Inspireren tot leren
We leiden u op tot topprofessional in de gezondheidszorg en in het biomedisch onderzoek. Zo kunt u samen met anderen vaardig en veilig werken en bijdragen aan kennisontwikkeling in de gezondheidszorg. Onze opleidingen zijn nationaal en internationaal toonaangevend in innovatie van onderwijs, om u te inspireren tot leren
Volwassenpsychiatrie Keuze
Stage wetenschappelijk onderzoek binnen het speerpunt ‘precision psychiatry’
Op de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht bieden wij opleidingsstages wetenschappelijke onderzoek voor 6 maanden, of 12 maanden voor een gecombineerd traject met patiëntenzorg. Het streven is om de stage af te ronden met een wetenschappelijke publicatie.
Binnen het speerpunt ‘precision psychiatry’ lopen verschillende studies die zich richten op het vertalen van neurowetenschappelijke kennis naar klinische toepassingen, om zo klinische diagnostiek en behandeling te verbeteren. We werken in een multidisciplinair team intensief samen met andere medische specialismen, maar ook met neurowetenschappers, wiskundigen en fysici. Binnen deze projecten kan je, naast ervaring op doen met wetenschappelijk onderzoek binnen de psychiatrie, je verdiepen in het ontwikkelen van biomarkers, het beoordelen en analyseren van EEG registraties en MRI scans, en het toepassen van machine learning algoritmen in onderzoek en de zorg.
Neem voor meer informatie contact op met Dr. Edwin van Dellen, psychiater.
Telefoonnummer: 08875 58640.
E-mail: e.vandellen@umcutrecht.nl
Enkele lopende studies:
The PREPARE study: Prediction of REsPonse to Antipsychotics using electRoEncephalography
Tot 40% van de patiënten met een eerste psychose herstelt onvoldoende op het eerst voorgeschreven antipsychoticum. Onvoldoende herstel is echter onvoorspelbaar. Patiënten worden hierdoor soms jaren behandeld met antipsychotica die onvoldoende werkzaam zijn. In dit onderzoek wordt een voorspeller ontwikkeld die voor individuele patiënten aangeeft of zij door behandeling met antipsychotica zullen herstellen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van machine learning, en hersenactiviteit gemeten met electroencefalografie. Met deze voorspeller kan veel sneller worden gestart met effectieve behandeling, bijvoorbeeld met clozapine.
ECT 3.0: naar individuele uitkomstpredictie
Electroconvulsieve therapie is een effectieve behandeling voor behandel-resistente depressie bij ongeveer 70% van de patiënten. De behandeling wordt echter gecompliceerd door cognitieve bijwerkingen en onvoorspelbare behandeluitkomst. In dit onderzoek gebruiken we kennis van de organisatie van functionele hersennetwerken en ‘transfer learning’ vanuit EEG registraties bij epilepsiepatiënten voor de ontwikkeling van een individueel predictiemodel van behandeluitkomst voor ECT. Hierbij kijken we zowel naar de remissie van depressie, als cognitieve bijwerkingen.
DeltaScan: delirium detectie & monitoring
Delirium wordt door somatisch artsen vaak niet herkend, en daardoor worden onderliggende oorzaken niet optimaal behandeld. Om delirium beter te herkennen en te behandelen is in het UMC Utrecht een delirium monitor (de DeltaScan) ontwikkeld gebaseerd op een korte registratie met een een-kanaal EEG met geautomatiseerde analyse. Delirium monitoring met EEG roept allerlei nieuwe vragen op, die onderzocht worden in de onderzoekslijn Brain at Risk van afdelingen intensive care en psychiatrie.
Het onderzoek kan worden gecombineerd met klinische verdieping worden uitgebreid tot een stage van 12 maanden, bijvoorbeeld:
- Diagnostiek bij Vroege Psychose
- Psychiatrische Consultatieve Dienst
- Expertisestage psychotische stoornissen en therapieresistentie
- Expertisestage stemmingsstoornissen en ElectroConvulsieTherapie
- Stemmenpoli