terug

Differentiatiestage Otologie

Oor- en gehoorproblemen

Duur
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze stage betreft één van de acht mogelijke differentiatierichtingen en geeft de mogelijkheid 20% van de opleidingstijd te besteden aan verdieping gedurende het vijfde opleidingsjaar. Al naar gelang het niveau en wensen van de AIOS, kan de inhoud (en duur) van de stage variabel zijn. Dit gebeurt in overleg met de AIOS zelf en de (eigen) A-opleider en hangt ook af van de plaatsingsmogelijkheden op het moment van de te volgen stage. 

Voorafgaand aan de stage zullen de (persoonlijke) leerdoelen besproken worden tijdens het introductiegesprek met een van de stagebegeleiders. Voor otologie betreft dit C. Hellingman of J. Waterval. Halverwege de stage zal een tussentijdse evaluatie plaatsvinden. Aan het eind van de stage volgt het eindgesprek.

Deze periode is bedoeld om – naast het versterken van de competenties verworven tijdens de eerste vier jaar van de opleiding – een opleidingsaccent aan te brengen. Dit betreft het opdoen van extra kennis en poliklinische/chirurgische vaardigheden op het gebied van otologie.

 

Hoe ga ik leren?

Tijdens deze module wordt door de AIOS tijdens een tweetal dagdelen zowel een thematisch spreekuur otologie als een thematisch spreekuur evenwicht gedaan, en wordt er een aantal gezamenlijke meekijk spreekuren gepland. Daarnaast is er ook een thematisch schedelbasisspreekuur waar meegekeken kan worden. Er wordt één of twee dagen geassisteerd bij (neuro-)otologische ingrepen. Er wordt gestreefd naar het uitbreiden van (veilige) zelfstandigheid, waarbij supervisie continu wordt afgestemd op de noden van de betreffende AIOS. Alvorens er gestart mag worden met het assisteren bij otologische ingrepen is het verplicht om de ‘boorlijst’ (een lijst met verschillende handelingen die succesvol moeten worden uitgevoerd op rotsbeenderen verkregen van kadavers) af te hebben gerond. Tot slot verricht de AIOS een aantal dagdelen spreekuur algemene KNO en een dag spoedspreekuur.
Er wordt van de AIOS verwacht zo veel als mogelijk aanwezig te zijn bij de diverse otologische besprekingen voor patiënten, zoals de besprekingen voor de CI-selectie, BCD of tinnitus. De AIOS plant zelf een aantal dagdelen in om mee te kijken op het evenwichtslab (beoordeling ESA evenwichtstoornissen) of het audiologisch centrum om bijvoorbeeld te kijken hoe een uitgebreid ENG wordt verricht of het afstellen van een CI wordt uitgevoerd.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling