Wij dragen actief bij aan de opleiding van professionals. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan het overzicht op onze website.
Stage op het gebied van amputatie en revalidatie verdeeld over meerdere werkplekken: Afdeling Revalidatiegeneeskunde, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Rijndam Revalidatie in Rotterdam, De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht.
De stage kan op maat worden aangepast qua mogelijkheden en individuele leerdoelen. De volgorde en de te besteden tijd op de locaties kunnen ook op aanvraag worden aangepast.
In de stage wordt theorie en praktijk rondom beenamputaties samengebracht door een combinatie van onderwijs, zelfstudie en werkplekleren. In Rijndam (locatie Erasmus MC) en De Hoogstraat is er een combinatie mogelijk met de armamputaties en congenitale reductie defecten met armprothese. De stage vindt plaats tijdens (poli)klinische (technische) spreekuren.
Revalidatie na amputatie
Op meerdere locaties zijn er behandelteams en gespecialiseerde spreekuren op het gebied van beenamputatie. Er wordt samengewerkt met ervaren orthopedische schoenmakers en technische instrumentmakerijen en er zijn samenwerkingsverbanden met diverse verpleeghuizen in de regio met een consulentfunctie voor patiënten met een beenamputatie. Meerdere revalidatieartsen zijn actief in de Werkgroep Amputatie en Prothesiologie (WAP) en betrokken bij de International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO).
De aios wordt in deze stage in staat gesteld om zich het gehele revalidatiegeneeskunde zorg- en behandeltraject van de beengeamputeerde in een medisch specialistische revalidatiesetting eigen te maken. Dit betreft het pre-operatief amputatieconsult, de post-operatieve amputatiefase, de indicatiestelling voor prothesiologie, tot en met de eindfase van de poliklinische revalidatiebehandeling bij beengeamputeerden.
De aios krijgt de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen door pro-actieve participatie tijdens oa.
- multidisciplinair overleg en spreekuur
- gezamenlijke spreekuren met orthopedisch schoentechnicus en instrumentmaker
- multidisciplinaire poliklinische revalidatiebehandelingen bij paramedici
- revalidatie-teambesprekingen van beengeamputeerden
Betrokken werkplekken:
Rijndam Revalidatie
Rijndam Revalidatie in Rotterdam is er voor volwassenen, jongeren en kinderen die als gevolg van een ziekte, ongeval of aandoening te maken hebben met beperkingen in hun functioneren. Rijndam is thuis in complexe vraagstukken. We volgen de ontwikkelingen in de revalidatiezorg op de voet, voeren zelf onderzoek uit en zijn een kweekvijver voor talent. Er wordt intensief samengewerkt met de onderzoeksafdeling Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC.
Revalidatiegeneeskunde afdeling Maasstad Ziekenhuis
Het Maasstad Ziekenhuis is stevig verankerd in Rotterdam-Zuid. Het ziekenhuis is STZ-ziekenhuis (vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) en heeft een aantal topklinische functies in huis. De sfeer in het Maasstad Ziekenhuis is “echt Rotterdams”. We steken allemaal de handen uit de mouwen voor onze patiënten.
De Hoogstraat Revalidatie
De Hoogstraat in Utrecht is een toonaangevende organisatie voor medisch specialistische revalidatie, landelijk bekend om zijn succesvolle integratie van patiëntenzorg, innovatieve projecten en kennisontwikkeling door wetenschappelijk onderzoek. Er wordt intensief samengewerkt met het UMC Utrecht in het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht. Voor de ontwikkeling van kennis en nieuwe methodieken in de revalidatiebehandeling wordt samengewerkt met wetenschappelijke partners uit binnen- en buitenland.
De Utrechtse opleiding tot revalidatiearts bestaat uit De Hoogstraat Revalidatie, het UMC Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis en valt onder de OOR-Utrecht. De opleiding tot revalidatiearts in het Rotterdamse circuit bestaat uit Rijndam Revalidatie / Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis. De instellingen maken deel uit van de OOR Zuidwest Nederland.