terug

Volwassenpsychiatrie Spoedeisende volwassenenpsychiatrie

Intensive Home Treatment Spoedeisend Dimence

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Bij de IHT (Intensive Home Treatment) staat ambulante behandeling centraal waarbij het doel is om acute psychiatrische problematiek thuis te behandelen om een daarmee opnames en psychische decompensaties te voorkomen of te verkorten.  

Zowel bij de opschaling van zorg, wanneer het poliklinische aanbod niet afdoende is, als bij afschaling van zorg, wanneer iemand bijvoorbeeld met ontslag kan van een afdeling (HIC, MC) en waarbij tijdelijke intensieve nazorg nodig is om de overgang naar huis in goede banen te kunnen leiden, heeft het IHT een regierol. 

Het IHT is tevens de poortwachter voor de klinieken, zowel aan de voor, als achterdeur. Naast de IHT-functie bekleedt het team ook de functie van ‘Crisisdienst’ waarbij ze worden ingeschakeld bij dreigende psychiatrische crisissen om een inschatting te maken van het gevaar en waarbij zo nodig snel intensieve behandeling kan worden gerealiseerd. Na het beheersen van een crisis (door opname en/of thuisbehandeling) kan het IHT tijdelijke zorg verlenen en, zo nodig, snel en gericht doorverwijzen naar een regulier zorgprogramma óf terugverwijzen naar de huisarts. 

Het IHT-team werk outreachend en is in staat zeer snel intensieve zorg te leveren. Tevens wordt er binnen het IHT-team gewerkt met een ‘Shared-caseload’ principe, waardoor afwezigheid van enig teamlid (vakantie, ziekte etc.) geen negatieve impact heeft op de zorg. Deze kan dus altijd gewoon doorgang vinden.  De IHT-zorg duurt in principe niet langer dan 6 weken waarbinnen doorverwijzing wordt gerealiseerd en waarna de behandeling wordt overgenomen door een passend regulier behandelteam. Het team is functioneel tussen 08.00 en 22.00. Tussen 22:00 en 08:00 blijft de crisisdienst actief. 

De uitdaging ligt hem in deze stage vooral in het woord ‘crisis’, waarbij een groot deel van de patiëntbeoordelingen die de AIOS uitvoert zich zullen kenmerken door de druk die hieruit voortvloeit (je kan niet ‘eindeloos’ alles tot in de diepte uitvragen, vaak mis je delen van relevante informatie) waardoor diagnostiek veelal of een acuut herkenbaar ernstig psychiatrisch beeld zal zijn, maar minstens net zo vaak een kwestie is van procesdiagnostiek. Communicatie met collega’s is key, met kenmerken van duidelijkheid en bondigheid. Daarnaast moeten besluiten vaak onder de nodige tijdsdruk genomen worden. Je gaat ook oefenen met ethische aspecten/afwegingen wat betreft vrijwillige en gedwongen vormen van zorg, waarbij indicaties soms heel helder maar vaak ook in een grijzer gebied liggen

Als aios werk je in een team bestaande uit: psychiater, teamleider, Verpleegkundig specialisten, Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, GGZ-verpleegkundigen, verpleegkundigen i.o., systeemtherapeut, vaktherapeut, ervaringsdeskundige, klinisch psycholoog, GZ psycholoog, Maatschappelijk werk(st)er(s). 

Je loopt stage bij één van de IHT teams in Zwolle, Almelo of Deventer.

Hoe ga ik leren?

Verwijzers/netwerkpartners:
Huisartsen, Politie, BZT (Bijzonder Zorg Team), GGZ-teams, IHT-teams binnen en buiten de regio. Samenwerking met ketenpartners, waarvan er veel zijn (1e-lijnszorg, 2e-lijnszorg binnen en buiten de instelling, WMO-zorgaanbieders etc.) is een vast onderdeel van de stage. Vragen zoals ‘waar zit de crisis’ zijn hierin relevant en het realistisch begrijpen waar je GGZ-tools/mogelijkheden en grenzen beginnen en eindigen is hierbij goed te leren.

Leermiddelen:
Supervisie, mentoraat, onderwijs in OOR verband; huisonderwijs (incl. somatisch onderwijs); referaten; CAT’s; klinische presentaties; psychotherapie supervisie en onderwijs. Multidisciplinaire patiëntenbesprekingen; generaal ochtendrapport; (mini)symposia; leertherapie.  

Toetsing:
Stagebeoordeling, KPE, Case Based Discussion, kennistoets, 360- graden feedback, brief- en dossierbeoordeling, beoordeling klinische presentatie, CAT, beoordeling psychotherapie.  

Faciliteiten:
De aios heeft een eigen kamer met computer met toegang tot intranet/internet en de digitaal beschikbare literatuur via de centrale bibliotheek. Aios kan gebruik maken van secretariële ondersteuning bij schrijven van brieven en van Bureau Geneesheer-Directeur voor CM, ZM en toepassingen van verplichte zorg. 

Tevens is er literatuur beschikbaar die van toepassing is op dit deelgebied van de psychiatrie. 

Wetenschap:
We bieden ook veel ruimte voor wetenschappelijk (promotie)onderzoek.

Opleidingsteam:

  • Prof. dr. Derek Strijbos, opleider
  • Dr. Madelien van de Beek, plaatsvervangend opleider
  • Mevr. Denise Dorgelo, opleidingscoördinator
  • Mevr. Ellen Klein, teamleider AIOS
  • Mevr. Irma van der Kolk, opleidingssecretaresse
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling