terug

Verplichte stage Algemeen

Poliklinisch werken (Polikliniekstage)

Duur
8 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens de polistage verricht je poliklinische werkzaamheden bij diverse subspecialismen van de interne geneeskunde. Je hebt voor ieder spreekuur een andere vaste poli supervisor. De belangrijkste leerpunten zijn:

1. Het zien van nieuwe casuïstiek binnen het brede palet van de interne geneeskunde
Gedurende deze stage leer je in de poliklinische setting patiënten te evalueren waarbij verschillende processen voorbij komen: beoordelen van de (spoed)verwijzing, lichamelijk onderzoek, stellen van de (differentiaal) diagnose(n), opstellen van het diagnostisch proces, behandelplan en follow-up van de patiënt. Gedurende deze stage ligt de nadruk op het zien van nieuwe patiënten binnen het breed palet aan ziektebeelden binnen de interne geneeskunde. Daarnaast zul je ook een aantal chronische patiënten in zorg overnemen om ook dit aspect te leren.

2. Werken en samenwerken in poliklinisch setting
Poliklinisch werken is een competentie waarmee je tijdens de polistage vaak voor het eerst mee in aanraking komt. Organisatie van zorg, urgentie van de klachten inschatten, communicatie en samenwerking met verpleegkundigen, ondersteunend poliklinisch personeel (medisch secretaresses) en de collegae van andere disciplines zijn belangrijke zaken die hierin naar voren komen.

3. Verbreden en verdiepen van medisch inhoudelijke kennis
Middels het voorbereiden en voorbespreken van de verschillende poli’s verdiep en verbreed je je kennis. Ook participeer je in de polibesprekingen die door verschillende subspecialismen worden georganiseerd. Daarnaast zijn er in het UMCU diverse MDO’s waar patiënten besproken kunnen worden.

4. Individualisering
Door poli te doen bij de verschillende subspecialismen kom je als AIOS in aanraking met een breed palet aan klachten en ziektebeelden binnen de interne geneeskunde. Indien er een specifieke wens is om in een bepaald deelspecialisme spreekuur te doen dan is het verzoek dit uiterlijk 6 maanden voor aanvang van de polistage kenbaar bij de stagegever zodat dit afgestemd kan worden of dit mogelijk is. Daarnaast zal er halverwege de polistage een uitdraai van de casemix gemaakt worden die gezien is zodat hierop in verdeling van patiënten voor 2de deel van stage gestuurd kan worden.

Hoe ga ik leren?

De totale stageduur van de polistage is 8 maanden. Elke 4 maanden wordt er een nieuw polirooster samengesteld waarbij rekening wordt gehouden met een eventuele parttime aanstelling. Bij een fulltime aanstelling (1.0 FTE) mag een AIOS maximaal 5,5 polidagdeel in de week verrichten. Bij een 80% parttime aanstelling (0.8-0.9 FTE) is dit 4,5-5 dagdeel.

Als voorbeeld voor iemand die 80% werkt bestaat de polistage uit 1 poli per subspecialisme (infectieziekten, diabetologie, endocrinologie, vasculaire geneeskunde en een spoedpoli via de acute geeneskunde). Er is geen apart spreekuur algemene interne geneeskunde (deze worden ingepland in de andere spreekuren). Aios zien geen second opinions algemene interne geneeskunde (deze worden door de staf gezien).

Bij het 4 maandelijks samenstellen van het polirooster worden er ook supervisoren toegewezen. De spreekuren worden na voorbereiding door de aios vooraf gesuperviseerd door een vaste internist per subspecialisme. De aios spreekt met de supervisor de concrete wijze van de supervisie af (voorbespreken, nabespreken, vaste dag, tijdsstip, etc.). Ook is er directe supervisie voor alle nieuwe patiënten.

De aios heeft tijdens de hele polistage een vaste stagebegeleider, met wie hij/zij een afspraak maakt minimaal aan het begin, halverwege en aan het eind van de stage ter beoordeling, en met wie hij ook tussendoor andere belangrijke zaken bespreekt.

Show-and-tell

De ervaring van aios interne geneeskunde Maja Bulatovic-Calasan met de polistage:

"Gedurende deze stage heb ik alle ruimte gekregen om mijn kennis en vaardigheden te verbreden en te ontwikkelen. Deze stage heeft mij de mogelijkheid gegeven om het werk als internist te ervaren en te leren en tevens mijn eigen stijl als arts te ontwikkelen dankzij een ondersteunende en stimulerende omgeving."

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling