terug

Volwassenpsychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

Persoonlijkheidsproblematiek Dimence (Zwolle of Deventer)

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Werken en leren bij team Persoonlijkheidsstoornissen biedt een unieke mogelijkheid om een stevig psychotherapeutisch accent aan te brengen aan je opleiding. Binnen het team wordt het MBT-gedachtegoed aangehouden en breed uitgedragen. Natuurlijk vindt er MBT (groepen) plaats, maar daarnaast wordt de MBT-taal gesproken in supervisie, MDO’s en intervisies. Dit maakt dat het echt gaat leven. Het is aan te raden om voorafgaande aan de stage de driedaagse MBT Theorie en Praktijk van MBT Nederland gevolgd te hebben.  

Een belangrijke pijler van de zorg die binnen het team geboden wordt is het GIT-PD behandelprogramma, waarbinnen jij als AIOS een belangrijke rol vervult. In de eerste fase worden doelen, klachten, onderliggende patronen en valkuilen in kaart gebracht middels een Dynamische Formulering. Dit biedt een mooie kans om in 4 gesprekken echt de diepte in te gaan met een patiënt. Daarna starten patiënten in principe in één van de groepen (stabilisatie- en ontwikkelgroep). Als AIOS krijg je ook de kans om te participeren in de begeleiding (als één van 2 therapeuten) van deze groepen, waarbij je de nodige ervaring kan op doen als ‘groepstherapeut’.  

Je werkzaamheden bestaan, naast de rollen binnen het GIT-PD, uit het doen van intakes (ca. 1 keer per week) en het uitvoeren van farmacotherapeutische behandelingen. Je treedt in bepaalde gevallen op als regievoerder, onder leiding van een klinisch psycholoog of psychiater.  

Je krijgt ook de kans om gedurende de stage je psychotherapeutische vaardigheden uit te breiden met MBT vaardigheden. Je gaat een aantal (minimaal 2) psychotherapie behandeling geven en krijgt hierover wekelijks MBT supervisie naast de standaard wekelijkse werkbegeleiding / supervisie. Gedurende de stage krijg je de mogelijkheid om je te bekwamen tot MBT basistherapeut. Je zult dan wel moeten voldoen aan de opleidingseisen van het MBT register Nederland.   

De doelgroep is divers en complex; het zwaartepunt ligt op de Cluster B problematiek en (c)PTSS, maar met daarbij een veelheid aan comorbiditeit (depressie, ontwikkelingsproblematiek, psychotische kwetsbaarheid etc.). Er is daarnaast veel aandacht voor het systeem. Je zult te maken krijgen met moeilijke thema’s als suïcidaliteit, zelfbeschadiging en autonomie.  

Als aios werk je in een team bestaande uit: psychiater, aios, klinisch psycholoog, GZ psycholoog, VS – GGZ, verpleegkundigen, verpleegkundigen i.o., systeemtherapeut, vaktherapeut. 

Hoe ga ik leren?

Verwijzers/netwerkpartners:
Huisartsen, IHT, interne verwijzingen binnen de Dimence Groep, Derdelijns behandelcentra (traumacentra en centra voor behandeling persoonlijkheidsstoornissen), SWT, ambulante begeleiding, beschermd woonorganisaties. 

Leermiddelen:
Supervisie, mentoraat, onderwijs in OOR verband; huisonderwijs (incl. somatisch onderwijs); referaten; CAT’s; klinische presentaties; psychotherapie supervisie en onderwijs. Multidisciplinaire patiëntenbesprekingen; generaal ochtendrapport; (mini)symposia; leertherapie.  

Toetsing:
Stagebeoordeling, KPE, Case Based Discussion, kennistoets, 360- graden feedback, brief- en dossierbeoordeling, beoordeling klinische presentatie, CAT, beoordeling psychotherapie.    

Faciliteiten:
De aios heeft een kamer met computer met toegang tot intranet/internet en de digitaal beschikbare literatuur via de centrale bibliotheek. Aios kan gebruik maken van secretariële ondersteuning bij schrijven van brieven.  

Wetenschap:
We bieden ook veel ruimte voor wetenschappelijk (promotie)onderzoek.

Opleidingsteam:

  • Prof. dr. Derek Strijbos, opleider
  • Dr. Madelien van de Beek, plaatsvervangend opleider
  • Mevr. Denise Dorgelo, opleidingscoördinator
  • Mevr. Ellen Klein, teamleider AIOS
  • Mevr. Irma van der Kolk, opleidingssecretaresse

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling