terug

Volwassenpsychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

GGD Amsterdam- Amsterdam

Duur
12 maanden
6 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

De GGD verschilt op een aantal gebieden van een GGZ instelling. Het belangrijkste verschil is dat het een gemeentelijke instelling is: de GGD krijgt vanuit de gemeente taken opgelegd om de openbare gezondheidszorg (en openbare orde) te bevorderen. Dit maakt het werk aan de ene kant soms medischer en aan de andere kant soms socialer dan in een GGZ instelling. Je komt hier op andere manieren in contact met de bewoners en de problemen van de grote stads(psychiatrie). De taken zijn verdeeld over verschillende teams van de afdeling MGGZ: het is dus steeds belangrijk om stil te staan bij welke taak of functie de GGD in die bepaalde taak heeft, en welke verantwoordelijkheden daarbij passen als medewerker van de GGD. Voorbeelden van taken zijn: de aanpak voor statushouders, de aanpak voor ongedocumenteerden in de stad, de medische heroïneverstrekking, de TOP600, Vangnet in de Wijk.

De AIOS krijgt wekelijks onderwijs over een GGD-specifiek onderwerp (bijvoorbeeld psychosociale hulpverlening bij rampen, heroïne verstrekking, organisatie in de stad voor zorg voor ongedocumenteerden, etc.).
Er zijn verschillende indelingen van de stage mogelijk. Dit is onderwerp van gesprek tijdens de kennismaking met de opleider.

 

Hoe ga ik leren?

De werkzaamheden van de AIOS zijn kort samengevat: psychiatrische diagnostiek en behandeling, consultatie, samenwerken binnen de keten in de stad en toeleiden naar reguliere zorg.

Supervisie voor psychotherapie: zelf regelen binnen eigen opleiding 

Supervisoren:
Valentijn Holländer: Geïntegreerde Voorziening
Arda van der Veer: Geïntegreerde Voorziening, Mentoraat
Christel Grimbergen: Regie en Veiligheid
Victor Buwalda: Zorg en Overlast
Fieke Felix: Statushouders

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling