Het Zaans Medisch Centrum is een innovatief ziekenhuis waarbij het verbeteren van processen een belangrijke plaats inneemt. Ons ziekenhuis is volgens het “lean concept” gebouwd, met bouwtechnisch veel aandacht voor patiëntenprocessen. We hebben nu een hypermodern, compact, sfeervol en bovenal Zaans ziekenhuis. Vanwege ons brede aanbod aan medisch-specialistische zorg, onze korte lijnen en onze informele cultuur staan we bekend als een goed opleidingsziekenhuis voor medisch specialisten, artsen, verpleegkundigen en paramedisch personeel.
Volwassenpsychiatrie Psychiatrische psychotherapie bij volwassenen
Psychiatrische psychotherapie (Dagkliniek)
Quote aios over de stage: Jezelf als instrument leren gebruiken. Leren mentaliseren.
|
Wil je je verdiepen in psychotherapie, leren over groepsdynamica en jezelf als instrument gebruiken in een psychotherapeutische behandeling, dan valt er heel veel te leren binnen onze dagkliniek. We hebben een, inmiddels populaire, stage psychotherapie waar je heel veel ervaring kan op doen. Over het algemeen wordt de stage als uitdagend, leerzaam en zeer dynamisch ervaren.
Het doel is om beter over onze patiënten maar ook over jezelf te kunnen mentaliseren. Na dit jaar weet je veel meer over de behandeling van mensen met persoonlijkheidsstoornissen maar ook over jezelf.
De dagkliniek biedt intensieve groepspsychotherapie voor patiënten met persoonlijkheidsstoornissen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar, het betreft met enige regelmaat derdelijns verwijzingen. Behalve door GGZ-instellingen worden patiënten door huisartsen, vrijgevestigd psychiaters en medisch specialisten verwezen. Op de dagkliniek worden per jaar ongeveer 180 patiënten behandeld.
Je bent als aios betrokken bij het gehele zorgproces van de patiënt. Je ziet patiënten voor een spreekuurgesprek (eerste diagnostiek) en intakegesprek (persoonlijkheidsdiagnostiek en indicatiestelling). Na het intakegesprek presenteert de aios de patiënt in het intakeoverleg, waar wordt besloten of er een indicatie is voor een van onze groepen. De dagkliniek biedt schematherapie (SFT), affectfobietherapie (AFT) en MBT. De groepsprogramma’s variëren van een halve dag tot twee dagen per week en bestaan uit verschillende onderdelen, zoals gesprekstherapie, beeldende therapie, psychomotore therapie en psychodramatherapie. De aios is als co-therapeut betrokken bij een aantal behandelgroepen van maximaal 10 patiënten. Naast ervaring op doen als therapeut in een gespreksgroep, zal je ook deelnemen aan een non-verbaal onderdeel (beeldende en bewegingstherapie). Dit laatste is zeker bijzonder om in je opleiding tot psychiater mee te kunnen maken. Naast de groepsonderdelen geef je ook een aantal patiënten individuele therapie of zie je patiënten voor farmacotherapie.
Welke groepen je doet hangt onder meer af van je werkdagen en of je fulltime of parttime bij ons komt werken. In de behandelteams van de groepen werk je samen met verschillende disciplines, zoals klinisch psychologen, psychotherapeuten en vaktherapeuten.
Om te kunnen leren van de ervaringen die je opdoet besteden we veel aandacht aan supervisie, werkbegeleiding, mentoraat en intervisie. Dit zijn noodzakelijke onderdelen om de opgedane ervaringen en indrukken om te zetten naar inzicht in jezelf, de dynamiek in de groep en de dynamiek tussen jou en je patiënt.
Naast de werkzaamheden op de dagkliniek verricht de aios ook een klein deel aan poliklinische werkzaamheden. Het gaat om voor- en nazorg van de dagkliniek, intakes voor Somatiek & Psyche en eventueel kortdurende behandeltrajecten bv CGT of EMDR (afhankelijk van je wensen en beschikbaarheid). Het doel van de poliklinische werkzaamheden is om de stage ook aan te laten sluiten bij de afdeling Somatiek & Psyche, een van onze andere aandachtsgebieden. Ook draai je mee in de dienstenpool als voorwacht psychiatrie binnen het ZMC.
Wij bieden uitgebreide mogelijkheden voor het volgen van cursussen. Je volgt in ieder geval een MBT training (in-company of elders) en eventueel een AFT of SFT cursus, afhankelijk van het stagetraject binnen de dagkliniek. Hiervoor is een ruim budget beschikbaar.
Stageduur: 12 maanden, parttime is mogelijk.
Stage-coördinatoren:
U.M. Ziegler
D.J. Gimbel
EPA’s: 1, 2, 4, (5), 10
'Het is een aangename toevoeging op mijn neurobiologisch georiënteerde basisopleiding. Ik leer te begrijpen waar het echt over gaat; qua diagnostiek, maar ook wat er in het gesprek met de patiënt aan de hand is.'
'Bij deze stage zie je bij uitstek iets van de magie van het vak: er is ruimte voor speelsheid en aandacht voor de interactie tussen de patiënten en de werkvloer.'
'Ik heb het leuk gevonden dat ik een eigen draai aan mijn stage heb kunnen geven. Zo heb ik een aantal cursussen gedaan die mijn interesse hadden (waaronder Mentalisation Based Training in Londen) en heb ik die kennis in de praktijk kunnen brengen in de therapiegroepen.'