Wat gaat de aios leren?
Je leert om psychiatrische kennis en behandeling aan te bieden in een somatische omgeving. Daarbij leer je om die patiënten te identificeren waar behandeling van psychiatrische (en verslavings-)comorbiditeit slechtere gezondheidsuitkomsten dreigt te veroorzaken. Je leert samen met de overige behandelaren in het ziekenhuis tot een gezamenlijke en soms geïntegreerde aanpak te komen waarbij je zoveel mogelijk aan interventies overdraagt en daarbij training en instructies geeft. Je leert hoe er meer aandacht en inzet kan komen voor psychische kwetsbaarheden en aandoeningen in een algemeen ziekenhuis. Je leert ook welke acute psychiatrie in het algemeen ziekenhuis vraagt om inzet zoals de opvang na een suïcidepoging, suïcidaliteit in het ziekenhuis of ander gevaar zoals agressie en agitatie.
Hoe ga ik leren?
Je leert bovenstaande omdat je deel uit maakt van het consultatieve team wat verder bestaat uit vier psychiaters en een consultatief psychiatrische verpleegkundige. Er is in het team ook een opleidingsplaats voor de opleiding Huisartsgeneeskunde (GGZ-stage). Daarnaast werk je in sommige casus samen met psychologen. Onder supervisie zul je al snel zelfstandig consulten verrichten in het ziekenhuis en op de SEH. Je werkt nauw samen met de artsen van de verpleegafdelingen en IC. Er wordt wekelijks onderwijs gegeven over ziekenhuispsychiatrie en er is ook overstijgend ziekenhuisbreed onderwijs. Voor assistenten die een maatschappelijke opdracht willen doen is er een verdiepend programma (Management, Organisatie en Leiderschap). Er is op het gebied van opleiden een samenwerking met de vakgroep psychiatrie van het HagaZiekenhuis.
Show-and-tell
De duur van de stage Consultatieve psychiatrie bedraagt in principe 6 maanden. De werkzaamheden worden uitgevoerd binnen de locatie Reinier de Graaf ziekenhuis, eventueel aangevuld met ambulante psychotherapie bij G-kracht psychomedisch centrum (+6 mnd). Tijdens de stage Consultatieve psychiatrie worden competenties voor de algemene psychiatrie en voor het deelterrein Consultatieve psychiatrie verworven voor het aandachtsgebied volwassenenpsychiatrie (zie bijlage 1 voor een overzicht van de aandachtsgebieden). Het aandachtsgebied kinderpsychiatrie is uitsluitend van toepassing bij de beoordeling van acute situatie zoals in het geval van zelfverwonding of een tentamen suïcidï op de kinderafdeling. Indien er interesse is in zwangerschapsgerelateerde psychiatrie, kan worden geparticipeerd in de ‘Goede Start poli’, dit is een polikliniek vergelijkbaar met een POP poli (Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie) waarin samengewerkt wordt tussen de afdelingen psychiatrie, gynaecologie/verloskunde en de kindergeneeskunde.
Samenwerkende instellingen
Hagaziekenhuis
LUMC/Rivierduinen
Parnassia Groep
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling