Sinds anderhalf jaar timmert ons jonge en dynamische team hard aan de weg in aanloop naar de nieuwbouw Kliniek Acute Zorg waar we in 2025 intrek gaan nemen. Op de afdelingen Intensive Care en High Care worden patiënten met een ernstige psychiatrische crisis opgevangen, bescherming en veiligheid geboden en behandeld, zodanig dat een patiënt weer buiten de afdeling verder kan. Wij houden van een ‘yes we can’ mentaliteit en gaan gezamenlijk als team complexe uitdagingen binnen en buiten onze kliniek aan.
Tijdens de etalagestage breid je jouw competenties op het gebied van de acute psychiatrie uit, zoals: diagnostische vaardigheden bij spoedeisende psychiatrie, opstellen en uitvoeren van een behandelplan, uitvoeren (spoedeisende) farmacotherapie en hanteren polyfarmacie. Het uitgangspunt is herstel ondersteunend waar mogelijk, maar ook dwang- en drang volgens de richtlijnen, waar nodig. Daarnaast leer je gespreksvoering en behandeling bij (ernstige) persoonlijkheidsproblematiek. Samengaand met complexe afwegingen ten aanzien van mogelijk autonomie bevorderend beleid in overleg met psychiaters en de Geneesheer-directeur.
Deze klinische competenties worden gecombineerd met uitbouwen van grotere verantwoordelijkheid en leiderschapsontwikkeling op een acute afdeling. Hieronder valt bijvoorbeeld het aansturen van het verpleegkundig team (bij crisis) en het leiden van zorgafstemmingsgesprekken met collega-teams van GGZ Drenthe of externe ketenpartners (zoals politie, wijkteam, VNN). Hierbij oefen je in omgaan met druk van uiteenlopende belangen waar de flexibele inzet van verschillende leiderschapsstijlen gewenst is.
Naast bovenstaande klinische en professionele vaardigheden is het mogelijk professionele vaardigheden verder te vergroten door deze stage te combineren met een beleidsopdracht, voor bijvoorbeeld één dag per week. Dit betreft een klinisch beleidsonderwerp waar in overleg met het team (behandelcoördinator/teammanager) en opleider een beleidsopdracht wordt opgesteld. Inhoudelijke thema’s voor deze beleidsopdracht zijn bijvoorbeeld:
- Veiligheid binnen de klinieken en spoedpoli;
- De organisatie en de opzet van de crisisdienst en spoedpoli;
- Het proces van aanmelding en triagering voorafgaande aan opname;
- Mogelijke inzet van leefstijl en slaap interventies binnen de behandeling van klinische patiënten.
Dit alles leer en beleef je in een prettige, veilige en inspirerende omgeving binnen de Kliniek Acute Zorg waarbij er ook ruimte is voor ontspanning, intervisie en af en toe een gezonde dosis humor.
AIOS bij de Intensive Care en High Care: “De Acute Zorg is een fijne en veilige plek om te leren, waar de werkdruk in verhouding staat tot de andere verplichtingen in de opleiding. Het is volledig terecht dat jullie de Jan Pols Prijs gewonnen hebben.”