terug

Differentiatiestage

Handrevalidatie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De differentiatiestage handrevalidatie is gericht op zowel de acute als de langer bestaande en complexere handproblematiek, vanuit multidisciplinair oogpunt bekeken. Je leert de initiële beoordeling en behandeling van deze problematiek en krijgt inzicht in het verloop hiervan. Samenwerking met andere specialisten en paramedici is een belangrijk onderdeel van de stage. De competenties welke het meeste aan bod komen zijn klinisch handelen, communicatie, samenwerking, organisatie en professionaliteit. In overleg kan gewerkt worden aan aanvullende persoonlijke leerdoelen.

Je volgt hetzelfde programma voor de handproblematiek als voor aios die in opleiding zijn in Noordwest met daarnaast de mogelijkheid tot het volgen van andere onderdelen binnen de revalidatiegeneeskunde. Ook is er de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij operatieve ingrepen aan de hand en pols.

Om deze stage te volgen is anatomische kennis van hand en pols vereist. De ervaring leert dat de aios in de tweede helft van hun opleiding het meeste uit deze stage kunnen halen.

Hoe ga ik leren?

In Noordwest participeer je in het postoperatieve handenspreekuur en de zogenaamde handenanalyse (gezamenlijke spreekuren met handtherapeuten). Je bent deelnemer aan multidisciplinaire specialistische spreekuren op hand- en polsgebied. Je werkt samen met onder andere handtherapeuten, plastisch chirurgen, orthopedisch chirurgen, traumachirurgen, reumatologen en radiologen. Hierdoor verkrijg je inzicht in de werkwijze, kennis en behandelmogelijkheden van zowel de revalidatiearts als de andere specialisten met wie de revalidatiearts veel samenwerkt.

In het programma zijn onderwijsmomenten, referaten en CAT’s opgenomen, zoals elke aios in opleiding deze ook volgt en verzorgt. Ook volg je het wekelijkse onderwijs dat op de afdeling zelf (door artsen of paramedici) of in Noordwest (DOO) georganiseerd wordt. Afhankelijk van de duur van de stage zijn er één of meerdere evaluatiemomenten opgenomen.

De stage duurt 3 tot 6 maanden en kan ook in deeltijd worden gevolgd. Het programma voorziet in een introductieprogramma van twee weken om de weg te leren kennen in het Noordwest, de behandelafdeling revalidatiegeneeskunde en het gebruik van ICT. Het definitieve programma wordt 3 tot 4 maanden voorafgaande aan je stage met je besproken en vastgesteld aan de hand van jouw persoonlijke voorkeuren, aandachtgebieden en leerdoelen.

Show-and-tell

"De afdeling revalidatie van het NWZ is zeer opleidingsminded, is goed georganiseerd en naast de etalagestage handrevalidatie is er ook ruimte voor persoonlijke en andere leerdoelen. Er is bijvoorbeeld een combinatie te maken met diabetisch voetspreekuren / schoenenspreekuren, chronische pijn consulten, IC consulten of inzicht krijgen in organisatorische aspecten."

Image
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling