terug

Differentiatiestage

Acute Neurologie

Duur
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens deze stage op de spoedeisende eerste hulp (SEH) van het Flevoziekenhuis in Almere doe je consulten van acute neurologische problemen uiteenlopend van plotse uitvalsverschijnselen, draaiduizeligheid, hoofdpijn en wegrakingen. Hierbij word je gesuperviseerd door de neurologen van de vakgroep neurologie, waarbij directe supervisie op de SEH werkvloer mogelijk is. Je participeert in de onderwijsmomenten en overdrachten. Voor de blootstelling aan zo veel mogelijk patiënten met een acuut neurologisch probleem, werk je overdag en in avonddiensten en participeer je niet in de nachtdiensten.

  • Je bekwaamt je in de beoordeling van acute uitvalsverschijnselen, trombolyse bij herseninfarcten, indicatiestelling intra-arteriële behandeling bij het herseninfarct, acute opvang van patiënten met hersenbloedingen, epileptische insulten, acute vertigo en verdenking meningitis.
  • Je leert de differentiaal diagnostische overwegingen en kunt deze zo veel als mogelijk onderscheiden.
  • In de drukke situatie van een SEH stel je de juiste prioriteiten en houd je het overzicht.
  • Je draagt patiënten gestructureerd en met de essentiële informatie over.
Hoe ga ik leren?

Week 1:

  • Aan de hand van je individueel opleidingsplan (IOP) bepaal je samen met je opleider jouw leerdoelen.
  • Introductie in het ziekenhuis, kennismaking met de afdeling en de supervisoren.
  • Je bent boventallig en wordt door een collega ingewerkt op de SEH.
  • Je volgt de e-learning acute neurologie (als je dat nog niet hebt gedaan).

Vanaf week 2:

  • Je doet consulten op de SEH en je doet de spoedpoli.

Bij de start stel je je leerdoelen vast in je IOP en maak je afspraken met je opleider en supervisor over de benodigde ondersteuning, feedback- en beoordelingsinstrumenten en de frequentie van het contact met opleider en supervisor. In principe is er een evaluatie na 1 maand, halverwege de stage en een beoordeling aan het einde van de periode.

Voor meer informatie over de differentiatiestage acute neurologie in het Flevoziekenhuis binnen het Regionaal Opleidingsnetwerk Neurologie Amsterdam (RONA) wordt verwezen naar de bijlage 'RONA deel 3 verdiepingsstages' (pag. 3-4).

Show-and-tell

Het Flevoziekenhuis verzorgt een breed aanbod van uitstekende specialistische ziekenhuiszorg, inclusief de bijbehorende voorzieningen. Wij brengen topzorg dichtbij; in ons ziekenhuis en in intensieve samenwerking met het Amsterdam UMC en onze eerstelijns partners. Samen met onze patiënten en samenwerkingspartners streven wij naar optimale gezondheidswinst en kwaliteit van leven. Onze kernwaarden zijn betrouwbaar, betrokken, flexibel en samenwerkend. In het Flevoziekenhuis leiden wij artsen, verpleegkundigen en ondersteuners van de toekomst met passie op.

De vakgroep neurologie:

De neurologen van het Flevoziekenhuis verzorgen tezamen het vakgebied neurologie in de volledige breedte. De vakgroep neurologie bestaat uit 8 neurologen. Zij werken samen met 1 AIOS, 6 ANIOS, 1 PA en verpleegkundigen met aandachtsgebied MS en CVA. Naast de specialistenopleiding zijn er 4 co-assistenten en 2 semi artsen. Elke 2 weken is er een neurochirurg aanwezig, die 4-6 patiënten opereert. Er is een goed geoutilleerde stroke unit, die deel uitmaakt van de multidisciplinaire stroke service. Ketenzorg en nazorg, in goede samenwerking met de 1e lijn, zijn gewaarborgd. Met Amsterdam UMC, locatie AMC bestaat een goede samenwerking om patiënten die daarvoor in aanmerking komen over te kunnen plaatsen voor intra-arteriële trombectomie. Er zijn gespecialiseerde spreekuren voor MS, Parkinson, dementie en carpaaltunnelsyndroom. Voor de neuro-oncologie is er een samenwerkingsverband met het Amsterdam-UMC. De afdeling klinische neurofysiologie is onderdeel van de afdeling neurologie en heeft een nauwe samenwerking met de polikliniek neurologie. In de specialistopleiding neurologie in het Flevoziekenhuis is er veel aandacht voor algemene neurologie, maar er is zeker ook veel ruimte voor actuele vakgroep overstijgende thema’s zoals: ouderenzorg, patiëntveiligheid, medisch leiderschap, kwaliteit, veiligheid, innovatie en zorg.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling