terug

Volwassenpsychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

FACT Goes

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Naam

FACT team Goes

Aantal plekken

0,5 of 1 fte (te combineren met Soteria / eerste psychose)

Locatie

FACT Goes, Kloetingseweg 45

Soort stage, Patiëntenpopulatie

Volwassenenpsychiatrie, multidisciplinaire behandeling volgens f-ACT-methodiek van patiënten met ernstige psychiatrische stoornissen in combinatie met verslavingen en/of uitgebreide psychosociale problematiek.

Opleidingsjaar

Verdiepingsfase volwassenpsychiatrie

Duur stage

6 maanden

Ziektebeelden, kritische beroepssituaties

Psychotische Stoornissen, meervoudige ernstige en langdurige psychiatrische stoornissen in combinatie met uitgebreide psychosociale problematiek en/of verslavingen en/of zorgmijding/zelfverwaarlozing/overlast.
Toepassing van wettelijke kaders rond drang en dwang (bemoeizorg) en inschatting van wilsbekwaamheid.
Toepassen van de FACT-methodiek en herstel ondersteunende zorg met kennis van de in- en exclusiecriteria en fasering.
Aandacht voor somatiek, incl. somatische screeningen en monitoring.

Typische bijkomende problematiek

Ernstige psychosociale problematiek, zorgmijding, zelfverwaarlozing, overlast, systeemproblematiek, somatische problematiek, toepassing van bemoeizorg en wettelijke kaders (BOPZ, WGBO, Wvggz), morele en ethische afwegingen.

Leersituaties

Behandel- en intakegesprekken met patiënten en naastbetrokkenen, samenwerken in een multidisciplinair team, contacten in de omgeving van de patiënt (huisbezoeken, werkbezoeken), zorgafstemmingsgesprekken, multidisciplinair teamoverleg, crisiscontacten, suïcidaliteitsbeoordelingen, somatisch onderzoek (o.a. metabole screening), rechtbankzittingen. Bijwonen van referaten, klinische lessen en trainingen en het zelf verzorgen van klinische lessen of referaten.

Zorgvuldige en adequate verslaglegging, dossiervoering en correspondentie m.b.t. intakes en behandelingen.

Doornemen van de relevante literatuur en protocollen/richtlijnen in samenspraak met supervisor.

Wekelijkse supervisie van supervisor.

Leerdoelen

Diagnostiek en behandeling van volwassenen met ernstige en chronische en gecombineerde psychiatrische stoornissen.
Samenwerken in een multidisciplinair behandelteam als onderdeel van een grotere ggz-organisatie.
Toepassen van individuele- en systeeminterventies, specifieke farmacotherapie en somatische controles.
Beheersen van specifieke doelgroep-interventies en technieken zoals: motiverende gespreksvoering, verbindende gesprekstechnieken, life-style interventies, EE-management en cognitief-gedragsmatige technieken, bemoeizorg, herstel ondersteunende principes en suïcidepreventie.
Acute psychiatrische crisisbeoordeling, acute crisisinterventie.
Toepassen van wettelijke kaders.
Toepassen van bemoeizorg, FACT-methodiek en herstel ondersteunende zorg.
Overleg en samenwerking met verwijzers (huisartsen) en maatschappelijke instellingen (gemeente, brandweer, woningbouworganisaties, veiligheidshuis enz.) met inachtneming van de privacy regels.
Faseren van de juiste en benodigde zorg, samenwerken met andere teams en afdelingen zoals kliniek en IHT. Indiceren tot opschalen en afschalen van de zorgintensiteit, afsluiten van behandelingen.
Toepassen van behandelplansystematiek, crisissignaleringsplannen, zorgvuldige verslaglegging, dossiervoering en correspondentie.
Ontwikkelen van een professionele ethische visie en houding t.a.v. de behandelrelatie en -uitvoering bij chronische psychiatrische patiënten en hun naastbetrokkenen.

Samenstelling team

Psychiater/supervisor, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen, psycholoog, maatschappelijk werkende, secretaresses, ervaringswerker en arbeidsdeskundige.

Taken/verantwoordelijk-heden aios

Multidisciplinaire diagnostiek en behandeling, gesprekscontacten met patiënten en naastbetrokkenen zowel op bureau als bij de patiënt thuis, crisisinterventies, toepassen en monitoren van psychofarmacotherapie, toepassen van wettelijke kaders rond dwang en drang, zorgvuldige en adequate verslaglegging/dossiervoering/correspondentie en overdracht van behandelingen.

Deelname aan multidisciplinaire team overleggen en supervisiemomenten.

Hanteren van een zorgvuldige, betrokken, professionele patiëntbejegening met inachtneming van de gepaste professionele grenzen in de behandelrelatie.

Van de aios wordt verwacht dat deze werkzaamheden en taken met een steeds grotere mate van zelfstandigheid zullen kunnen worden uitgevoerd, zij het altijd onder supervisie. Bij incidenten, complicaties, risicosituaties of wanneer een behandeling een onverwachte wending neemt, overlegt de aios zo spoedig mogelijk met de supervisor of diens waarnemer.

Van de aios wordt een positieve, open, correcte, patiëntvriendelijke en lerende houding verwacht in het besef dat het om een leerstage gaat. De aios werkt constructief en intensief samen met alle leden van het multidisciplinaire team en plant zijn/haar taken en werkzaamheden in nauw overleg met de supervisor. De aios is te allen tijde gehouden aan de geldende professionele standaarden, grenzen en codes.

Weekrooster

(voorbeeld)

Dagelijks 8.30 – 9.00 uur (op maandagen 8.30 – 9.15) generale ochtendoverdracht, 9.30 - 10.30 ochtendbespreking (digibord bespreking).

Woensdagmiddagen consortiumonderwijs. Di 16-17 Supervisie werkbegeleider.

Do 16-17 lokaal onderwijs (centrale voorziening).

Workload

8 - 12 patiënten

Toetsing

Min. 6 keer KPB, waaronder het uitvoeren van:

  • een intakegesprek;
  • een volledig psychiatrisch onderzoek;
  • een risicobeoordeling / suïcidaliteitsbeoordeling;
  • het voeren van een MDO.

Min. 2 keer Briefbeoordeling

1 keer 360 feedback

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling