terug

Differentiatiestage

Prostaatcarcinoom

Duur
6 maanden
3 maanden
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling urologie in het St. Antonius ziekenhuis is één van de grootste klinieken in Nederland op het gebied van prostaatkanker, zowel qua aantallen in diagnostiek en operatieve behandelingen, als qua wetenschap, met een goede trackrecord op het gebied van onderzoekslijnen en publicaties. Het St Antonius ziekenhuis heeft een regionale functie voor zowel MDO als operatieve behandeling prostaatcarcinoom (St Antonius, Diakonessenhuis, Beatrix Ziekenhuis Gorinchem, Rivierenland Ziekenhuis Tiel). Urologen Roderick van den Bergh en Harm van Melick zijn Europees erkende experts op het gebied van prostaatcarcinoom: (oa van de EAU Richtlijncommissie prostaatcarcinoom). Sinds 2019 heeft het St Antonius Ziekenhuis de STZ erkenning voor prostaatcarcinoom. Prostaatcarcinoom is een van de vier aandoeningen waar binnen het St Antonius Ziekenhuis een zorgketen traject is gestart.

De behandeling van prostaatkanker betreft bij uitstek een multidisciplinaire aanpak samen met de afdelingen radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, pathologie en medische oncologie. In dit kader belicht, is een differentiatiestage prostaatcarcinoom een prachtige manier om oudere aios met affiniteit voor prostaatkanker een boeiend programma aan te bieden met een uitgebreide expositie aan diagnostiek, pathologie en behandelmogelijkheden.

Hoe ga ik leren?

De "Prostaatcarcinoomstage" is een supra-specialistische scholing betreffende diagnostiek en behandeling van de prostaat. Samengevat wordt de aios verder getraind in de gespecialiseerde diagnostiek, behandelbeslissingen, en (robot-geassisteerde operatieve) behandeling van prostaatcarcinoom. Kennismaking met radiotherapeutische opties en behandeling met nucleotiden zal eveneens onderdeel uitmaken van deze stage.

Tijdsbesteding
Het betreft een aanstelling voor 1 FTE voor 1 jaar, waarbij minimaal 50% directe opleiding in het kader van de prostaatkanker betreft en maximaal 50% indirecte opleiding.
Bij parttime stage is de verdeling naar rato.
1 FTE bestaat uit 10 dagdelen: 8 dagdelen direct patiënt gerelateerd, 1 dag compensatie voor deelname aan diensten.

Opleidingsgerelateerde tijdsbesteding (minimaal 6 vd 10 dagdelen):
Deelname aan en voorzitten van MDO (prostaatcarcinoom) en participatie aan VBHC en zorgketen prostaatkanker van het St Antonius [1 dagdeel]
Poliklinische zorg (zorgvragen prostaat) met nabespreking [1 dagdeel]
Deelname aan de MRI-geleide perineale prostaatbiopten poli [minimaal 1 dagdeel]
Prostaat gerelateerde ingrepen (met en/of zonder supervisie) [minimaal 3 dagdelen], waaronder robot-geassisteerde laparoscopische prostatectomie (RALP) en/of PLND

Opleidingstaken betreffende zorgvragen over prostaat-aandoeningen (onderwijs van en supervisie aan aios, anios, verpleegkundig specialisten, co-assistenten en medisch studenten)

OPTIONEEL / keuze stage (1 dag per 2 weken):
Stage andrologie
Stage radiotherapie ism UMCU,
Stage medische oncologie
Stage nucleaire geneeskunde / radiologie

Show-and-tell

Met behulp van een IOP heeft de aios grote invloed op de inhoud van zijn stage
Het leerklimaat wordt door de aios omschreven als "erg goed"

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling