terug

Differentiatiestage

Spasticiteitsbehandeling bij volwassenen en kinderen

Duur
2 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wij zoeken ANIOS neurologie, orthopedie en revalidatie, die in een uitdagende werkomgeving hun blik willen verbreden. Doordat de stage vanuit de verschillende vakgebieden georganiseerd is krijg je een bredere kijk op de behandeling van patiënten met centraal neurologische aandoeningen.

Spasticiteit bij volwassenen en kinderen

De stage is voortgekomen uit een jarenlange samenwerking tussen de neurologen, orthopeden en revalidatieartsen Sophia Revalidatie Delft en RDGG. Zij hebben expertise opgebouwd in de behandeling van spasticiteit. Samenwerking tussen de specialisten staat dan ook centraal bij het tot een optimale behandeling van de patiënt komen. De competentie samenwerken zal, naast de medische inhoud, veel worden benadrukt. Na deze stage heb je zicht op alle behandelopties van deze patiëntenpopulatie en kun je een goed onderbouwd advies verstrekken. Verder bekwaam je je in de injectietechnieken van de verschillende wijze van Botox behandeling. De stage is zo ontworpen dat je optimale exposure hebt en je wordt begeleid door stafleden die veel expertise hebben opgebouwd in de spasticiteitsbehandeling. Tijdens je werkzaamheden kom je op drie verschillende afdelingen, elk gedurende twee maanden.

STAGE

De stage omvat alle facetten rondom de indicatiestelling, diagnostiek en behandeling van spasticiteit bij patiënten met een centraal neurologische aandoening zowel op de kinder- als op de volwassen leeftijd. De diagnostiek wordt veelal in het revalidatiecentrum verricht middels het uitgebreide Lichamelijk onderzoek / gangbeeldanalyse (GBA) en deelname aan multidisciplinaire spreekuren. Bij deze spreekuren komt vooral de indicatiestelling aan bod.

In de behandeling komen vele facetten aan de orde, zoals Botox behandeling al dan niet onder narcose, al dan niet onder echogeleiding / stimulatie en alle overige behandelingen (medicatie e.d.), orthesiologie en aangepast schoeisel. Aan het eind van de stage heb je veel ervaring opgedaan met betrekking tot het samenwerken met andere medisch specialisten.

Hoe ga ik leren?

De doelen stel je voorafgaand als concept op, deze zijn afhankelijk van de opleiding, het opleidingsjaar en persoonlijke voorkeuren. De doelen worden halverwege de stage geëvalueerd en in het eindgesprek voor de laatste keer besproken.

Tijdens deze stage kun je je bekwamen in competenties gericht op:

  • Kennis van klinische diagnostiek van mobiliteitsproblemen;
  • Zelfstandig uitvoeren lichamelijk onderzoek t.a.v. gehele spasticiteits-onderzoek (neurologisch en orthopedisch) bij volwassenen en kinderen;
  • Zelfstandig kunnen beoordelen looppatroon en kennis van aanvullende diagnostiek in gangbeeld;
  • Kennis van diagnostiek t.a.v. van spasticiteit;
  • Kennis van behandeling van medicatiebehandelingen (oraal/ Botox) bij spasticiteit;
  • Kennis van indicatiestelling orthopedische behandelingen bij spasticiteit;
  • In samenwerking met orthopeed, neuroloog en revalidatiearts behandelplan opstellen voor spasticiteit behandeling;
  • Kennis van schoen en prothesiologie bij volwassenen en kinderen;
  • Zelfstandig voorschrijven van een schoenadvies of orthese bij kinderen (in samenwerking met orthopedisch schoen en instrumentmaker);
  • Kennis van behandelmogelijkheden als ITB en SDR bij kinderen en verwijsmogelijkheden.

Inwerkprogramma

In het RdGG volgen alle nieuwe arts-assistenten een 4-daagse introductieprogramma. In deze 4 dagen word je als arts-assistent geïnformeerd over de procedures en protocollen van het ziekenhuis met daarnaast reanimatietrainingen, onderwijs, informatie over het gebruik van verschillende ICT-modules, wegwijs bij verschillende laboratoria etc. De trainingen cq. onderwijs worden gegeven door verschillende specialisten en deskundigen. Bij Sophia Revalidatie volgt eveneens een kennismaking.

Stagebegeleiders

D.D. Niesten orthopeed RdGG: orthopedie@rdgg.nl

D. Kamphuis neuroloog RdGG: Kamphuis@rdgg.nl

A.D. Rambaran Mishre revalidatie arts SR Delft: r.rambaran@sophiarevalidatie.nl

C.B. Bouwhuis kinderrevalidatiearts SR Delft: c.bouwhuis@sophiarevalidatie.nl

Samenwerkende instellingen
Basalt Den Haag
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling