Inspireren tot leren
We leiden u op tot topprofessional in de gezondheidszorg en in het biomedisch onderzoek. Zo kunt u samen met anderen vaardig en veilig werken en bijdragen aan kennisontwikkeling in de gezondheidszorg. Onze opleidingen zijn nationaal en internationaal toonaangevend in innovatie van onderwijs, om u te inspireren tot leren
Wat gaat de aios leren?
Het Sylvia Tóth Centrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis richt zich op vier patiëntengroepen: kinderen met een onbegrepen ontwikkelingsachterstand, kinderen met onbehandelbare epilepsie, evaluatie van kinderen na stamceltransplantatie en kinderen met een tethered spinal cord. Het Sylvia Tóth Centrum tracht binnen één dag zoveel mogelijk informatie over de aandoening te verzamelen om aan het einde van de dag een oordeel te kunnen vormen. De dagprogramma’s van de vier diagnosedagen verschillen sterk van elkaar, en de diagnosedag voor een kind met een onbegrepen ontwikkelingsachterstand is het meest complex. Tijdens de diagnosedag beschikken ouders en kind over een eigen huiskamer. Achtereenvolgens komen daar langs: kinderneuroloog, klinisch geneticus, kinderarts metabole ziekten, fysiotherapeut en klinisch psycholoog. Aansluitend vindt onderzoek plaats door oogarts en orthoptist en vindt onder narcose een MRI van de hersenen plaats. Door deze integrale, multidisciplinaire en goed gecoördineerde zorg wordt optimale diagnostische expertise geleverd worden en worden onnodige onderzoeken voorkomen. Een stage op het Sylvia Tóth Centrum biedt de mogelijkheid tot verdieping in de aanpak van de (complexe) metabole en genetische diagnostiek.
De afdeling metabole ziekten in het WKZ/UMCU is een subafdeling, waarvan Dr Tom de Koning (bovenste foto) het afdelingshoofd is.
De subafdeling metabole ziekten wordt gevormd door 4 vaste (parttime) stafleden:
Gepke Visser, kinderarts metabole ziekten
Tom de Koning, kinderarts metabole ziekten
Peter van Hasselt, kinderarts metabole ziekten
Floris Hofstede, kinderarts metabole ziekten (onderste foto)
Daarnaast is er vast team voor de ondersteuning bestaande uit 3 functieassistentes:
Ellen Blok, Debbie Spiekman en Sanne Kulik.