terug

Volwassenpsychiatrie Consultatieve volwassenenpsychiatrie

consultatieve en ziekenhuis psychiatrie

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Beschrijving van de werkomgeving
Het Alrijne ziekenhuis is een middelgroot perifeer ziekenhuis met ongeveer 400 bedden in Leiderdorp.
Het is onderdeel van de Alrijne zorggroep waartoe ook poliklinieken in Leiden en Alphen aan den Rijn en de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn behoren. Het is een vooruitstrevend ziekenhuis met een mensgerichte visie. De klinische zorg op verpleegafdelingen, IC en operatiekamers wordt verleend op de locatie Leiderdorp.
Team samenstelling: 3 psychiaters, 2 verpleegkundig specialisten en 1 AIOS psychiatrie.

Plaats van de AIOS in de werkomgeving
De AIOS verricht psychiatrische consulten en liaison activiteiten bij volwassen patiënten met psychosociale problematiek of psychiatrische klachten op de somatische afdelingen van het Alrijne ziekenhuis. Consulten/liaison activiteiten worden gesuperviseerd door een psychiater.
Er bestaat intensieve samenwerking met de IC en SEH, de geriatrie, interne geneeskunde, neurologie en heelkunde.

Hoe ga ik leren?

Doel van de stage
Het Alrijne ziekenhuis is een perifeer centrum met derdelijns voorzieningen, o.a. Intensive Care (IC) en spoedeisende hulp (SEH). Deze stage heeft als doel tot inhoudelijke verdieping in de somatisch-psychiatrische comorbiditeit bij veelal complexe patiënten in de klinische setting te komen. De Psychiatrisch Consultatieve Dienst (PCD) richt zich op de integrale zorg voor de complexe patiënt met somatische en psychiatrische problematiek. Dit betreft zowel consultatieve activiteiten (gericht op de individuele patiënt) als liaison- activiteiten (gericht op team/afdeling).
De AIOS bekwaamt zich in de EPA’s die specifiek bij de populatie ouderen behaald moeten worden (EPA 1: psychiatrisch onderzoek uitvoeren en een behandelplan opstellen en EPA 7: suïcidaliteitsbeoordeling) en EPAs gericht op de consultatieve functie.

Leersituatie/werkactiviteiten
De AIOS voert consulten uit en bespreekt deze met de supervisor die de patiënt gelijktijdig of in tweede instantie ziet. De AIOS stelt een advies, en soms (bij vervolg) behandelplan op. De AIOS coördineert en voert (delen van) het gekozen plan uit. De wekelijkse supervisieafspraken worden gebruikt om verdiepend te leren van de consulten en de voortgang van een behandeling te monitoren, samen met de supervisor, en knelpunten tijdig te signaleren.

Competenties
Alle kerncompetenties komen aan de orde in deze stage. Specifiek kunnen genoemd worden: medisch handelen, samenwerking, communicatie.
Het niveau van te behalen competenties is afhankelijk van het opleidingsjaar van de AIOS en of een stage gevolgd wordt volgens de basiseisen of in het kader van profilering. In het eerste geval zal het zich ontwikkelen van EB naar CB, in het tweede geval moet niveau CZ worden behaald.

EPA’s waaraan specifiek gewerkt wordt:

  1. PO en BHP
  2. Therapeutische relatie
  3. Psychiatrisch-somatische behandeling
  4. Farmacotherapeutisch consult
  5. Systeemgesprek
  6. Risicomanagement
  7. Suïcidaliteitbeoordeling
  8. Verplichte zorg, m.n. CM
  9. Interprofessioneel consultvoering en overdracht
  10. Leiding geven aan team
Samenwerkende instellingen
GGZ Rivierduinen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling