terug

Differentiatiestage Vaatchirurgie

Vaatchirurgie

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Grote gedifferentieerde afdeling vaatchirurgie, zowel qua zwaarte van aandoeningen en ingrepen, als qua aantallen. De vaatchirurgie wordt in de volle breedte uitgeoefend met naast de conventionele chirurgie een nadruk op endovasculaire behandelingstechnieken.
Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) vervult een regiefunctie voor (endovasculaire) aortachirurgie. Er is een grote praktijk met patiënten met perifeer vaatlijden die conservatief, endovasculair en operatief behandeld worden. Er is veel aandacht voor carotischirurgie en dialyse shuntchirurgie. Jaarlijks worden ongeveer 700 arteriële reconstructies verricht. In het spatadercentrum wordt het volledige (endo)veneuze behandelingsspectrum aangeboden. Wetenschappelijk onderzoek heeft een belangrijke plaats in de vaatchirurgie in het SEZ.
Er is een erkende CHIVO opleiding hetgeen in de toekomst noodzakelijk zal zijn om recht te krijgen op het certificaat vaatchirurg van de Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie.

Zorgeenheid Heelkunde
De zorgeenheid Heelkunde bestaat uit de Polikliniek Heelkunde met onder andere een nursepractitioner vaatchirurgie, het Behandelcentrum Heelkunde en 3 verpleegafdelingen. Op verpleegafdelingen B1 en B2 worden long-stay patiënten opgenomen en verpleegd en verpleegafdeling B3 is ingericht voor short-stay en dagopnames. Afdeling B1 (A-kant) is de vaatchirurgische verpleegafdeling met gespecialiseerde verpleegkundigen en een nurse practitioner. Deze afdeling bestaat uit 15 bedden. De dagelijkse zorg op de afdeling wordt geleverd door een zaalarts en de differentiatie AIOS, ondersteund door de nurse practitioner en onder supervisie van de vaatchirurgen.

Opleidersgroep Heelkunde
De zorgeenheid Heelkunde van het ETZ onderscheidt vijf aandachtsgebieden: vaatchirurgie, gastro-enterologische chirurgie, longchirurgie, chirurgische oncologie en traumatologie. In het ETZ werken 10 chirurgen. Naast algemene kennis en kunde heeft ieder van de chirurgen zich gespecialiseerd. De specialisaties zijn:

Drs. D.H.C. Burger:
vaatchirurgie, spataderbehandeling, intensive care
Drs. T. van Egmond:
traumatologie, longchirurgie, spoedeisende geneeskunde, militair chirurg
Dr. J. Heisterkamp:
gastro-intestinale chirurgie, oncologie, buikwand chirurgie
Dr. F.H.W.M. van der Heijden:
traumatologie, vaatchirurgie, handchirurgie, algemene chirurgie
Dr. J.M.M. Heyligers:
vaatchirurgie, spataderbehandeling
Dr. H.J.M. Oostvogel:
gastro-intestinale chirurgie, laparoscopische chirurgie voor zure reflux, buikwand chirurgie, colon en rectum chirurgie, liesbreukchirurgie
Prof. Dr. J.A. Roukema:
oncologie, gastro-intestinale chirurgie, hoofd hals chirurgie, longchirurgie, endocriene chirurgie
Dr. M.H.J. Verhofstad:
traumatologie,handchirurgie, hoofd-hals chirurgie, sportgeneeskunde, liesbreukchirurgie
Dr. P.W.H.E. Vriens:
vaatchirurgie, spataderbehandeling, liesbreukchirurgie.

Opleidersgroep vaatchirurgie
Op een totaal van 18 chirurgen in de Maatschap Chirurgie Midden Brabant houden 6 chirurgen zich bezig met vaatchirurgie, allen fellow of the European Board of Vascular Surgery, 3 van hen werken permanent op de locatie St Elisabeth . Op dit moment is er 1 chirurg in vervolgopleiding tot vaatchirurg (CHIVO) en 2 AIOS heelkunde met als differentiatie vaatchirurgie. Zij worden ondersteund door A(N)IOS en 2 nurse practitioners vaatchirurgie. Onderwijs en wetenschappelijk onderzoek hebben hoge prioriteit

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling