Heliomare is met ruim 40 locaties de enige zorg- en onderwijsinstelling in Noord-Holland waar u voor een totaaloplossing terecht kunt. Onze expertisegebieden zoals wonen, onderwijs, arbeidsintegratie, dagbesteding, revalidatie en sport zijn vaak onderdeel van dit totaalpakket. Niemand aan de zijlijn. Voor ons is dat de belangrijkste drijfveer in alles wat we doen. Kijk voor meer informatie op onze website.
Differentiatiestage Niet-aangeboren hersenletsel
Cognitieve stoornissen bij niet-aangeboren hersenletsel
Wat gaat de AIOS leren?
Binnen de differentiatiestage cognitieve stoornissen bij niet-aangeboren hersenletsel komt de AIOS in aanraking met de klinische revalidatie van patiënten waarbij met name cognitieve functieproblematiek op de voorgrond staat.
Algemene leerdoelen:
- De AIOS verricht intakes voor klinische cognitieve revalidatie en kan een passend revalidatieplan opstellen
- De AIOS stuurt het behandelteam aan
Specifieke leerdoelen:
- De AIOS kan cognitieve functiestoornissen in kaart brengen bij patiënten met ernstig hersenletsel.
- De AIOS kent de opties voor gedragsmatige en medicamenteuze behandeling van gedragsstoornissen bij patiënten met NAH.
- De AIOS kan een gestructureerde behandelomgeving creëren voor de revalidatie in de vroege fase na traumatisch hersenletsel waarbij er sprake is van onrustig gedrag (vanaf Ranchos-Los-Amigos schaal 4).
- De AIOS kent cognitieve revalidatieprincipes en weet wanneer deze het beste kunnen worden toegepast.
- De AIOS kent de behandel- en begeleidingsmogelijkheden voor patiënten met NAH in de chronische fase
Cursussen en literatuur:
VRA themacursus 1: “Niet-aangeboren hersenletsel”.
EPA-supervisieniveau bij start:
De AIOS heeft bij voorkeur de basis EPAs 1 “Leveren van zorg op een klinische revalidatieafdeling” en 2 “Acute zorg leveren en dienst doen” reeds op niveau 4 behaald.
De AIOS gaat zich richten op verdere specifieke verbredings-EPA’s 4 “Interdisciplinaire revalidatiebehandeling aansturen”, en 6 “Cognitieve functiestoornissen diagnosticeren en behandelen”. Indien gewenst kan ook worden gericht op EPA’s 7 “Communicatief functioneren diagnosticeren en behandelen”, 8 “Loopvaardigheden diagnosticeren en behandelen”, 9 “Arm-handvaardigheden diagnosticeren en behandelen” en 12 “Zorg in de chronische fase leveren”
Hoe gaat de AIOS leren?
De AIOS doet intakegesprekken voor klinische cognitieve revalidatie, stelt een passend behandelplan op, voert gesprekken met familieleden van de patiënt, is aanwezig bij teamvergaderingen, en leidt de revalidatieplanbesprekingen. Indien gewenst kan de AIOS ook betrokken worden bij de triage van de aanmeldingen, kan er bij diverse cognitieve revalidatietherapieën worden meegekeken, kan de AIOS worden betrokken bij de NAH-polikliniek, en kan de AIOS meer ervaring opdoen met de begeleiding/behandeling van NAH in de chronische fase middels een deelstage bij Hersenz of Ambulante Ondersteuning.
Tevens bestaat er de mogelijkheid voor verdieping op het gebied van arbeidsrevalidatie (Arbeidsconsulent of jobcoachtrajecten).
Uiteraard is het ook mogelijk om meer ervaring op te doen in diverse expertises binnen ons revalidatiecentrum zoals bij de zorg rondom luchtwegen en slaap-apneu binnen het Respicare-team, kan worden geassisteerd bij FEES-onderzoek (Flexibele Endoscopische Evaluatie van het Slikken) en kan worden meegekeken bij therapieën in het loopsysteem “Rysen”.