Mondriaan is een grote organisatie met veel vormen van dienstverlening, zowel in de zorg als in de ondersteunende sector. Onze medewerkers werken op één van onze locaties, maar gaan ook op huisbezoek bij patiënten. Er wordt immers zorg verleend aan patiënten die klinisch worden opgenomen, maar ook in de thuissituatie. Daarnaast zijn er patiënten die dagbehandeling of een individueel gesprek naar onze organisatie toe komen. Dit kan op de hoofdlocatie zijn, maar ook op een kleinere locatie in hun wijk.
Een carrière in de verslavingszorg is vaak niet het eerste waar jonge artsen aan denken. Jammer, want verslavingszorg is allesbehalve saai. Vele artsen komen eerder toevallig in de verslavingszorg terecht en de meeste vinden het verrassend boeiend. Je hebt niet alleen te maken met de verslaafde patiënt, maar ook met zijn of haar hele leefomgeving en met alle andere disciplines die zich met de patiënt bezighouden. De Verslavingsarts is vaak de spil in het geheel en is bezig met zowel de somatische, psychiatrische en sociaal-maatschappelijke gezondheid. Het is een generalistische tak van de geneeskunde, want alcohol en drugs werken in op de hersenen, maar hebben ook effecten op het hele lichaam, uiteenlopend van neurologische aandoeningen tot verhoogd risico op maligniteiten, COPD, infectieziektes als HIV/aids en hepatitis B of C. Overdoseringen geven pulmonale of cardiale complicaties…
Ook is de ontwikkeling van medicatie voor verslavingen een nieuw en interessant terrein.
Werken in de verslavingszorg is uitdagend, maar ook zeer bevredigend. Het werk dat je doet, heeft een grote impact op het leven van anderen en je kunt echt het verschil maken in hun herstelproces.
De opleiding verslavingsgeneeskunde doe je bij NOVA (Nijmeegs Opleidingsinstituut tot Verslavingsarts) in de Radbouduniversiteit.
De aios heeft een dienstverband met de SBOH. De arbeidsduur per week bij een voltijds dienstverband bedraagt 38 uur, waarvan 6,5 uur gereserveerd is voor cursorisch onderwijs op de woensdag in Nijmegen (NOVA) De overige 31,5 uur kan de aios verspreid over de week werken. Het is ook mogelijk de opleiding in deeltijd te doen, waarbij het praktijkleren op tenminste 3 dagen in de week wordt gedaan. Ook dan is er een onderwijsdag van 6,5 uur op woensdag. Een werkdag mag max. 8,5 uur duren. In geval van deeltijdopleiding komt een aios daarmee op maximaal 32 uur per week.
Bij de opleiding tot verslavingsarts doe je het praktijkgedeelte bij Mondriaan in de ambulante en klinische settings zowel binnen verslavingszorg maar ook mogelijkheden bij de andere psychiatrische afdelingen. Hierbij krijg je werk- en leerbegeleiding en leer je vanuit de praktijk het vak écht kennen. Tijdens de opleiding wordt er gefocust op gespreksvaardigheden want motiverende communicatievaardigheden zijn een essentieel onderdeel om toe te werken naar gedragsverandering.
De opleiding tot verslavingsarts heeft als voltijdsopleiding een duur van twee jaar. In deeltijd duurt de opleiding naar rato langer.
Mondriaan heeft een jarenlange traditie van excellente verslavingszorg in Zuid-Limburg. VZ bestaat actueel uit twee behandelprogramma´s gespecialiseerd in behandeling van volwassen patiënten met overwegend matige tot ernstige verslavingsproblematiek en gokken, meestal in combinatie met zeer diverse comorbiditeit. Deze betreft vooral persoonlijkheidsproblematiek, stemmingsstoornissen, angststornissen, PTSS en ADHD, maar ook LVG en psychotische stoornissen. In overleg met de afdeling ouderenzorg worden ook patienten boven de 65 jaar behandeld mits deze beter in het behandelprogramma VZ passen en wordt expertise verleend bij de divisie jongeren. Regelmatig worden patienten behandeld die van andere zorgaanbieders omwille van te hoge complexiteit afgewezen worden.
VZ Poli1 werkt vooral abstinentiegericht (gebruik in remissie) met als doel toewerken naar volledig individueel herstel: succesvolle behandeling van comorbiditeit, stabiliteit in het steunsysteem, toewerken naar stabiele woon- en werkomgeving, indien nodig samen met andere behandelprogramma’s binnen Mondriaan en eventuele ketenpartners..
VZ Poli2 is meer gericht op harm-reduction en maatschappelijk herstel bij patienten met chronische problematiek of zware VZ problematiek met hoge nood voor medische zorg en werkt ook outreachend. Hieronder valt vooral opiaatafhankelijkheid (heroine, opioide pijnstillers zoals oxycodon, tramadol, fentanyl….) met desbetreffende onderhoudsbehandelingen (methadon, suboxone en heroine), maar ook polymiddelengebruik, misbruik van GHB, intraveneus drugsgebruik en gebruik van middelen met een belangrijke somatische impact.
De behandeling van patienten met EPA problematiek en een chronische stoornis in middelengebruik problematiek is actueel aan FACT verbonden waarbij de verslavingsarts (door gebrek aan verslavingsartsen) enkel een consultatieve rol speelt maar in de toekomst deel zal uitmaken van het team. Mensen met een verslavingsprobleem krijgen ‘zo dicht mogelijk bij huis’ een geïntegreerd zorgtraject op maat waarbij ze, afhankelijk van de ernst van het probleem, multidisciplinair en desgevallend sectoroverschrijdend worden opgevangen via zowel algemene als gespecialiseerde zorg- en hulpmodules. Het principe “ambulant, tenzij” wordt toegepast. Indien een klinische behandeling nodig is wordt deze ambulant voorbereid en opgevolgd door nazorg.
Een VZ-behandeling bestaat nooit alleen uit een opname. Mensen met een verslavingsproblematiek hebben in de meerderheid last van bijkomende psychiatrische en / of somatische problematiek. Om duurzaam herstel te bereiken is het belangrijk stelselmatig op comorbiditeit te screenen, deze snel te diagnosticeren en zo goed mogelijk te behandelen. Mondriaan VZ geeft hierbij de voorkeur aan een integrale behandeling binnen het eigen VZ-behandelteam, gezien de moeilijkheden van doorverwijzing naar elders i.v.m. de stigmatisering van de doelgroep. Mondriaan VZ streeft naar een uniforme multidisciplinaire bezetting in iedere team, waarbij patiënten en behandelaren na besluitvorming in het MDO beroep kunnen doen op ervaringsdeskundigen, psychiaters, psychologen, SPV, systeemtherapeuten, VS AGZ en GGZ, en verslavingsartsen. Indien de behandeling binnen het eigen team niet gewaarborgd kan worden of indien deze op een andere plek beter vorm gegeven kan worden, zorgt Mondriaan VZ voor de nodige doorverwijzing naar een andere behandelunit van Mondriaan of extern.
Het Ambulante Thuisdetox team is door ons ontwikkeld en professionals behandelen en begeleiden patiënten in de thuissituatie tijdens het detoxproces waarbij medische en psychische ondersteuning noodzakelijk is om complicaties te voorkomen. Dit team wordt ingezet in het hele verzorgingsgebied Zuid Limburg en is divisie-overstijgend.
Het expertenteam Palliatieve Verslavingszorg levert ambulante zorg (meestal outreachend, thuis).
Palliatieve verslavingszorg is de zorg die aan een “door-gebruiker” wordt geleverd of ingezet wanneer deze therapieresistent blijkt, dus wanneer cure-en-carezorg niet voldoende (meer) is om de neerwaartse psychosociale en somatische spiraal, die op relatief korte termijn zeer waarschijnlijk zal leiden tot de dood van de patiënt, om te keren is. Deze zorg is dus een specifieke fase binnen de care (harm-reduction). Palliatieve verslavingszorg is een benadering die de kwaliteit van leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende verslaving, door het voorkomen en het verlichten van lijden van de patiënten, door zorgvuldige beoordeling en behandeling van lichamelijke, psychische, sociale en excistentiele problemen die er zijn. Het doel is te streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven waardoor het ziektebeloop mogelijk positief kan worden beïnvloed. Er is aandacht voor zowel lichamelijke, psychische en sociaalmaatschappelijke problemen, en emotionele ondersteuning van de naasten om te leren omgaan met de ziekte van de patiënt. Het gaat erom de ziekte onder controle te houden en de kwaliteit van leven te verbeteren.
Mondriaan
De wereld om ons heen verandert, wij veranderen mee. Transparanter, opener, wijkgerichter, dienstbaarder, meer gericht op maatschappelijke participatie en samen leven met elkaar. Wij vinden dat de vraag, wensen en verwachtingen van patiënten, familieleden/naasten, verwijzers, ketenpartners en financiers richtinggevend zijn. Samen werken wij aan herstel, voor een geestelijk gezond Zuid-Limburg. Meer informatie over Mondriaan vind je op onze website.