In het MCL hebben we opleiden, ontwikkelen en onderzoek hoog in het vaandel staan. Wij verzorgen 23 medische vervolgopleidingen, 12 CZO-erkende opleidingen en diverse initiële en verpleegkundige vervolgopleidingen. In het ziekenhuis lopen momenteel ongeveer 165 onderzoeken. Dit betreft zowel medisch en verpleegkundig onderzoek, als ook HBO- of WO-onderzoek.
Deze stage biedt de AIOS de mogelijkheid om binnen het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zijn kennis en kunde te vergroten op het gebied van de neurodegeneratieve aandoeningen. Zowel de ziekte van Parkinson als de ziekte van Alzheimer zijn snel groeiende hersenaandoeningen. In MCL hebben we een Punt voor Parkinson en een geheugencentrum.
Gedurende twee dagen per week (dinsdag en vrijdag) kan de AIOS werkzaamheden verrichten op de polikliniek neurologie, in Punt voor Parkinson en op de geheugenpolikliniek.
- Op de polikliniek neurologie worden de nieuwe Parkinson patiënten, andere bewegingsstoornissen en patiënten met cognitieve klachten gezien.
- In Punt voor Parkinson worden alle controle patiënten gezien en wordt deelgenomen aan de wekelijkse grote visite op dinsdagmiddag van de klinisch opgenomen patiënten.
- Op de geheugenpoli ziet de AIOS patiënten van 70 jaar of jonger die geanalyseerd worden ivm cognitieve klachten (geheugenpoli JONG), die op een dagdeel worden geëvalueerd.
De AIOS participeert ook in de verschillende MDO’s.
Leerdoelen:
- Vergroten van inzicht met betrekking tot de (multidisciplinaire) diagnostiek en behandeling van diverse neurodegeneratieve aandoeningen, in het bijzonder de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer.
- Handvatten krijgen voor het cognitief onderzoek
- Herkennen en benoemen van bewegingsstoornissen.
- Inzicht en ervaring verkrijgen met betrekking tot de ‘advanced therapies’ bij de ziekte van Parkinson (duodopa, lecigon, apomorfine (LCIG), begeleiding DBS).
- Interpretatie van hulponderzoek (MRI, DAT, SPECT, PET en liquor)
- Dinsdag en vrijdag ben je aanwezig
- Je ziet nieuwe patiënten getrieerd voor de bewegingsstoornissen of cognitieve stoornissen
- Je doet spreekuur bij de geheugen poli JONG (vrijdagochtend)
- Je ziet controle patiënten in Punt voor Parkinson (dinsdag of vrijdagmiddag)
- Je bent in medebehandeling voor de klinisch opgenomen parkinson patiënten en neemt deel aan de grote visite in Punt voor Parkinson, waarbij je samen met de SOG een behandelplanvoorstel maakt en betrokken bent bij instellen van geavanceerde behandeling, zoals LCIG en apomorfine
- Je participeert in MDO geheugenpoli (dinsdagmiddag 1x per week) en MDO parkinson (dinsdagochtend 1x per maand)
- Indien mogelijk kan je consulten verrichten in verpleeghuis
- Je kan meekijken met de neuropsycholoog van de geheugenpolikliniek en met het apothekersspreekuur in Punt voor Parkinson
- Je verricht zelfstudie door: oa Landelijke richtlijnen, onderwijs, nascholing via landelijke werkgroepen.
- Je mag protocollen schrijven of herzien.
Voortgang en begeleiding
Er is vrijwel steeds 1-op-1 begeleiding en supervisie door een gespecialiseerd staflid op dit terrein. De AIOS leert samenwerken met andere disciplines zowel medisch als paramedisch (specialist ouderengeneeskunde, klinisch geriaters, psychiaters, neuropsychologen, gespecialiseerde verpleegkundigen, MDL artsen, fysiotherapeuten, revalidatieartsen).
Vooraf aan de stage vindt een introductie gesprek plaats met de stagebegeleider waarbij een plan op maat wordt gemaakt aan de hand van bovenstaande stagebeschrijving dat door de betreffende AIOS verwerkt zal worden in het IOP. Voortgang zal worden gedocumenteerd in het Reconcept portfolio.