terug

Volwassenpsychiatrie Spoedeisende volwassenenpsychiatrie

Stage HIC spoedeisende psychiatrie Dimence (Almelo)

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

AIOS lopen stage op de HIC (High Intensive Care) en SMC (Spoed Medium Care). De HIC is de gesloten klinische opnameafdeling is voorzien van 15 (en uit te bereiden tot 18 bedden, met 2 extra beveiligde kamers). Hier wordt de zorg wordt geleverd vanuit het HIC principe waar contact maken voorop staat en in de relatie toewerken naar weer bevorderen van de eigen autonomie van de patiënt. Dit in een veilige omgeving voor patiënt en medewerker, waarbij zo min mogelijk dwang en drang gebruikt wordt. Dit altijd in samenwerking met verschillende therapeuten, het steunsysteem en het ambulante team gekeken wordt naar passende zorg.  

Op de HIC-afdelingen maken AIOS kennis met floride psychiatrische toestandsbeelden. Ze leren deze beelden adequaat te behandelen, om te gaan met crisissituaties, de etische en practische aspecten toe te passen van dwangzorg onder de WVGGZ en leiding te geven aan het verpleegkundig team.  

Het accent van de behandeling en begeleiding binnen de SMC (in Almelo bestaande uit 10 bedden) waar de patiënten over het algemeen vrijwillig zijn opgenomen, is anders. De toestandsbeelden zijn over het algemeen minder hevig, maar daarentegen is er meer aandacht voor andere problematiek; denk aan ontwikkelings- en persoonlijkheidsproblematiek. Op de sMC wordt gewerkt volgens principes als autonomie bevordering en contextsensitiviteit. AIOS leren klachten, symptomen, stoornissen in een bredere context te beschouwen en hierop beleid te maken. 

Beschrijving stage in relatie tot 3 leerlijnen uit het Landelijk Opleidingsplan:

Medisch expert (diagnostiek en indicatiestelling, behandeling, somatiek, communicatie, wetenschappelijke vorming, ethiek en wetgeving)  

  • Diagnostiek naar en behandeling van psychiatrische toestandsbeelden en andere ontregelingen in een context van (acute) crises. 
  • Omgaan met ontregeling bij een niet-primair psychiatrisch beeld (denk aan LVB, NAH, somatiek).  
  • Omgaan met WVGGZ en de toepassingen die daar binnen vallen.  
  • Omgaan met het werken met en binnen een klinisch team.  
  • Omgaan met suïcidaliteit, agressie en (zelf)destructieve gedragingen.

Sociaal-maatschappelijke betrokkenheid (netwerkgeneeskunde, medisch leiderschap en doelmatige zorg, voorlichting, onderwijs)  

  • De sociale kaart (oa politie, gemeente, begeleid wooninstellingen) van de omgeving kennen en daarbij de plaats in context van de crisis van de opname-afdeling, en daarin in goede samenwerking met ketenpartners mogelijkheden en onmogelijkheden overleggen, waarbij verwachtingen en verantwoordelijkheden op professioneel niveau naar elkaar kunnen worden uitgesproken. 
  • Leidinggevende positie binnen het team bekleden

Professionaliteit (zelfkennis en zelfreflectie, reflectie in relatie tot anderen, professionele deugden)  

  •  Leren kennen en omgaan met eigen krachten en kwetsbaarheden in relatie tot hetgeen je tegenkomt in het werk. Leren je grenzen te kennen en aan te geven, waarbij duidelijke communicatie belangrijk is.  

  • Start van ontwikkelen eigen professionele stijl (wie wil ik zijn als psychiater, hoe wil ik in het werk staan, hoe verhoud zich dat tot mijzelf en mijn leven etc.) 

Als aios werk je in een team bestaande uit: psychiater, teamleider, VS – GGZ, GZ psycholoog, verpleegkundigen (HBO/MBO), SPH, SPW'ers,  systeemtherapeut, vaktherapeuten (muziektherapeut, PMTer, beeldend therapeut), maatschappelijk werker, ervaringsdeskundige, coassistenten. 

Hoe ga ik leren?

Verwijzers/netwerkpartners:
IHT heeft de poortwachtersfunctie van de kliniek. Overige ambulante teams, MPU, huisartsen en politie nemen met hen contact op om te overleggen over evt. opnames.  

Leermiddelen:
Supervisie, mentoraat, onderwijs in OOR verband; huisonderwijs (incl. somatisch onderwijs); referaten; CAT’s; klinische presentaties; psychotherapie supervisie en onderwijs. Multidisciplinaire patiëntenbesprekingen; generaal ochtendrapport; (mini)symposia; leertherapie.  

Toetsing:
Stagebeoordeling, KPE, Case Based Discussion, kennistoets, 360- graden feedback, brief- en dossierbeoordeling, beoordeling klinische presentatie, CAT, beoordeling psychotherapie.  

Faciliteiten:
De aios heeft een eigen kamer met computer met toegang tot intranet/internet en de digitaal beschikbare literatuur via de centrale bibliotheek. Aios kan gebruik maken van secretariële ondersteuning bij schrijven van brieven en van Bureau Geneesheer-Directeur voor CM, ZM en toepassingen van verplichte zorg. 

Wetenschap:
We bieden ook veel ruimte voor wetenschappelijk (promotie)onderzoek.

Show-and-tell

Klik hier voor meer informatie over de opleiding tot psychiater bij Dimence Groep.

Opleidingsteam:

  • Prof. dr. Derek Strijbos, opleider
  • Dr. Madelien van de Beek, plaatsvervangend opleider
  • Mevr. Denise Dorgelo, opleidingscoördinator
  • Mevr. Ellen Klein, teamleider AIOS
  • Mevr. Irma van der Kolk, opleidingssecretaresse
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling