terug

Volwassenpsychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

Team Angst & Stemming (Twello)

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Team angst & stemming Twello is een kleinschalig, flexibel en slagvaardig team met hoog opgeleide professionals. Deze stage biedt je de mogelijkheid om je psychotherapeutische vaardigheden uit te breiden.

Deze stage is gericht op diagnostiek, behandeling en begeleiding van volwassenen met angst-, stemming- en/of dwangstoornissen en cluster C persoonlijkheidsproblematiek, met veelal comorbide psychopathologie. Het accent in deze stage ligt nadrukkelijk bij psychotherapie, o.a. in de vorm van CGT en psychodynamische psychotherapie. Daarbij is het ook mogelijk groepstherapie te geven. Er is veel aandacht voor supervisie over de psychotherapie, die door verschillende ervaren collega’s binnen het eigen team gegeven kan worden. Tevens leert de AIOS over de medicamenteuze behandeling van angst- en stemmingsstoornissen. In een ervaren team, met ook veel psychotherapeutische kennis, wordt er veel aandacht besteed aan indicatiestellingen t.a.v. psychotherapie en farmacotherapie. 

Als AIOS stel je, onder supervisie, diagnoses (naast de classificatie is er ook nadrukkelijk aandacht voor de beschrijvend diagnostiek) en bepaal je een behandelplan conform de richtlijnen. In het multidisciplinaire team wordt er veel aandacht besteed aan indicatiestellingen t.a.v. psychotherapie en farmacotherapie. Daarbij is er veel aandacht voor het persoonlijke verhaal en de voorkeuren van de patiënt. Er wordt breed gekeken en verklaringen voor ontregelingen worden gezocht in psychiatrische, maar ook in sociale en ethische verklaringsmodellen. Behandeling krijgt vorm in een proces van ‘shared decision making’, waarbij indien mogelijk ook het systeem betrokken wordt.  

Tevens is er als AIOS tijdens deze stage veel ruimte om te kijken naar complexe interacties met patiënten, tegenoverdracht en het hanteren van moeilijke therapeutische relaties. Er is in supervisie ruimte te reflecteren op jezelf en de relatie met de patiënt. Daarin is er aandacht ook voor professionele deugden als eerlijkheid, mededogen, integriteit en betrouwbaarheid.

Binnen dit team werk je samen met: psychiater, aios,, GZ-psychologen- psychotherapeuten, VS – GGZ, verpleegkundige, vaktherapeut, trajectbegeleider arbeid (IPS), GZ-psycholoog i.o. en psychotherapeut i.o. 

Hoe ga ik leren?

Verwijzers/netwerkpartners:
Je hebt als AIOS binnen dit team vaak contact met huisartsen, praktijkondersteuners van huisartsen, het sociaal domein (WMO) en andere zorgaanbieders binnen de psychiatrie in de regio (bijvoorbeeld GGNet). Hierbij worden de beste hulp voor de patiënt en de voorkeuren van de patiënt centraal gesteld, waarbij ook nadrukkelijk gekeken wordt wat de klachten van een patiënt betekenen in hun dagelijkse leven en of hierin (niet-psychiatrische) hulp noodzakelijk of wenselijk is.  

Leermiddelen:
Supervisie, mentoraat, onderwijs in OOR verband; huisonderwijs (incl. somatisch onderwijs); referaten; CAT’s; klinische presentaties; psychotherapie supervisie en onderwijs. Multidisciplinaire patiëntenbesprekingen; generaal ochtendrapport; (mini)symposia; leertherapie.  

Toetsing:
Stagebeoordeling, KPE, Case Based Discussion, kennistoets, 360- graden feedback, brief- en dossierbeoordeling, beoordeling klinische presentatie, CAT, beoordeling psychotherapie.    

Faciliteiten:
De AIOS heeft een eigen kamer met computer met toegang tot intranet/internet en de digitaal beschikbare literatuur via de centrale bibliotheek. AIOS kan gebruik maken van secretariële ondersteuning bij schrijven van brieven en van Bureau Geneesheer-Directeur voor CM, ZM en toepassingen van verplichte zorg. 

Wetenschap:
We bieden ook veel ruimte voor wetenschappelijk (promotie)onderzoek.

Opleidingsteam:

  • Prof. dr. Derek Strijbos, opleider
  • Dr. Madelien van de Beek, plaatsvervangend opleider
  • Mevr. Denise Dorgelo, opleidingscoördinator
  • Mevr. Ellen Klein, teamleider AIOS
  • Mevr. Irma van der Kolk, opleidingssecretaresse
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling