We leiden psychiaters op binnen een ziekenhuissetting. Dit is een rijke leeromgeving met gevarieerde pathologie en vaak complexe co-morbiditeit. Ons doel is een enthousiasmerende en prikkelende opleiding te zijn voor AIOS met sterke belangstelling voor uitoefening van ons vak in de volle breedte, en vooral in duidelijke relatie met de somatische geneeskunde.
De stages kunnen worden gevolgd t.b.v. zowel de Basisopleiding als ook in de Differentiatiefase. Het voorziet in EPA-bekwaming in de Volwassenen- en Ouderenpsychiatrie.
Voor de AIOS die al tijdens de opleiding bewust kiest voor een ziekenhuisprofiel, is er een mogelijkheid om verschillende stages in ETZ te benutten. We werken vaak samen met de GGz Breburg, maar ook als je als AIOS bij een andere instelling werkt, ben je meer dan welkom als je je wil bekwamen op het vlak van de ziekenhuispsychiatrie! Zeker nu iedere AIOS psychiatrie minimaal 6 maanden ziekenhuispsychiatrie moet doen en ECT-ervaring op doet, vormt het ETZ wellicht een leerrijke plek voor je!
Bij de in het ETZ aanwezige variëteit aan complexe problematiek wordt, in samenwerking met o.a. de Universiteit van Tilburg, RadboudUMC, AMC en andere specialismen wetenschappelijk onderzoek verricht.
Samen met GGz Breburg, GGz Oost-Brabant, Vincent van Gogh en Reinier van Arkel Den Bosch, vormt de opleidingsgroep Psychiatrie ETZ het Opleidingsconsortium Psychiatrie Zuid Nederland Noord (ZNN). Vanuit dit opleidingsconsortium wordt het landelijke onderwijs psychiatrie ondersteund, en participeren psychiaters als tutoren en experts voor dit gezamenlijke onderwijs (locatie; den Bosch). Ook zijn er refereeravonden in het kader van dit samenwerkingsverband.
In het kader van de Basisopleiding Psychiatrie bieden wij:
1. Klinische stage; Opnameafdeling MPU-PAAZ
Deze stage bestaat uit 6 maanden Kliniek (MPU-PAAZ); locatie TweeSteden of locatie Elisabeth.
De MPU-PAAZ van beide locaties beschikt over in totaal 36 bedden. Deze unit biedt, met een gespecialiseerd team, zowel somatische zorg die op een somatische afdeling van een algemeen ziekenhuis wordt aangeboden, als psychiatrische zorg die op een (gesloten) algemene psychiatrische opname-afdeling wordt aangeboden. Het betreft voornamelijk patiënten die door de ernst van de somatische aandoening niet op een reguliere psychiatrische afdeling behandeld kunnen worden, en tegelijkertijd niet adequaat op een reguliere somatische afdeling behandeld kunnen worden, vanwege de ernst van de psychiatrische aandoening.
Naast spoedeisende psychiatrie, “eerste diagnostische psychiatrische opnames” of complexe opnames met (somatische) comorbiditeit, hebben we binnen de regio ook een aantal gespecialiseerde functies zoals bv. moeder-kind-zorg bij acute peripartum psychiatrische pathologie; ook is er o.a. een behandelprogramma voor patiënten met een pijnstoornis in samenwerking met de afdeling anesthesiologie, en een behandelprogramma voor patiënten met diabetes mellitus in samenwerking met interne geneeskunde.
Op beide MPU-PAAZ’s is er de mogelijkheid voor (spoed-)ECT en is er een gespecialiseerd stabilisatie-aanbod voor patiënten met bv anorexia nervosa waarbij somatische complicaties, en een detoxificatie-aanbod voor patiënten met verslavingsproblematiek die omwille van somatische complicaties in het ziekenhuis behandeld moeten worden. Bij patiënten met ernstige stemmingsklachten bieden we naast medicamenteuze expertise en inzet van psychotherapie, o.a. ECT, DBS, rTMS en lichttherapie aan.
2. Ambulante (polikliniek-) stage
Op de Polikliniek wordt diagnostiek en (in opzet) kortdurende behandeling van psychiatrische pathologie geboden. Er is een “Spoed-poli” ten behoeve van huisartsen en medische specialisten in het ziekenhuis. Ook is er o.a. een “Lithium-poli” voor de specialistische behandeling van patiënten met een bipolaire stoornis. Naast de algemene poli participeert de psychiatrie in diverse multidisciplinaire poli’s: de AIOS kan hier i.k.v. de BasisOpleiding kennis mee maken, en juist in het Aandachstgebied VolwassenenPsychiatrie sterk differentieren; POP (Psychiatrie- Obstetrie-Pediatrie), Slaappoli (met de neurologie), Diabetespoli (met de internist), Pijnteam (met de anesthesist), Parkinsonpoli (met de neuroloog en geriater), Niet aangeboren hersenletsel (NAH)(met de neuroloog, revalidatie-arts), MS-poli (met de neuroloog, revalidatie-arts en medisch psycholoog) fertiliteitspoli (met de gynaecoloog), Geheugenpoli (samenwerking met de geriater en neuroloog).
Ook worden enkele specialistische poliklinische behandelingen, zoals systheemtherapie, CGT, DIT (Dynamische Interpersoonlijke Psychotherapie), trauma-behandeling (waaronder EMDR), een scala aan vaktherapiëen, Mindfulnessbased-CGT, hypnose bij conversie, en COMET aangeboden.
Polikliniek wordt vaak gecombineerd met consulten.
De AIOS participeert in de intakes van de patiënten voor het Psychosomatisch Centrum;het zich eigen maken van de reattributietechnieken bij patiënten met Onverklaarde Lichamelijk Klachten (denk aan pijn, FNS, somatoforme klachten als moeheid, tinnitus e.d.) is een belangrijk leerdoel.
3. Consultatieve stage
Deze stage bestaat uit 6 maanden Consultatieve stage. Zoals hierboven reeds vermeld, worden gedurende 6 maanden, de Poli- en Consultenstage gecombineerd.
De Consultatieve dienst biedt psychiatrische zorg aan patiënten die vanwege somatische problemen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast biedt deze dienst acute psychiatrische expertise op de SEH en IC van het ziekenhuis. Er is ook een uitgebreide liaison-functie, met participatie in onderwijsactiviteiten bij diverse specialismen. Er is een vaste consultatieve functie in het Revalidatiecentrum Libra.
Stagebeschrijvingen i.k.v. Differentiatie Psychiatrie ETZ
1. stage Opnameafdeling MPU(-PAAZ)
Deze stage bestaat uit 6 maanden Kliniek MPU(-PAAZ); locatie TweeSteden of Elisabeth. Anders dan tijdens de stage MPU(-PAAZ) i.k.v. de BasisOpleiding, selecteren we voor de AIOS in deze differentiatiestage, patiënten waarbij complexe psychiatrische en somatische problematiek integrale taxatie en behandeling vragen, in nauwe samenwerking met de diverse somatisch specialisten. Tijdens deze verdiepende stage zal dus nog meer de MPU-functie naar voren komen.
2. stage Polikliniek
Deze stage bestaat uit 6 maanden Polikliniek, waarbij anders dan tijdens de stage Polikliniek i.k.v. de BasisOpleiding, we nu vooraf i.o.m. de AIOS en opleiders profileren en selecteren uit zowel het algemene-, als nu veel meer het ziekenhuis-psychiatrische aanbod, waarbij vooraf wordt doorgesproken bij welk van de hieronder genoemde thema-poli’s de AIOS zal participeren; zoals de POP-poli (multidisciplinaire samenwerking tussen de psychiater, gynaecoloog en kinderarts), Slaap-poli (samenwerking met de Neurologie), Diabetes Mellitus-poli (samenwerking met de Interne), de MS-poli (samenwerking met de neuroloog en de revalidatiearts, en FertiliteitsPoli (samenwerking met de Gynaecoloog).
Ook nu wordt de Polikliniekstage gecombineerd met de Consultatieve stage gedurende 6 maanden.
3. stage Consulten
Deze stage bestaat uit 6 maanden Consultatieve dienst. Anders dan tijdens de Consultenstage i.k.v. de BasisOpleiding, bespreken we nu vooraf i.o.m. de AIOS en opleiders welke specifieke consulten meest passen in het Opleidings- en competentieplan van de AIOS, denk dan bv aan consulten bij de geriatrische populatie, juist consulten in het Neurodomein, of juist Spoedeisende psychiatrische consulten. Ook nu worden de Poliklinische stage en Consultatieve stage gedurende 6 maanden gecombineerd.
4. stage Wetenschappelijk Onderzoek
Deze stage omvat het doen van Wetenschappelijk Onderzoek. Er is voor de AIOS de mogelijkheid om met gelabelde uren te leren hoe onderzoek op te zetten, uit te voeren, de data te analyseren en te beschrijven. Dit wordt zowel binnen de opleidingsgroep als ETZ-breed (WetenschapsBureau) gefaciliteerd.
5. stage PsychoSomatiek
In deze 6 maanden participeert de AIOS in de intakes van de patiënten voor het Psychosomatisch Centrum. Het zich eigen maken van de reattributietechnieken bij patiënten met Somatisch Onverklaarde Lichamelijk Klachten (denk aan pijn, FNS, somatoforme klachten als moeheid, tinnitus e.d.) is een belangrijk leerdoel. Daarnaast raakt de AIOS betrokken bij het ruime aanbod dat we hebben bij deze problematiek. Daarbij bestaat de mogelijkheid tot participeren in gesuperviseerd (cognitief/gedragstherapeutisch en psychodynamisch) therapeutisch groepsaanbod bij m.n. somatoforme- en persoonlijkheidsproblematiek.
6. stage Neuropsychiatrie (incl. neurodegeneratieve beelden)
Deze stage bestaat uit 6 maanden Neuropsychiatrie locatie Elisabeth (combinatie NAH-en Parkinson-poli, Geheugenpoli, MPU-neurotraumata-bedden (locatie Elisabeth), alsmede consulten NeuroDomein/Neurotrauma-centrum/Leipark. De AIOS zal participeren in diverse MDO’s, waaronder de screening voor DBS in het Centrum voor Neuromodulatie. Vanwege de supraregionale functie van het ziekenhuis, zal de AIOS consulten verrichten bij psychiatrische patiënten met complexe multitrauma en complexe NAH, op de IC, de SEH, het Neurocentrum en de revalidatiekliniek.
7. Somatische stage (bv geriatrie, neurologie, andere opties op indicatie)
We hechten sterk aan een goede somatische basis, goed differentiaal-diagnostisch redeneren, waarbij we faciliteren dat een AIOS bij bv de vakgroep Geriatrie, Interne, of Neurologie 6 maanden een stage kan vormgeven, uiteraard met doelen die voor de Opleiding tot Psychiater relevant zijn.
8. stage Neuromodulatie
Deze stage bestaat uit 6 maanden Neuro-Modulatie, mn op locatie Elisabeth. We hebben als ETZ een enthousiaste samenwerking met o.a. de vakgroepen Neurochirurgie en Neurologie. Dit verruimt ons behandelpallet; de AIOS zal ervaring opdoen in met name:
- ECT; (indiceren, uitvoeren na training, opvolgen); mn bij ernstige depressie, katatonie
- rTMS; (indiceren, evt uitvoeren na training, opvolgen); mn bij depressie
- DBS; (indiceren DBS bij mn ernstige depressie en OCD, betrokken zijn in indicatieproces van pt die bij bv M.Parkinson DBS gaan benutten, opvolgen).
- esketamine bij depressies
Hier hoort ook bij participeren in diverse MDO’s, waaronder de screening voor DBS in het Centrum voor Neuromodulatie, en poli-MDO Psychiatrie. De AIOS kan daarnaast op indicatie betrokken worden bij de onderzoekslijnen Neuro-Modulatie. Zo loopt er een rTMS-studie in samenwerking met Radboud MC en een DBS-studie samen met het AMC.
9. stage POP
Deze stage bestaat uit 6 maanden POP-stage; je spitst je toe op alles rond topic zwangerschap, lactatie en psychiatrie.
Hierbij combineer je POP-intakes, soms POP-opnames (bv floride post-partum-beeld) met POP-consultatie aan bv de gynaecologen, medisch psychologen en huisartsen / externe behandelaren van patiënten. Denk aan preconceptioneel advies bij patiënten die bv familiair belast zijn, die zelf een psychiatrische voorgeschiedenis hebben en/of actuele klachten. Gesprekken gaan vaak ook over de afweging of psychopharmaca gecontinueerd moeten worden tijdens zwangerschap en lactatie, of niet. Of over dilemma’s rond verslaving en zwangerschap.
Je volgt patiënten op die post-partum depressief of psychotisch ontregelen, of bij wie bv angstklachten sterk toenemen peri-partum.
Op de MPU hebben we 2 moeder-kind-kamers.