terug

Differentiatiestage Urogynaecologie/bekkenbodem

Bekkenbodem

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De bekkenbodem is ‘booming’. Technieken komen en gaan, struikelen over elkaar met of zonder synthetische meshes, vaginale, laparoscopische en abdominale benaderingen.
MAAR:
hoe kies ik voor de individuele patiënt de meest passende oplossing? Hoe weeg ik het risico van synthetisch materiaal op toekomstige complicaties als erosie en infectie mee? Daarnaast is de recidief prolaps een toenemend probleem.

Nadruk op diagnostiek en therapiekeuze is de enige juiste stap om thuis te raken in de bekkenbodempathologie. Denk kritisch mee, discussieer mee, waar nodig multidisciplinair. Verdiep je in het krachtenspel en de virtuele vectoren in het bekken.
Leer vervolgens technieken en oplossingen die niet altijd tot het basispakket van de gynaecoloog horen, maar voor de patiënt waardevol zijn en voor de dokter een echte differentiatie betekenen.

Afhankelijk van de ervaringen voorafgaande aan deze stage is het mogelijk bekwaamheidsniveau 4 te behalen voor bekkenbodem gerelateerde ingrepen zoals Labhart, colpocleisis, ManchesterFothergill en Sacro-spinale fixatie.

In overleg met de opleider worden de leerdoelen geformuleerd.

Hoe ga ik leren?

In Noordwest Alkmaar werken we met 13 gynaecologen waarvan 3 gynaecologen urogynacologie/bekkenbodem als aandachtsgebied hebben. In de setting van Noordwest krijgen aios de gelegenheid om veel patiënten te zien. Je werkzaamheden bestaan uit:

  • meedraaien in de polikliniek,
  • meedraaien op de OK, eerst onder supervisie, daarna zelfstandig,
  • elke 6 weken het multidisciplinair bekkenbodemspreekuur.

Iedere 3 maanden is er een voortgangsgesprek met de opleider en een vertegenwoordiger van het aandachtsgebied urologie/bekkenbodem. De te behalen EPA's worden gevuld met KPB's en OSATs waarbij alle competenties worden getoetst.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling