Vakgroep Obst&Gyn MUMC+
Binnen het vakgebied Obstetrie & Gynaecologie worden drie deelgebieden cq divisies onderscheiden: (1) de Obstetrie / Perinatologie, inclusief de prenatale diagnostiek en therapie, (2) de Gynaecologie waarbinnen de gynaecologische oncologie en de algemene Gynaecologie en (3) de Voortplantingsgeneeskunde (VPG). De seniorstaf bestaat uit 19 personen inclusief 3 hoogleraren voor de deelgebieden Obstetrie (prof. dr. J.G. Nijhuis en prof. dr. M. Spaanderman), VPG, en gynaecologische oncologie (prof. dr. R.F.P.M. Kruitwagen). Prof. dr. J.G. Nijhuis is hoofd van de afdeling en voorzitter van de vakgroep.
Het MUMC maakt deel uit van de opleidingscluster Zuid-Oost-Nederland. Prof. dr. R. Kruitwagen is opleider, dr. T. Van Gorp is plaatsvervangend opleider. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de differentiatiestage niet interfereert met de opleiding van de overige AIO’s.
De AIO’s vormen de juniorstaf van waaruit een afvaardiging (in principe 2 AIO’s) deelneemt aan de seniorstafvergaderingen m.u.v. het besloten deel waarin specifiek AIO’s besproken worden. Jaarlijks worden 6 opleidingsvergaderingen gepland (waarbij senior- en juniorstaf aanwezig) waarbinnen specifieke opleidings-vraagstukken en eventuele knelpunten worden besproken. Ook deze vergaderingen eindigen met een besloten gedeelte bestemd voor juniorstaf, opleider en plaatsvervangend opleider, voor het bespreken van eventuele problemen met seniorstafleden. De AIO’s maken in principe zelf een concept lange termijn rooster (indeling stages) zowel als dienstenschema wat vervolgens ter goedkeuring wordt voorgelegd aan opleider e/o plaatsvervangend opleider.
Het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Maastricht UMC+ is een derdelijns centrum voor IVF, pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) en endometriose (topreferente functie). De divisie Voortplantingsgeneeskunde van het MUMC+ bestaat uit drie gynaecologen, waarvan twee geregistreerde subspecialisten; één van hen is tevens seksuoloog. De operatieve endometriose-zorg wordt verricht door twee gynaecologen met als aandachtsgebied minimaal invasieve chirurgie / endometriose. VPG en/of endometriose operaties vinden 1x per 2 weken op maandag, 1x per maand op woensdag, 1x per maand op donderdag (dagcentrum) en 1x per maand op vrijdag plaats. Er is, zowel op klinisch als op wetenschappelijk gebied, een hechte samenwerking met de disciplines klinische genetica, endocrinologie, kinderendocrinologie, chirurgie, urologie, radiologie en medische psychologie / seksuologie.