terug

Differentiatiestage Erfelijke en aangeboren aandoeningen

Differentiatiestage erfelijke en aangeboren afwijkingen (EEA)

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Leren herkennen van erfelijke/aangeboren aandoeningen, inzicht vergaren in ontwikkelingspatronen en het beloop van een zeer gevarieerd aantal syndromale aandoeningen, kennis opdoen betreffende de behandeling van de verschijnselen (waar noodzakelijk in multidisciplinair verband), de systematische follow up volgens evidence based richtlijnen, begeleiding van ouders en patiënten ook op andere dan strikt somatische gebieden, en kennis vergaren op het gebied van diagnostiek die de kinderarts EAA tot beschikking staat plus counseling van ouders daarover.

Hoe ga ik leren?

Je werkt onder directe supervisie van de kinderarts EAA. Een beperkt deel van de stage is klinisch, nl. de consulten en medebehandelingen, met name op de afdeling Geboortezorg. Je krijgt een zelfstandige rol in de gespecialiseerde poliklinische spreekuren voor kinderen met ontwikkelingsproblemen en syndromale pathologie, waaronder de multidisciplinaire spreekuren voor patiënten met NF1, Prader Willi syndroom, Downsyndroom, en het transitiespreekuur met de arts verstandelijk gehandicapten. Zo mogelijk meedoen aan prenatale consulten. Tevens participeer je in het diagnostisch spreekuur met de klinisch geneticus die vanuit het UMCU minimaal maandelijks op locatie is, en aan de 2-wekelijkse multidisciplinaire patiëntbesprekingen met de kinderneurologen en de klinisch genetici. Er zijn mogelijkheden om ook buiten de muren van het ziekenhuis kennis te maken met de zorg voor kinderen met een verstandelijke beperking / complexe problematiek (o.a. gespecialiseerd KDC, ZML-onderwijs, kinderrevalidatiecentrum).

Show-and-tell

Lilly Verhagen: “Zien én gezien worden: meer dan genoeg exposure om niet uitgeleerd te raken en opleiders die verder kijken dan je witte jas. Een hele diverse groep met verschillende persoonlijkheden en inhoudelijke aandachtsgebieden, met als gemeenschappelijke delers een focus op evidence-based medicine en de wil om samen met jou te werken aan je eigen ontwikkeling.”

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling