Stage kinderlongziekten en allergie (verdieping/profilering)
Tijdens deze stage maakt de AIOS onderdeel uit van de onderafdeling kinderlongziekten en allergie. De nadruk ligt op:
- Poliklinische activiteiten op het gebied van de kinderlongziekten en allergie. De AIOS doet zelfstandig spreekuur waarbij zowel nieuwe als controlepatiënten met astma, allergische ziekten en kinderpulmonologische ziektebeelden worden gezien.
- In voorkomende gevallen worden klinische consulten verricht, of spoedeisende interventies bij dubbelblinde voedselprovocaties.
- De AIOS is aanwezig bij bronchoscopieën, en participeert in de CF-spreekuren.
- De AIOS participeert in de wekelijkse patiëntenbespreking (en zit deze in een latere fase van de stage ook voor) en in de wekelijkse researchbespreking kinderlongziekten/allergie.
- De AIOS neemt kennis van en draagt bij aan actualisatie en ontwikkeling van de protocollen en richtlijnen op het gebied van de kinderlongziekten en allergie van de afdeling.
- De AIOS neemt kennis van de werkwijze rondom dubbelblinde placebogecontroleerde voedselprovocaties.
- Toetsing vindt plaats door dagelijkse bespreking met de stagebegeleider over de poli-patiënten, KPB’s op medisch handelen en communicatie rondom polipatiënten, en een CAT op een kinderpulmonologisch/allergisch onderwerp.
- Begeleiding vindt plaats door de beide kinderartsen-pulmonologen.
Visie
De AIOS wordt gezien als nieuwe collega waarbij over en weer ‘kruisbestuiving’ centraal staat. Dit komt optimaal tot zijn recht in een veilig en stimulerend opleidingsklimaat.
Vakgroep kindergeneeskunde
De vakgroep kindergeneeskunde bestaat uit 18 kinderartsen en 6 verpleegkundig specialisten.
Getallen
De afdeling kindergeneeskunde heeft 52 bedden en 8 dagbehandelingsbedden. Met circa 6500 eerste polikliniekbezoeken, 3750 opnames en 800 dag opnames per jaar is het een grote en drukke kinderafdeling. Daarnaast fungeert het Isala Vrouw kind centrum als groot regionaal bevallingscentrum met een gemiddeld aantal bevallingen van 3500/jaar.
De NICU is een erkende topklinische functie, met 18 erkende NICU-bedden, en ruim 300 opnames per jaar.
Evidence Based Medicine (EBM)
De afdeling kindergeneeskunde baseert zijn praktijkvoering op de principes van EBM; dit betekent dat beslissingen worden genomen op basis van het best beschikbare wetenschappelijke bewijs in combinatie met eigen (arts) ervaring en voorkeur van de patiënt.
De EBM activiteiten vormen een rode draad door het weekprogramma. We maken gebruik van inmiddels >100 lokaal gemaakte protocollen die regelmatig worden herzien. Wekelijks worden er PICO’s gepresenteerd door zowel de AIOS als de kinderartsen en verpleegkundig specialisten. Deze worden in een database opgeslagen.
De vakgroep is wetenschappelijk actief, initieert en participeert in verschillende studies.
Speerpunten van onderzoek zijn; algemene kindergeneeskunde, kinderlongziekten/allergologie, MDL.
Opleidingen
De kinderartsen van het Isala Vrouw kind centrum hebben in hun visie vastgelegd dat het kindercentrum een opleidingsafdeling is. Op de afdeling wordt dan ook (een deel van) de opleiding voor verscheidene zorgberoepen verzorgd:
- AIOS kindergeneeskunde (in samenwerking met Beatrix Kinderziekenhuis UMCG)
- Kinderarts-fellow neonatologie (in samenwerking met Wilhelmina Kinderziekenhuis UMCU); stage in fellowship kinderlongziekten en sociale pediatrie (in samenwerking met Beatrix Kinderziekenhuis UMCG)
- Master advanced nursing practice (hogeschool van Utrecht); opleiding voor verpleegkundig specialist
- Acute kindergeneeskunde in huisartsenopleiding (huisartsenopleiding Groningen)
- Stage kindergeneeskunde in opleiding SEH-arts Isala
- AIGT; aios in opleiding voor Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde