terug

Differentiatiestage Benigne gynaecologie

Benigne gynaecologie Endometriose

Duur
3 maanden
6 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

Alle facetten die betrekking hebben op endometriose komen aan bod in deze stage waardoor kennis en kunde kunnen worden vergaard op het gebied van diagnostiek en behandeling, zowel hormonaal als chirurgisch met tevens aandacht voor de keuze van een eventuele fertiliteitsbehandeling en behandeling van chronische pijn.

Door de complexiteit van het klachtenpatroon wordt intensief samengewerkt in een multidisciplinair team bestaande uit gynaecologen, chirurgen, een uroloog, radiologen. Zo nodig wordt het team aangevuld met de expertise van een medisch maatschappelijk werker of psycholoog, een bekkenbodemfysiotherapeut, een seksuoloog, een MDL arts of diëtiste.

Patiënten met chronische bekkenpijn worden begeleid in het Universitair Bekkenpijn Centrum.

Tweewekelijks vindt er een MDO plaats met de ondersteunende disciplines (maatschappelijk werk, psycholoog, diëtiste en bekkenfysiotherapeut) en het Universitair Bekkenpijn Centrum. Maandelijks is er een MDO waar patiëntes worden besproken met de chirurgen en radioloog. Tevens vindt er 2 keer per jaar een regio-overleg met nascholing plaats en patiëntenvoorlichtingsbijeenkomsten in samenwerking met de patiëntenvereniging.

Onze staf benigne gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde bestaat uit 9 gynaecologen en 1 fellow voortplantingsgeneeskunde. Daarnaast zijn er 3 IVF artsen werkzaam.

Het UMCG heeft zowel een regiofunctie als derdelijns functie waarbij het Endometriose Expertise Centrum (EEC) een belangrijke regiofunctie vervult, voor zowel verwijzingen uit de eerste, alsook de tweede lijn. Er worden circa 200 nieuwe patiënten per jaar aangemeld.

Er zijn 4 gynaecologen uit ons team met endometriose als aandachtsgebied.
Dr. Ellen Klinkert is hoofd van het centrum en richt zich met name op hormonale therapieën en endoscopische level 4 ingrepen. Zij is o.a. bestuurslid van de werkgroep Endometriose.
Dr. Karin van der Tuuk richt zich ook op endoscopische level 4 ingrepen en zet haar expertise op het gebied van seksuologie in bij endometriose patiënten.
Tot slot nemen dr. Astrid Cantineau en drs. Marjoleine Louwerse de endometriose patiënten met kinderwens onder hun hoede en richten zij zich op diagnostische en level 2 therapeutische ingrepen en therapeutische opties ten aanzien van de voorplantingsgeneeskunde.

Wekelijks vindt er onderwijs plaats voor of door de AIOS die stage gynaecologie lopen en vindt er tevens een indicatiebespreking plaats. Daarnaast wordt dagelijks na de overdracht een voordracht gehouden door staf, onderzoekers, AIOS, verloskundigen en soms ook coassistenten.
Eens per 2 maanden vindt er clusteronderwijs gedurende de hele dag plaats.

Hoe ga ik leren?

Binnen het Cluster Noord-Oost verzorgen wij het academisch deel van de opleiding tot gynaecoloog. De opleiders zijn dr. Maaike Oonk en dr. Astrid Cantineau (plaatsvervangend opleider). De AIOS hebben een grote inbreng in hun eigen opleiding. Eens per jaar vindt de jaarlijkse evaluatie van de opleiding plaats waar ruimte wordt geboden voor het bespreken van klus- en pluspunten afgesloten met een feestelijk diner.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling