Beschrijving van de werkomgeving (inclusief samenstelling team)
In Voorhout zijn 2 basisstageplaatsen ondergebracht op de Polikliniek Volwassenenzorg.
Het werkgebied van de polikliniek in Voorhout omvat de gemeenten Voorhout, Noordwijkerhout en Noordwijk. Samen met de poliklinieken in Katwijk en Lisse vormen zij de poliklinieken binnen de Duin- en Bollenstreek. Onder de functie Poliklinische Psychiatrie vallen tevens de poliklinieken in Leiden, Alphen, Zoetermeer, Gouda en Leidschendam.
Naast de polikliniekstages zijn in Voorhout stages voor ouderenpsychiatrie (klinisch en ambulant) en een FACT-team.
De Poliklinische Psychiatrie richt zich (behalve op patiënten uit de GBGGZ-doelgroep) met name op ernstige, tweedelijns psychiatrische problematiek op het gebied van SASP, bipolaire stoornissen, ADHD, autisme en ernstige persoonlijkheidsproblematiek, al dan niet met co-morbide middelengebruik.
Samenstelling van het team: binnen de polikliniek in Voorhout werkt de AIOS samen met psychiaters, psychologen, collega-AIOS, ANIOS, verpleegkundig specialist, (sociaalpsychiatrisch) verpleegkundigen, psychomotorisch therapeut en stagiaires psychologie. De patiënten worden naar de polikliniek verwezen door de huisarts. Bij beoordeling van de aanmeldingen wordt er bekeken of er sprake is van een spoed- ofwel een reguliere intake. Vervolgens wordt er een intake gepland. Na de intake wordt het voorlopig behandelplan met patiënt besproken. Het streven is om de behandelingen op de polikliniek binnen 1 jaar af te sluiten. Patiënten worden dan terugverwezen naar de huisarts, gaan naar de GB GGZ of naar het FACT-team.
Plaats van de AIOS in de werkomgeving
De AIOS heeft een centrale positie binnen de polikliniek; hij/zij is als eerste aanspreekbaar voor medisch-psychiatrische zaken op de polikliniek, doet intakes, voert eigen behandelplannen uit, ondersteunt medicamenteus behandelingen van collega’s en participeert in de ANW-diensten. Afwezigheid en waarneming worden afgestemd met collega arts-assistenten en psychiaters.
Doel van de stage
Doen: diagnostiek en behandeling van volwassenen met een ernstige psychiatrische stoornis/ontregeling in multidisciplinair verband, met toepassing van farmacotherapie, gesprekstechnieken/psychotherapie, individuele en systeeminterventies. Er is in deze stage ruimte voor het uitvoeren en gesuperviseerd krijgen van psychotherapie.
Verwerven van kennis en vaardigheden m.b.t. diagnostiek en behandeling van volwassenen met complexe psychiatrische problematiek; multidisciplinair werken; toegepaste farmacotherapie; individuele en systeem interventies; acute psychiatrische en somatische crisisinterventie tijdens avond/nacht/weekenddiensten (ANW).
Competenties
Alle competenties komen in deze stage aan de orde, met nadruk op medisch handelen, communicatie, samenwerking en professionaliteit, tevens maatschappelijk handelen en organisatie; kennis en wetenschap kan expliciet aan de orde komen in een onderzoeksproject. Het vereiste niveau van de competenties wisselt per competentie. Meestal echter dient de AIOS in eenvoudige situaties zelfstandig te kunnen werken.
EPA’s waaraan specifiek gewerkt wordt:
- PO en BHP volwassenen
- Therapeutische relatie
- Psychiatrisch-somatische behandeling
- Farmacotherapeutisch consult
- Systeemgesprek
- Risicomanagement
- Suïcidaliteitbeoordeling
- Verplichte zorg, m.n. ZM
- Interprofessioneel consultvoering en overdracht
- Leiding geven aan team
- Wekelijkse supervisie bij Ilona Lute, psychiater. Met de supervisor is een geregeld overleg en laagdrempelig contact; de supervisor werkt op dezelfde polikliniek, in dezelfde gang. AIOS en supervisor zijn tenminste 2 werkdagen in de week samen aanwezig op de polikliniek.
- Eens per 2 weken is er mentoraat met R. Lonhard, ouderenpsychiater. Zij werkt op een andere afdeling op dezelfde locatie.
- Leermiddelen
- De leermiddelen in de dagelijkse praktijk worden geboden in de vorm van supervisie en mentoraat. Tijdens de stage raakt de AIOS bekend met de relevante richtlijnen zoals die online actueel gehouden worden. Daarnaast kunnen via intranet diverse e-learnings gevolgd worden en zijn via de Rivierduinen Academie cursussen te volgen om kennis te verdiepen.
De AIOS volgt het onderwijs op psychiatrieonderwijs.nl. -
Leersituatie en werkactiviteiten
Praktische leersituaties zijn er in patiëntcontacten, contacten met het patiëntsysteem, het schrijven van brieven en het administreren van het werk in het algemeen, het participeren in teamoverleg, ochtendrapport en behandelplanbesprekingen. Hierin wordt de AIOS gesuperviseerd door een psychiater. De AIOS doet intakes onder supervisie van een psychiater.
Daarnaast neemt de AIOS wekelijks deel aan de refereerbijeenkomsten en houdt regelmatig zelf ook een referaat of casuïstiekbespreking. Samen met de supervisor onderzoekt hij/zij patiënten. Evaluaties hiervan vinden plaats met hulp van de evaluatieformulieren.
De werkzaamheden van de AIOS bestaan uit integrale diagnostiek en behandeling van het psychiatrisch toestandsbeeld en attentie voor bijkomende, eventueel gerelateerde somatische problemen in multidisciplinair teamverband; als nodig hoort daarbij het organiseren van vervolgbehandeling.
Tevens participeert de AIOS in acute klinische psychiatrische en somatische crisisinterventie tijdens ANW-diensten. Daarnaast zal verdieping van kennis ook middels individuele coaching plaatsvinden. Literatuurstudie hoort daar nadrukkelijk bij.
De AIOS houdt de administratie van het werk bij; De AIOS organiseert de eigen taken adequaat; De AIOS volgt het lokaal onderwijs van de opleiding, krijgen centraal georganiseerde supervisie psychotherapie, volgens FTO’s en de refereerbijeenkomsten in de regio.
Weekoverzicht / vaste bijeenkomsten op de polikliniek:
Dagelijks overdracht van diensten en afdelingen; Dagelijks ochtendoverdracht / lean polikliniek; Wekelijks behandelplanbespreking.