terug

Differentiatiestage Kinderneurologie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Hoe herken ik een epileptische aanval? Wat zijn de semiologische kenmerken die helpen om te bedenken waar de aanval vandaan komt? En wat te doen bij een patiënt die niet reageert op anti-epileptische medicatie? Dit is een greep uit de vragen die centraal staan bij deze etalagestage. Epilepsie maakt een belangrijk deel uit van de werkzaamheden van de neuroloog, als complicatie van andere neurologische aandoeningen en als aparte entiteit. Het volgen van een stage epilepsie in een epilepsiecentrum zal jouw deskundigheid op dit gebied blijvend vergroten.

SEIN Midden West Nederland (MWN) biedt verschillende etalagestages voor de opleiding neurologie: (1) klinische epileptologie (2) aanvalsgewijze hersenaandoeningen (in samenwerking met het LUMC), (3) klinische neurofysiologie en (4) klinische epileptologie in het kader van de differentiatiestage kinderneurologie. We zullen hier de kinderneurologische stage toelichten.

Etalagestage klinische epileptologie (differentiatie kinderneurologie)
Een stage bij SEIN biedt de unieke kans om meer de diepte in te gaan met betrekking tot de semiologie van epileptische aanvallen en alle andere aanvallen die hierop lijken. Gezien de uitgebreide mogelijkheden om aanvallen te documenteren, zal je vaak los van de anamneses ook een blik op de aanvallen zelf kunnen werpen. De ruime mogelijkheden tot het registreren van aanvallen, de KNF, de neuropsychiatrische en genetische expertise zal bij uitstek helpen om vaker tot komen tot een syndroom diagnose. Je zult ervaring op doen met de behandeling van epilepsie. Hierbij gaat het niet alleen om de keuze van een anti-epilepticum bij een recent debuut, maar ook om de begeleiding bij de refractaire epilepsie: hierbij komen ook vragen over combinatie therapie en epilepsiechirurgie aan bod. Ook zal je je verdiepen in de psychosociale impact van epilepsie en kennis maken met de begeleiding op dit vlak.

Leerdoelen
Na deze verdiepingsstage ben je in staat om epileptische aanvallen te herkennen en hypothese te vormen over de onset zone van de aanvallen. Je kunt de aanvallen en de epilepsie classificeren volgens de huidige ILAE terminologie. Je weet ook welke kenmerken pleiten voor psychogene niet epileptische aanvallen en syncope en welke work-up hiervoor nodig is. Je bent vertrouwd met de (nieuwe) anti-epileptica en kan samen met de ouders de afweging maken wat het beste alternatief in zijn of haar situatie is. Je leert om je bevindingen van de verrichte diagnostiek op een adequate wijze over te dragen aan klinische collega’s. Dit alles speelt zich in een multidisciplinair team af, waarin jij een leidende en verbindende rol speelt.

Hoe ga ik leren?

Tijdens jouw verdiepingsstage werk je deels op de klinische afdeling (8 bedden) en deels op de polikliniek. Alles speelt zich af op onze locatie in Heemstede. Wat de opnames betreft zijn er meerdere redenen voor verwijzing. Meestal gaat het om diagnostiek met als vraag of het om epilepsie gaat en hoe de epilepsie geclassificeerd moet worden. Vaak is ook het doel medicatiewijzigingen bij refractaire epilepsie met daarbij aandacht voor bijkomende comorbiditeit, zoals leerproblemen en psychosociale problematiek. Je hebt bij de opnames een belangrijke coördinerende rol. Hiernaast zijn er gedurende de week diverse overleggen, waarbij klinische informatie van een patiënt o.a. wordt gecombineerd met de uitslag van het EEG. Bij deze overleggen en de casuïstiekbespreking heb je een actieve inbreng. Er wordt regelmatig onderwijs gegeven over de diagnostiek en behandeling van epilepsie. Naast de klinische activiteiten volg je ook een aantal poliklinische patiënten.

Show-and-tell

Image
Een stage bij SEIN biedt de unieke mogelijkheid om je te verdiepen in het brede spectrum van aanvalsgewijze aandoeningen. Een belangrijk middel hierbij zijn de video-EEG registraties. Onze klinische afdelingen zijn maximaal toegerust om alle aanvallen goed in beeld te brengen. We vinden het erg leuk om aios te begeleiden. Als opleidingsgroep hebben we veel ruimte voor supervisie en verdieping.

Foto: Verpleegpost van de Epilepsy Monitoring Unit, waar patiënten 24 uur per dag geobserveerd worden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling