terug

Differentiatiestage Bewegingsstoornissen

OOR Leiden

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Door regionale samenwerking heeft de  OOR Leiden alle ingrediënten voor een unieke stage bewegingsstoornissen. In alle ziekenhuizen van de regio zijn neurologen werkzaam met expertise in één of meerdere bewegingsstoornissen. Door de mogelijkheid een stage samen te stellen uit verschillende modules binnen de regio, zoals hieronder uitgelegd (zie 'Hoe ga ik leren?' en de documenten 'Etalagestage Bewegingsstoornissen OOR Leiden' en 'Samenstellen van de stage' onderaan deze pagina), kunt u de expertise van de verschillende centra combineren in één stage en zo met het volledige palet aan bewegingsstoornissen  in aanraking komen: ziekte van Parkinson/parkinsonisme, chorea (het LUMC is Huntington expertisecentrum), dystonie, tremor, ticstoornissen, gecombineerde bewegingsstoornissen en functionele bewegingsstoornissen.

De verdiepingsstage Bewegingsstoornissen in de OOR Leiden biedt u zodoende de mogelijkheid zich te bekwamen in alle facetten van dit deelgebied van de neurologie. U leert zich bekwamen in het onderzoeken van de patiënten met het volledige spectrum van bewegingsstoornissen, het correct beschrijven van de fenomenologie, en het opstellen van beleid ten aanzien van diagnostiek en behandeling. Hierbij komen ook de geavanceerde behandelingen, zoals diepehersenstimulatie en pompbehandelingen bij patiënten met de ziekte van Parkinson, aan bod. In samenwerking met klinisch neurofysiologen worden ook tremorregistraties en botuline-toxinebehandelingen uitgevoerd.

Het belang van een multidisciplinaire samenwerking en integrale begeleiding van patiënten met een bewegingsstoornis komt in de stage prominent naar voren.  Binnen de muren van de ziekenhuizen is er nauwe samenwerking tussen de neurologen en Parkinsonverpleegkundigen, maar ook met andere specialisten zoals psychiaters en geriaters. Ook is er een intensieve coöperatie met professionals uit eerste en anderhalvelijnszorg en met een team van de HSK groep, die behandeltrajecten verzorgen voor patiënten met functionele bewegingsstoornissen.

Voor uitgebreidere informatie, zie het document 'Etalagestage Bewegingsstoornissen OOR Leiden' onderaan deze pagina.

Hoe ga ik leren?

De OOR Leiden biedt de mogelijkheid een stage naar eigen behoefte samen te stellen uit de grote diversiteit aan zorgproducten die door de samenwerkende centra in de regio worden aangeboden. Zo kan een programma worden opgesteld dat aansluit op individuele voorkeuren zonder dat dit ten koste gaat van basiskennis en vaardigheden, die als vereiste worden gezien om de stage succesvol af te ronden. Voor uitgebreide informatie en de Menukaarten waarop het individuele programma kan worden samengesteld, zie het document 'Samenstellen van de stage' onderaan deze pagina.

In het kort kan, bij een minimale stageduur van 6 maanden, een kernstage worden gekozen in ofwel het LUMC ofwel het HagaZiekenhuis. Deze kernstage kan worden aangevuld met 1 of 2 modules uit de andere centra in de regio. Hierbij wordt minimaal 2 (bij parttime dienstverband) of 3 (bij fulltime dienstverband) dagen per week besteed aan de kernstage, en kunnen de overige dagen worden ingevuld met modules die naar eigen behoefte worden gekozen. 

U kunt onder directe supervisie van een ervaren specialist bewegingsstoornissen ervaring opdoen op verschillende poliklinieken, zowel op speciële spreekuren als op spreekuren algemene bewegingsstoornissen. Verder kunt u ervaring opdoen op verpleegafdelingen, de afdeling klinische neurofysiologie en ook op bijvoorbeeld een revalidatieafdeling van een verpleeghuis. U neemt deel aan lokale en regionale overlegmomenten, met bijzondere vermelding van het 3-maandelijkse regionale overleg van de zogenaamde REPAIR werkgroep waarin casuïstiekbespreking van Parkinsonpatiënten, met name gericht op keuze voor device-aided therapies, opleiding en research vanuit de regio ruimschoots aan bod komen.

Show-and-tell
  • Regionale stage waarin het gehele spectrum van bewegingsstoornissen aan bod komt, met de mogelijkheid deze naar eigen interesse samen te stellen
  • Algemene en speciële poliklinische spreekuren onder supervisie van ervaren specialisten bewegingsstoornissen
  • Advanced therapies, waaronder DBS en pompbehandeling
  • Klinisch neurofysiologisch onderzoek gericht op bewegingsstoornissen
  • Botuline-toxine spreekuren
  • Lokale en regionale multidisciplinaire samenwerking

     

Image
OOR LEIDEN
Samenwerkende instellingen
Alrijne Ziekenhuis
Groene Hart Ziekenhuis
Haaglanden Medisch Centrum
Hagaziekenhuis
Reinier de Graaf Groep
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling