terug

Keuzestage Nefrologie

Nefrologie

Duur
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

Klinische presentaties:

Veel voorkomende klinische problemen binnen de stage nefrologie: stoornissen in de water- en zouthuishouding, stoornissen in het zuur-base evenwicht, nefrotisch syndroom, acute nierinsufficiëntie, chronische nierinsufficiëntie, alsmede transplantatie- en immunosuppressie gerelateerde problematiek.

Leerdoelen:

  • De AIOS heeft actieve kennis van de meest voorkomende ziektebeelden en -presentaties binnen de nefrologie als bovengenoemd.
  • De AIOS kent de differentiaal diagnostische overwegingen, en de mogelijkheden, indicaties en contra-indicaties van relevante diagnostiek binnen de nefrologie, zoals specifiek laboratoriumonderzoek, beeldvormende diagnostiek en nierbiopsie.
  • De AIOS heeft kennis van de complicaties van ernstige nierinsufficiëntie.
  • De AIOS kent de indicaties, contra-indicaties en complicaties van diverse behandelingsmogelijkheden (diëtair, medicamenteus, inclusief immunosuppressieve therapie, en diverse vormen van nierfunctievervangende behandeling, inclusief niertransplantatie), en kan zelfstandig een behandelingsvoorstel formuleren.

Medisch handelen:

  1. patiënten met een nierfunctiestoornis als gevolg van een primaire nierziekte dan wel secundair aan andere ziekten
    • adequate diagnostiek van basislijden en inventarisatie van bestaande metabole ontregeling
    • onder supervisie opstellen en bespreken van een behandelplan
  2. patiënten met metabole ontregeling/ nierfalen bij hemodynamische instabiliteit
    • Inventarisatie van bijdragende factoren en mate van ontregeling
    • Onder supervisie opstellen en bespreken van een behandelplan, waaronder aanpassing van (doseringen van) bestaande medicatie, medicamenteuze maatregelen ter correctie van de ontregeling, alsmede vaststellen van indicatie voor, timing van en keuze van type en setting van nierfunctievervangende behandeling. 
  3. patiënten met gevorderd nierfalen:
    • inventariseren van geschiktheid voor diverse vormen van nierfunctievervangende behandeling
    • bepalen van tijdstip van start van dialyse
    • onder supervisie opstellen van dialysevoorschrift
    • onder supervisie begeleiding van chronische hemodialysepatiënten
  4. patiënten met een transplantatienier:
    • kennis van de verschillende immunosuppressieve middelen, met aandacht voor bijwerkingen en interacties met andere middelen
    • kennis van de diverse infectiologische presentaties bij immuungesupprimeerde patiënten met een niertransplantaat
    • onder supervisie opstellen van diagnostisch- en behandelplan
  5. algemeen:
    • inbrengen patiënten casus in nefrologie-bespreking
    • begeleiden van patiënt en zijn naasten

Communicatie: Begeleiden van patiënten en hun naasten, shared decision making

Samenwerking: Adequaat leren functioneren binnen een multidisciplinair team

Wetenschappelijk handelen: De AIOS bespreekt gedurende zijn/haar stage minimaal 1 keer een wetenschappelijk artikel op nefrologisch gebied. De AIOS wordt aangemoedigd een case report te schrijven indien zich de mogelijkheid voordoet. De AIOS kan (facultatief) deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek binnen de afdeling nefrologie.

Maatschappelijk handelenBegrip van kosten en belasting, van de diverse vormen nierfunctievervangende behandeling, en impact van een degelijke behandeling op de betrokkene en diens omgeving.

Organiseren: Het combineren van klinische, poliklinische en consultatieve taken ten behoeve van de zorg voor de patiënt met nefrologische problematiek

Reflecteren: Inzicht in eigen emoties, normen en waarden rondom vragen ten aanzien van levenseinde en keuzes met betrekking tot wel/ niet behandelen.

Hoe ga ik leren?

De verdiepingsstage nefrologie bestaat uit werkzaamheden op de dialyseafdeling, polikliniek, en consultatieve dienst. De stage wordt zowel aangeboden aan AIOS in opleiding tot internist als aan AIOS in vooropleiding tot een ander specialisme. De stage kan zowel op locatie Hoofddorp als Haarlem Zuid plaatsvinden. De klinische afdeling nefrologie bevindt zich op locatie Hoofddorp. Daarnaast beschikt het Spaarne Gasthuis over hemodialysestations op 3 verschillende locaties. Op deze locaties worden in totaal ongeveer 160 chronische hemodialysepatiënten behandeld. Tevens worden ongeveer 30 patiënten behandeld middels peritoneaal dialyse. De dialyseafdeling van het Spaarne Gasthuis is erkend als een topklinisch expertisecentrum. De afdeling nefrologie heeft samenwerkingsverbanden met de afdelingen nierziekten van het AUMC en LUMC voor de zorg rondom niertransplantatie en behandeling van zeldzame vormen van auto-immuunziekten/vasculitis met plasmafiltratie. De afdeling initieert waar mogelijk eigen onderzoek en participeert tevens in multicenter nationaal en internationaal onderzoek.

Voor meer informatie over de stage wordt verwezen naar bijgevoegde stagebeschrijving.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling