terug

Differentiatiestage Slaapgerelateerde aandoeningen

Verdiepingsstage slaapgeneeskunde

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De centra van het academisch netwerk slaapgeneeskunde (ANS), met name de afdeling longziekten MUMC+, in het bijzonder het centrum voor thuisbeademing Maastricht (CTBM), het Academisch Slaapcentrum van het expertisecentrum voor chronisch orgaanfalen CIRO+ (ASC) en het centrum voor slaapgeneeskunde van Kempenhaeghe (CSG-KH), hebben er zich toe verbonden om samen een verdiepingsstage voor (respiratoire) slaapgeneeskunde in te richten.

Elk van de drie deelnemende centra heeft een karakteristiek patiëntenbestand en een eigen modus operandi. Deze verschillende invalshoeken hebben een meerwaarde voor de opleiding. Hieronder volgt een weergave van de door de NVALT gespecifieerde modules.

  • Modules 1 (OSA) en 2 (CSA). Deze kunnen niet los van elkaar worden gezien en worden dus als één geheel gepresenteerd. Dit geheel wordt primair door het ASC aangeboden.

  • Module 3 (hypoventilatiesyndromen) wordt primair aangeboden door CTBM

  • Module 4 (niet respiratoir-bepaalde slaapstoornissen) wordt primair door CSG-KH aangeboden. Ook complex OSA en CSA behoort tot de portfolio van dit centrum.

Bereiken van opleidingsniveau 4, om patiënten met een (gecompliceerde) respiratoire slaapstoornis met een geringe mate van supervisie te kunnen begeleiden.

‘Fellowship’ wordt niet beoogd omdat dit deel uitmaakt van niveau 5 (wat een uitgebreidere opleiding vergt en dat de formatie tot ‘somnoloog’ beoogt). De opleiding is conform de catalogue of knowledge and skills van de ESRS, en moet eveneens conform zijn aan het toekomstige curriculum dat door de respiratory sleep HERMES task force wordt voorbereid.

Hoe ga ik leren?

Duur en planning

De totale duur van de opleiding is vast en bedraagt zes maanden.

Naast consultatie is er ruimte voor slaapscoring, onderzoek, zelfstudie en het volgen van cursorisch onderwijs.

Het is te voorzien dat tijdens de week poli-activiteiten in één of twee centra zullen plaatsvinden. Poliklinische activiteit in het kader van de modules kan worden ingedeeld in ‘blokken’ die in perioden zijn ingedeeld. Ontwikkeling van kennis en vaardigheden kan worden ingedeeld in ‘lijnen’, gekenmerkt door specifieke leerdoelstellingen. Het vaststellen van het geheel van blokken en lijnen zal zorgvuldige planning vergen.

Voor de poliklinische activiteit tijdens de week kunnen verschillende combinaties worden bedacht, bijvoorbeeld CSG-KH/ASC, CSG-KH/CTBM of ASC/CTBM. ASC heeft de mogelijkheid om de AIOS in perioden voltijds gedurende een week tewerk te stellen, KH en CTBM niet.

Rekening houdend met de mogelijkheden van ieder centrum zijn er dus qua weekindeling de volgende mogelijkheden: 2-2-1; 3-2; 4-1; of 5.

Met betrekking tot de (verplichte) nacht- en weekend diensten zijn er de volgende overwegingen. Er wordt verondersteld dat de AIOS blijft deelnemen aan diensten binnen het primaire opleidingscentrum (MUMC+ of perifeer ziekenhuis). Mede afhankelijk van de definitie ‘dienst’ kan in het ASC invulling worden gegeven aan deze activiteit: om de zes wekelijks wordt gedurende drie nachten titratie van PAP/NIV apparatuur verricht ten behoeve van het CTBM. Aanwezigheid van een arts is vereist. Het CSG-KH voorziet geen diensten.

Show-and-tell

zie bijlage plan

Samenwerkende instellingen
Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC
Kempenhaeghe
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling