terug

Differentiatiestage

kinderurologie MUMC+

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS neemt in de volle breedte kennis van de diagnostiek en behandeling van alle aspecten van aanleg- en functiestoornissen van de lage en hoge urinewegen bij kinderen. Tot het diagnostisch arsenaal in eigen regie behoren echografie en video-urodynamische onderzoeken.

Er is ruime gelegenheid om te participeren in urotherapie sessies en occasioneel perifere neuromodulatie bij kinderen.

De AIOS neemt kennis van de uiteenlopende chirurgische behandelingen en participeert hierin afhankelijk van het opleidingsniveau. De chirurgische behandelingen waarvan wordt verondersteld dat de AIOS ze (met assistentie) beheerst aan het einde van de opleiding bestaan uit orchidopexie, hydrocele communicans correctie, cystoscopie, Deflux en Botox injecties, basic laparoscopy skills gaande tot (zelden) nefrectomie, ureterreïmplantaties, circumcisie/voorhuidplastiek en ureteroscopie. Incisie van urethrakleppen veronderstelt uitgebreidere voorafgaande opleiding en zal per geval moeten worden beoordeeld. Hypospadiaschirurgie en open pyelumplastiek op baby- of peuterleeftijd vereisen een loupebril en vertrouwdheid met microchirurgie en worden zelden op assistenten niveau aangeleerd.

Daarnaast bestaat ook de kans om deel te nemen aan de chirurgische behandeling van neurogene blaasdysfuncties met blaasaugmentaties, het aanleggen van catheteriseerbare stoma’s volgens Mitrofanoff, colonspoelstoma’s en urethraslings.

Het laparoscopische palet bestaat uit pyelumplastiek, (partiële) nefrectomie, ureterreïmplantatie en orchidopexie. Op afroep wordt assistentie verleend aan laparoscopische endometriose chirurgie of bijnierchirurgie.

Tijdens de differentiatiestage krijgt de AIOS ruim de gelegenheid tot deelname aan het MDO met kindernefrologen en nucleair geneeskundigen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan alle verwante overleg- en leermomenten van de afdeling urologie.

Hoe ga ik leren?

Bij de laatste visitatie (oktober 2014) gaven de AIOS aan dat er een goede sfeer en een veilig opleidingsklimaat is, waarbij de urologen laagdrempelig benaderbaar zijn voor overleg. Tijdens aanvang van de stage zal met de ondergenoemde urologen een introductiegesprek worden gehouden om zo de stage af te stemmen met de AIOS. Na 6 weken zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden en vervolgens na 3 maanden en een op het einde een afsluitend gesprek. Gedurende de stage vormt wetenschap een expliciet onderdeel van de stage met als doel een presentatie/publicatie. Daarbij zal de AIOS minimaal 1 CAT dienen te presenteren. Het leerproces en ontwikkeling van de AIOS wordt verder middels KPB’s, OSATS en IOP geëvalueerd.

In een veilig en open opleidingsklimaat wordt de AIOS gefaciliteerd om kennis te nemen van en actief te participeren in alle aspecten van de kinderurologie en laparoscopische urologie in een multidisciplinaire academische setting. Daarnaast is er een neuro urologisch spreekuur onder supervisie van dr. Vrijens in nauwe samenwerking met de revalidatie arts waarbij voor een deel de oudere kinderurologische patiënten met voornamelijk neurogene blaasdysfuncties gezien worden in het kader van een transitie-/adolescentenpoli.

Tijdens deze stage is het mogelijk om bij een of meerdere verwante urologische subdisciplines aan de chirurgie deel te nemen aangezien er vanuit de kinderurologie tot nader order veel input is bij reconstructieve, oncologische, laparoscopische en robot-geassisteerde ingrepen.

Overleg/leermomenten:

  • Ochtendoverdrachtweekdagen: ochtend en middag

  • Kinderurologisch spreekuur: woensdagmiddag en vrijdagochtend

  • Kinderurologisch-nefrologisch overleg: maandelijks op maandagmiddag

  • Nucleair geneeskundig overleg: maandelijks op maandagmiddag

  • Pelvic care MDO: maandagavond

  • Neuro-urologie spreekuur dr. Vrijens: vrijdagochtend

  • CAT/ opleiding door staflid: 2 maal per maand woensdagochtend

  • Richtlijnbespreking: 5x per jaar

  • Regionale refereeravonden: 4x per jaar

  • OK dagen: dinsdag en woensdag, robotchirurgie op donderdag

  • Bereikbaarheidsdiensten: AIOS doet diensten mee met de andere assistenten

Show-and-tell

De afdeling urologie bestaat uit 7 enthousiaste urologen en coördineert de opleiding binnen het OOR Zuidoost Nederland (OORZON). Het MUMC+ is een academisch ziekenhuis met een streekfunctie, omdat er in Maastricht geen ander ziekenhuis gevestigd is.

De kinderurologie vormt een belangrijk onderdeel binnen de urologie en is nauw betrokken partner bij functionele, reconstructieve en laparoscopische –al of niet robot-geassisteerde- chirurgie. Alle aspecten van dit sub-specialisme vinden plaats in een multidisciplinaire en topklinische setting. Er is een multidisciplinaire en nauwe samenwerking met kindernefrologen en kinderartsen uit de ruime regio, kinderchirurgen, bekkenfysiotherapeuten, pediatrisch gespecialiseerde verpleegkundigen en de beeldvormende afdelingen. De kinderurologie geniet mee van de voortrekkersrol die het MUMC+ speelt bij het ontwikkelen en implementeren van een pediatrisch procedureel sedatie team.

Een belangrijke peiler is ook het spina bifida spreekuur op maandelijkse basis, maar door overlap met het operatieve programma van de kinderuroloog, gebeurt dit onder supervisie van dr. Vrijens.

Het gehele palet van de kinderurologie wordt gezien in het MUMC+. De kinderurologie beschikt over alle state-of-the-art apparatuur en het MUMC+ heeft een geheel nieuw operatiecomplex met alle moderne faciliteiten.

Tijdens deze verdiepingsstage zal de volledige kinderurologie de revue passeren, met uitzondering van de extreem laag volume kinderurologische ingrepen zoals (cloacale) extrofie of epispadie. Ook DSD wordt in principe doorverwezen naar het Radboud UMC Nijmegen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling