Volwassenpsychiatrie Klinische volwassenenpsychiatrie
Kliniek Intensive Care Acute Psychiatrie Rivierduinen
De Kliniek HIC, van de zorgfunctie Acute Psychiatrie van Rivierduinen Leiden biedt een gespecialiseerde klinische stage in het kader van de basisopleiding volwassenen psychiatrie.
De stage is gericht op het verwerven van kennis en vaardigheden m.b.t. diagnostiek en behandeling van volwassenen met acute ernstige psychiatrische stoornissen; multidisciplinair werken; toegepaste farmacotherapie; individuele en systeem interventies; acute psychiatrische en somatische crisisinterventie tijdens ANW diensten.
Een acute opname op een psychiatrische afdeling is vaak voor zowel patiënt als omgeving en behandelaren een moment voor intensivering van de zorg. Bij patiënten die nog nooit eerder zijn opgenomen is diagnostiek een belangrijk doel, waarbij observatie een belangrijk element is. De AIOS kan zich zo verder bekwamen in de diagnostiek van nieuwe, vaak ernstige, psychiatrische beelden. Ook het begeleiden van patiënten en hun omgeving bij de crisis en de diagnose is een belangrijk onderdeel hiervan, wat specifieke skills vraagt op het gebied van systemische interventies, motiverende gespreksvoering en psycho-educatie.
Bij patiënten die decompenseren tijdens een al lopende behandeling is een acute opname vaak ook een moment van evaluatie. De uitdaging ligt er dan om in samenwerking met de ambulante behandelaar het doel van de opname helder te formuleren en in te passen in de lopende behandeling op een zinvolle manier. De behandeling op de afdeling vindt plaats in multidisciplinair verband, met een zeer complexe patiëntenpopulatie. De AIOS leert de invalshoeken van de verschillende disciplines kennen, maar leert ook hoe het team aan te sturen en ondersteunen in moeilijke situaties (bijvoorbeeld met een agressieve patiënt).
Praktische leersituaties zijn er in patiëntcontacten, contacten met het patiëntsysteem, het schrijven van brieven en het administreren van het werk in het algemeen, het participeren in teamoverleg, ochtendrapport, zorg-afstemgesprekken met ambulante behandelaren en behandelplanbesprekingen. Hierin wordt de AIOS gesuperviseerd door een psychiater. Nieuwe patiënten worden samen gezien met de supervisor-psychiater.
Leermiddelen
De leermiddelen in de dagelijkse praktijk worden geboden in de vorm van supervisie en mentorschap.
Als onderwijs wordt geboden: lokaal (vaardigheids)onderwijs (diagnostiek, therapie, psychotherapie en somatiek), referaten en klinische conferenties; cursorisch onderwijs in consortiumverband, een CAT training en discipline-overstijgend onderwijs. Uiteraard begint het onderwijs (en de instructie) met de introductiecursus
Competenties
Alle competenties komen in deze stage aan de orde. Er ligt een nadruk op medisch handelen, communicatie, samenwerking en professionaliteit. Daarnaast is er aandacht voor de competenties maatschappelijk handelen en organisatie. De competentie kennis en wetenschap kan expliciet aan de orde komen in een onderzoeksproject. Het vereiste niveau van de competenties wisselt per competentie. Soms is voldoende tot goede kennis noodzakelijk, meestal echter dient de AIOS met gerichte supervisie over de betreffende competentie in eenvoudige situaties te beschikken.
EPA’s waaraan gewerkt wordt:
1. Psychiatrisch onderzoek uitvoeren en een behandelplan opstellen
2. Een therapeutische relatie onderhouden
3. Geïntegreerde psychiatrisch-somatische behandeling uitvoeren
4. Een farmacotherapeutisch consult uitvoeren
5. Een systeemgesprek voeren
6. Risicomanagement
7. Suïcidaliteitsbeoordeling
8. Indiceren en uitvoeren van verplichte zorg
9. Interprofessionele consultvoering en overdracht
10. Leiding geven aan een interprofessioneel team
Alle EPA’s komen in meer of mindere mate aan bod op de afdeling, allen binnen de klinisch setting in de volwassen populatie. De meeste nadruk zal komen te liggen op risicomanagement, suïcidaliteitsbeoordeling en het indiceren en uitvoeren van verplichte zorg. Daarnaast ligt er voor de AIOS een belangrijke uitdaging in het aansturen van het multidisciplinaire team van verpleegkundig personeel, wat met hoog-complexe patiënten in crisis moet omgaan.