terug

Differentiatiestage Interventieradiologie

Interventieradiologie

Duur
18 maanden
Wat gaat de aios leren?

Op de twee interventie kamers die de afdeling rijk is worden jaarlijks zo'n 2000 verrichtingen uitgevoerd. Deze betreffen zowel vasculaire als non-vasculaire procedures

De interventieradiologie van het Maastricht UMC onderscheidt zich door zijn regionale en nationale verwijsfunctie op het gebied van

  • endovasculaire behandeling van thoraco-abdominale aneurysmata

  • geavanceerde neurointerventies, zoals IAT's en aneurysmata

  • percutane behandeling van centraal veneuze occlusies

  • Complexe endovasculaire behandeling van TAA’s

  • Oncologische interventies (RFA, embolisaties)

  • Biliaire interventies

  • Neuro-vasculaire interventies (coilings / embolisaties)

  • Breed scala aan non-invasieve vasculaire beeldvorming

Advanced image-guide interventions, zoals gebruik van fusiebeelden (MR-doorlichting, CT-echo) , CE echo en XPertCT)

Naast klinische toepassingen en interventies wordt een actieve bijdrage geleverd aan het wetenschappelijk onderzoek.

 

De opleiding radiologie en nucleaire geneeskunde in Maastricht UMC:

De opleiding radiologie binnen het Maastricht UMC is erkend voor alle opleidingsonderdelen, inclusief alle differentiaties,
Op de afdeling radiologie werken ongeveer 37 radiologen en nucleair geneeskundigen, ongeveer 20 AIOS en fellows.Hiernaast is er een niet-medische staf, bestaande uit klinisch fysici, researchers en chemici. de specialisten

De opleiding wordt gekenmerkt door een uitstekend opleidingsklimaat, waarbinnen de AIOS in de gelegenheid worden gesteld hun competenties optimaal te ontwikkelen. De vijfjarige opleiding is opgebouwd uit een basis en verdiepingsfase waarin alle facetten van de moderne radiologie aan bod komen. Tijdens de verdiepingsfase kan de AIOS zich tot 24 maanden toeleggen op één van de acht radiologische aandachtsgebieden. (Cardiothoracale -, interventie -, musculoskeletale -, neuro-hoofdhals -, mamma- en kinderradiologie of nucleaire geneeskunde)

Opleidersgroep radiologie Maastricht UMC:
Op de afdeling radiologie van het Maastricht UMC werken ongeveer 37 radiologen en nucleair geneeskundigen, ieder met zijn eigen expertise, kennis en ervaring binnen een van de acht radiologische aandachtsgebieden. Hierdoor bestaat er een evenwichtige stafvertegenwoordiging van ieder aandachtgebied, hetgeen goed is terug te vinden in de opleiding. Gezamenlijk staan zij garant voor hoge kwaliteit, organisatie en klimaat van de opleiding. De opleidersgroep wordt aangestuurd door  dr Linda Jacobi-Postma, opleider en dr. Cristina Mitea, plaatsvervangend opleider

Hoe ga ik leren?

De opleiding radiologie duurt 5 jaar. De opleiding Radiologie en Nucleaire geneeskunde is opgebouwd uit een algemeen/basis deel van 3 jaar en een verdiepings deel van 2 jaar waarin je je meer gaat verdiepen in één (of een combinatie) van de aandachtsgebieden binnen de radiologie. Deze beide fasen lopen deels parallel afhankelijk van ontwikkeling en reeds opgedane ervaring en kennis.

Basis

De eerste 2 jaar wordt het algemene deel van de opleiding gevolgd. In stageblokken van vier-acht weken komen de verschillende aandachtsgebieden aan bod: abdomen, cardiothoracaal, neuro-hoofdhals, musculoskeletaal, mammoradiologie, interventie, kinderradiologie en de nucleaire geneeskunde. Na het volgen van een echostage en een acute stage ga je na ongeveer 1 jaar mee dienst draaien.

Binnen het basisdeel van de opleiding, dat tenminste 3 jaar in beslag neemt, moet iedere aios vast omschreven competenties (i.e. EPA’s, entrusted professional activities) verwerven binnen deze acht deelgebieden. Daarnaast is de acute radiologie een vast onderdeel van de basis en zal de aios hier ongeveer 1 jaar van de opleiding aan besteden.

Binnen de radiologie maken we gebruik van verschillende modaliteiten: echografie, conventionele röntgenfoto’s, CT, doorlichting, MRI, diverse nucleaire tecnhieken, waaronder PET-CT en PET-MRI. Deze komen tijdens de opleiding allemaal aan bod.

Differentiatie/verdieping

De aios besteedt tijdens de opleiding 12-24 maanden aan verdieping/differentiatie. De aios kiest van de acht radiologische deelgebieden tenminste één aandachtsgebied en verwerft de daarbij horende verdiepings-EPA's. Het is ook mogelijk om meerdere aandachtsgebieden te combineren of specifieke verdiepingsEPA’s van een aandachtsgebied te volgen. Op deze manier geef je middels een individueel opleidingsplan richting aan je uiteindelijke uitstroomprofiel.

De differentiaties nucleaire geneeskunde en interventieradiologie duren ongeveer anderhalf jaar. Abdomen-, cardiothoracale-,  Neuro-hoofd/hals en musculoskeletale radiologie één jaar en de kortste differentiaties zijn de kinder- en mammoradiologie, deze nemen een half jaar in beslag. 

Deze verdiepingsfase loopt deels parallel met het verkrijgen van en onderhouden van de basis competenties.

Tijdens de opleiding doet de aios avond-, nacht- en weekenddiensten voor de radiologie en nucleaire geneeskunde. De dienstfrequentie is proportioneel, waarbij ten hoogste 20% van de totale arbeidsduur van de aios in de diensttijd plaatsvindt.

In het kader van de opleiding is er een samenwerkingsverband met de partners binnen de OOR Zuid Oost Nederland: Catharina Ziekenhuis Eindhoven en Atrium Medisch Centrum Heerlen en vindt er tijdens het derde opleidingsjaar een uitwisseling plaats.

 

Waarom bij MUMC?

Ons academische ziekenhuis bevindt zich in het prachtige historische en bourgondische Maastricht, gelegen nabij het heuvelland en de Ardennen en op steenworp afstand van Parijs. Naast het leveren van tertiaire en academische zorg leveren we ook onze bijdrage aan de eerste- en tweedelijns zorg.

De afdeling Radiologie & Nucleaire geneeskunde vervult een spilfunctie in het MUMC en beschikt over state-of-the-art apparatuur zoals verwacht kan worden van een academisch ziekenhuis, waaronder de nieuwste photon-counting CT en een PET-MRI. Het is een afdeling waarin hoogwaardige patiëntenzorg, wetenschap en onderwijs/opleiding samenkomen. Naast het verkrijgen van ervaring in de basis radiologie word je uitgedaagd met complexe en interessante casuïstiek.

Er is intensief contact met klinische collega’s en de opleidersgroep is zeer enthousiast en gemotiveerd.

De vakgroep radiologie en nucleaire geneeskunde van het MUMC+ bestaat uit ongeveer 37 radiologen en nucleair geneeskundigen. Daarnaast zijn er ongeveer 20 arts-assistenten (aios) en (Europese) fellows werkzaam. Het MUMC+ is ook een opleidingskliniek voor coassistenten.

Onze afdeling is daarnaast een gezellige afdeling, waarbij onze professionele verantwoordelijkheid gecombineerd wordt met activiteiten, zoals een zomer- en winterfeest, een BBQ en borrels.

Wij bieden jou een goede en gevarieerde opleiding tot radioloog op één van de mooiste afdelingen radiologie & nucleaire geneeskunde van Nederland. We hebben oog en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en ontplooiing, verdieping en balans.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling