De Radboudumc Health Academy is één organisatie met een divers opleidingsaanbod voor verschillende doelgroepen: van paramedici tot verpleegkundigen en van artsen tot onderzoekers. Met één onderwijsinstituut kunnen professionals al tijdens de opleiding met elkaar in contact komen en vanuit één gedachte worden opgeleid. Vraagstukken in de wereld van de gezondheidszorg worden steeds complexer en vragen om diversiteit in kennis en ervaring. Samenwerken wordt steeds belangrijker. Interprofessioneel werken en leren is daarom een belangrijk speerpunt. Kijk voor meer informatie op onze website.
De afdeling Neurologie van het Radboudumc is een tertiair centrum voor Parkinson & Bewegingsstoornissen en krijgt verwijzingen uit heel Nederland. We zijn een Parkinson Center of Excellence, en een erkend expertisecentrum voor zeldzame en erfelijke bewegingsstoornissen. Het aantal stafleden dat zich met deze groep van aandoeningen bezighoudt is naar landelijke maatstaven groot.
Voor wat betreft de aandoeningen ligt er een duidelijk accent op de ziekte van Parkinson c.q. parkinsonismen, cerebellaire ataxie, spastische paraparese, tremor en dystonie, maar het hele pallet aan bewegingsstoornissen wordt gezien. In de zorg wordt gestreefd naar aan de ene kant een goede diagnose met een adequaat behandeladvies in een zo kort mogelijke tijd. Aan de andere kant hebben we oog voor de complexiteit van dergelijke aandoeningen en wordt multidisciplinaire screening laagdrempelig ingezet. Er is een hoogvolume aan DBS-operaties.
In dit deelgebied geldt bij uitstek leren = zien, dus de AIOS moet zelf zoveel mogelijk patiënten zien op de polikliniek Bewegingsstoornissen, met directe 'bedside' supervisie door één van de stafleden. Er is een wekelijks video-overleg, en ook zijn er multidisciplinaire besprekingen zoals voor 'advanced treatments' bij de ziekte van Parkinson en voor het bespreken van genetische uitslagen.
Deze etalagestage kan gelopen worden in het 5e of 6e jaar van de opleiding en dient vanwege alle administratieve handelingen (MSRC en AVMS) op tijd te worden aangevraagd. Tijdens de stage wordt er geen avond- en nachtdiensten verricht. Wel is er participatie in al het reguliere AIOS-onderwijs van de afdeling. De AIOS krijgt van het begin van de stage een verantwoordelijk staflid toegewezen, waarmee zoveel als gewenst overleg wordt gepleegd. De eindbeoordelaar van de stage is een van de stagespecialisten. Patiëntgebonden onderzoek is op bescheiden schaal mogelijk e.e.a. in overleg met de stagespecialisten. Vakantiedagen moeten proportioneel worden opgenomen. Arbeidsrechtelijk is de CAO van het Radboud UMC van toepassing.