Optimaal Leven is een integrale samenwerking tussen zorginstellingen, huisartsen, verzekeraars en gemeenten. Met als doel de kwaliteit van leven van mensen met langdurige psychische kwetsbaarheid te vergroten. Mensen met langdurige psychische problemen ontvangen vaak hulp vanuit verschillende organisaties. Binnen Optimaal Leven kijken we samen met de patiënt, vanuit één team naar wat hij of zij nodig heeft om een betere kwaliteit van leven te ervaren. Dat kan bijvoorbeeld gaan over psychische gezondheid, maar ook over lichamelijke gezondheid, werk en inkomen en sociale relaties. Door vanuit één team te werken kunnen we naadloos op- en afschalen als meer of minder hulp nodig is. We werken innovatief en herstelondersteunend en in het netwerk van de patiënt.
Wat ga je leren?
Bij Optimaal Leven leer je over de sociale psychiatrie in én om het netwerk van de patiënt. Je leert goed samenwerken met onder andere de wijkteams, OGGZ en woonbegeleiders. Ook leer je over psychiatrie door de richtlijnen heen. Vaak is alles al geprobeerd volgens de richtlijnen, maar de klachten blijven. Wat doe je dan? Of: zijn alle richtlijnen wel voldoende gevolgd en ligt daar nog perspectief? Verder leer je over:
· Herstelondersteunende zorg: vanuit een holistisch mensbeeld, gebaseerd op de positieve gezondheid een verschil maken in het leven van mensen;
· Wet verplichte GGZ: werken met zorgmachtigingen en crisismaatregelen;
· Beleidspsychiatrie: beleidsmatige verbeteringen of toevoegingen.
AIOS bij Optimaal Leven: “Let's do it together! Samen naar kwaliteit van leven, samen naar herstel"