Eerste week meelopen met alle disciplines van het kinderdiabetes team.
Vanaf week 2: intake (anamnese, lichamelijk onderzoek en diagnostiek) van kinderen, die zich presenteren met diabetes mellitus de novo op de polikliniek van Diabetes Centraal. Een behandelingsplan opstellen en (onder supervisie) het eerste gesprek nav de diagnose met het kind en de ouders.
Kinderen vanaf debuut vervolgen tijdens de diverse consulten (kinderarts, verpleegkundige, diëtiste en de kinderpsycholoog) tot eind van de stage. (minimaal 3 kinderen in verschillende leeftijdscategorieën).
Kennis van geneesmiddelen en farmaceutische hulpmiddelen, alsmede de diverse indicaties wordt opgedaan door mee te lopen tijdens de instructie sessies van de diabetesverpleegkundigen met de kinderen en de ouders, en bestudering van protocollen en literatuur.
Kennis van voeding wordt opgedaan tijdens de instructie sessies van de diëtisten met de kinderen en de ouders.
Het actief bijwonen van een pomp-start week en het vervolgen van de kinderen in de eerste weken na pompstart.
Het actief bijwonen van de jaarcontroles bij de diverse disciplines van het kinderdiabetes team (her-educatie, screening co-morbiditeit en complicaties).
Het bijwonen van het multidisciplinaire overleg. In dit overleg worden moeilijk te behandelen patiënten besproken en worden keuzes gemaakt voor de verschillende behandelingsoptie zoals bv het starten van een Rt CGM in combinatie met een pomp.
Het draaien van 1-2 multidisciplinaire spreekuren per week onder supervisie van J.J.G Hoorweg en M.M.J. van der Vorst. Bij de voorbereiding van de spreekuren worden indien van toepassing de CSII upload en de upload van de bloedsuikermeter uitgelezen en geïnterpreteerd, en op basis hiervan wordt een plan gemaakt voor evt aanpassingen van de therapie.Tijdens de spreekuren wordt geadviseerd om de gesprektechniek motivational interviewing te gebruiken. Adequate statusvoering in EPIC.
Voor de kinderen, die vanaf debuut vervolgd worden, alsmede voor de kinderen, die gezien worden op het multidisciplinaire spreekuur is de AIOS het eerste aanspreekpunt voor de teamleden.
Het kennis nemen van de protocollen van Diabetes Centraal, alsmede de protocollen van de International Society of Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD).
Het opstellen van een onderzoeksvraag en het doen van een literatuur search mbt de gegevens, die verkregen zijn bij de (routine) behandeling van kinderen met diabetes mellitus en die bestudeerd gaan worden.