terug

Keuzestage Urogynaecologie/bekkenbodem

Differentiatie urogynaecologie/bekkenbodem

Wat gaat de aios leren?

Het doel van een differentiatie Urogynaecologie is om de competenties te verwerven die nodig zijn om na het einde van de opleiding binnen een niet‐universitaire kliniek het aandachtsgebied Urogynaecologie te gaan organiseren, leiden en innoveren. Derhalve behelst de differentiatie:

  • Diagnostiek urogynaecologische problematiek
  • Conservatieve (medicatie, pessarium en fysiotherapie) behandeling.
  • Chirurgische therapie van prolaps en incontinentie (voorwand, achterwand, perineoplastiek, vaginale uterus extirpatie en portio amputatie, sacrospinale fixatie, tvto, assisteren bij vaginale of laparoscopische mesh procedures).
  • Seksuologische problemen signaleren en seksuologische anamnese afnemen, informeren over therapeutische mogelijkheden en eenvoudige seksuologische behandelingen toepassen.
  • Kennis van de diagnostiek en behandelopties van functionele colorectale problematiek (outlet obstipatie, fecale incontinentie).
  • Bekendheid met van percutane nervus tibialis zenuwstimulatie en intravesicale botuline‐toxine injecties.
  • Kennis van de diagnostiek en behandelopties van chronische bekkenpijnsyndromen (oa pudendus neuralgie, piriformis syndroom).
  • Multidisciplinaire samenwerking met urologie, proctologie, MDL, bekkenfysiotherapie, seksuologie.
  • Coachen en superviseren van co‐assistenten, ANIOS, jongerejaars AIOS, etc.
  • Ontwikkelen van ‘clinical leadership’ oa voorzitten bekkenbodemoverleg.
  • Participeren in wetenschappelijk onderzoek
Hoe ga ik leren?

Pijler streeft naar differentiatie op maat door zoveel mogelijk aan te sluiten op het individuele opleidingsplan. Onderdelen van de differentiatie zijn: Participatie in het bekkenbodemcentrum. Verdiepingsstages bij aanpalende specialismen (proctologie, urologie, MDL). Op OK zal toegewerkt worden naar zelfstandigheid met waar mogelijk bekwaamheidsniveau 5. Daarnaast participeert je in het onderwijs voor co-assistenten en arts-assistenten en organiseren multidisciplinair overleg. Verkrijgen bekwaamheidsniveau mbt EPAs. Volgen van cursussen als Praktische Cursus Female Urology & Urogynaecology, UDO cursus, of snijzaalcursus laparoscopische en vaginale bekkenbodemchirurgie; bijwonen ICS of IUGA congres; symposia werkgroep bekkenbodem, zowel regionaal als landelijk.

Show-and-tell

Deodata Tijsseling (AIOS): “Het aandachtsgebied urogynaecologie wordt uitgeoefend in de volle breedte in het St Antonius Ziekenhuis. Er is een multidisciplinair bekkenbodem spreekuur waar je aan kan deelnemen, een multidisciplinaire bekkenbodembespreking en een groot aantal bekkenbodemingrepen kun je leren en uitvoeren. Genoeg om niet uitgeleerd te raken! Er is een grote wil om samen te werken aan jouw ontwikkeling, je eigen inbreng hierin wordt heel erg gewaardeerd.”

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling