terug

Basisopleiding Psychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

Polikliniek volwassenen ambulant

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Doel van de stage
De AIOS leert de veelvoorkomende ziektebeelden in de volwassenenpsychiatrie diagnosticeren, het uitvoeren en coördineren van een multidisciplinaire behandeling en het uitvoeren van een psychiatrische farmacotherapie. De AIOS bekwaamt zich in de EPA’s die specifiek bij de populatie volwassenen behaald moeten worden.

Leermiddelen
De AIOS doet intakes en bespreekt deze met de supervisor die de patiënt gelijktijdig of in tweede instantie ziet. Nieuwe intakes worden binnen het multidisciplinaire behandelteam besproken en de AIOS stelt een behandelplan op. De AIOS coördineert en voert (delen van) het gekozen behandelplan uit. De wekelijkse supervisieafspraken worden gebruikt om de voortgang van de behandeling te monitoren samen met de supervisor en knelpunten tijdig te signaleren.

Competenties
Samenwerken, professioneel zelfstandig leren handelen, integer omgaan met de verantwoordelijkheid van een eigen caseload, medisch handelen in de zin van diagnostiek en inzetten van behandeltrajecten.
Het niveau van te behalen competenties is afhankelijk van het opleidingsjaar van de AIOS en of een stage gevolgd wordt volgens de basiseisen of in het kader van profilering. In het eerste geval zal het zich ontwikkelen van EB naar CB, in het tweede geval moet niveau CZ worden behaald.

EPA’s waaraan gewerkt wordt:

1.PO en BHP volwassenen

2.Therapeutische relatie

3.Psychiatrisch-somatische behandeling

4.Farmacotherapeutisch consult

5.Systeemgesprek

6.Risicomanagement

7.Suïcidaliteitbeoordeling

8.Verplichte zorg

9.Interprofessioneel consultvoering en overdracht

10.Leiding geven aan team

 

Hoe ga ik leren?

Mentoraat
Vindt eens per twee weken plaats, ofwel in een groepje met andere AIOS onder leiding van Frank Huismans, of individueel door een psychiater uit de opleidingsgroep naar keuze.

Beschrijving van de werkomgeving (inclusief samenstelling team)

Het betreft een groot en ervaren multidisciplinair team, dat bestaat uit psychiaters, arts-assistenten, gz-psychologen, psychotherapeuten en psychologen in opleiding hiervoor, verpleegkundige specialisten en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen. Het team beschikt over goede werk en vergaderruimten en over goede groepsruimten voor behandelingen.

Leersituatie/werkactiviteiten
In deze stage doet de AIOS kennis en ervaring op met ambulante integrale psychiatrische, somatische en sociale diagnostiek en behandeling van patiënten, met een SAS-stoornis, en hun naasten. Daarnaast doet de AIOS ervaring op in het samenwerken in een multidisciplinair team. De behandelingen bestaan uit farmacotherapie, psycho-educatie en leefregeladviezen met betrekking tot SAS stoornissen. Verder bestaat de mogelijkheid zich te bekwamen in cognitieve gedragstherapie en schematherapie bij deze stoornissen.

Samenwerkende instellingen
Leids Universitair Medisch Centrum LUMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling