Het Maasstad Ziekenhuis is stevig verankerd in Rotterdam-Zuid. Het ziekenhuis is STZ-ziekenhuis (vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) en heeft een aantal topklinische functies in huis, zoals een brandwondencentrum, een dialysecentrum, een HIV-AIDS-behandelcentrum en een hartcentrum. Verder is er een Level III intensive care en is het een van de weinige algemene ziekenhuizen die patiënten perinatologische zorg en IVF-behandelingen kan bieden. De sfeer in het Maasstad Ziekenhuis is “echt Rotterdams”. Medewerkers communiceren informeel en op directe wijze met elkaar. We steken allemaal de handen uit de mouwen voor onze patiënten. Of we dat nu doen als verpleegkundige direct aan het bed, als medewerker techniek of als medewerker in een functie op de afdeling ICT of Finance & Control.
Differentiatiestage
Acute Kindergeneeskunde
Aandachtsgebied: acute kindergeneeskunde
Duur: 6 maanden
Binnen het consortium op de Zuidoever neemt het Maasstad Ziekenhuis de plek in van acuut centrum, waar tevens hoog complexe (“2,5e lijns zorg”) gegeven wordt.
Zorg voor kinderen met complexe en/of meervoudige problematiek vindt reeds op kwalitatief hoog niveau plaats. Te denken valt hierbij aan kinderen met cardiale problematiek, kinderen met ernstig astma (status astmaticus), diabetes mellitus (keto-acidose), erfelijke en aangeboren aandoeningen, epilepsie, metabole ziekten en oncologische patiënten. De zorg voor deze kinderen vindt plaats op de spoedeisende hulp, de klinische afdelingen en op de polikliniek.
Wat gaat de aios leren?
- Supervisie van arts assistenten werkzaam op de spoedeisende hulp
- Verdiepen van kennis op het gebied van de etiologie, diagnostiek en behandeling van acute kindergeneeskundige aandoeningen, rekening houdend met urgentie en timing.
- Aspecten van de triage, opvang, stabilisatie en eerste behandeling van acute geneeskundige problematiek, zowel op de Spoedeisende Hulp (SEH), op de kinderafdeling en het brandwondencentrum als op de (spoed)polikliniek
- Praktische toepassing van point of care echografie .
- Kennis en praktische toepassing van procedurele sedatie en analgesie, zowel op gebied van farmacologische mogelijkheden als niet-farmacologische interventies
- Organiseren en geven van onderwijs over acute kindergeneeskunde aan verpleegkundigen en arts-assistenten werkzaam op de spoedeisende hulp.
De staf kindergeneeskunde:
Opleider: Dr. J.J. (Jennifer) Verhoeven, kinderarts-intensivist, kinderarts acute geneeskunde: coördinator van deze profileringsstage acute kindergeneeskunde
Plaatsvervangend opleider: H.G. (Helene) Stas, kinderarts-neonatoloog, brandwondenzorg
Dr. M.G.A. (Martin) Baartmans, kinderarts-neonatoloog, brandwondenzorg
D.D.L. (Desiree) Bezemer, kinderarts-hemato-oncoloog
J. M. (Jurjen) Boes, kinderarts acute kindergeneeskunde
Dr. A.E. (Annelies) Brandsma, kinderarts - endocrinoloog, medisch manager
Dr. R. del Canho, kinderarts - sociale pediatrie
Dr.F.L.G.R. (Rick) Gerzon, kinderlongarts, allergologie
Dr.Michael) Groeneweg, kinderarts - MDL
J. de Klerk, kinderarts-neonatoloog, brandwondenzorg
F.J. (Frank) Smit, kinderarts, longgeneeskunde, allergologie
Dr. X.W. (Xandra) van den Tweel, kinderarts, infectieziekten en reumatologie
K.(Kelly) van der Velde-Vorst, kinderarts-allergoloog
M.H. (Marieke) Vergeer, kinderarts, diabetes, obesitas, vakgroepvoorzitter
Dr. M. (Marieke) Zijlstra, kinderarts- MDL