terug

Ouderenpsychiatrie Ambulante ouderenpsychiatrie

Poliklinische stage ouderenpsychiatrie Zwolle

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Ouderenpsychiatrie is een breed en veelzijdig vak. De ouderenpsychiater is de specialistische generalist. Alle psychiatrische stoornissen kunnen voorbij komen tijdens de ambulante stage. Naast de psychiatrische stoornissen met je bij de ouder wordende patiënt ook rekening houden met somatiek, levensfase problematiek, en polyfarmacie. Soms is het een grote puzzel om tot een diagnose en beleid te komen. We werken in een multidisciplinair team en er is ook veel aandacht voor contact met naasten.  

Het accent ligt op diagnostiek en behandeling van ouderen met psychiatrische stoornissen (soms psychogeriatrisch, bijvoorbeeld gedragsproblematiek bij dementie) in een ambulante setting. De competenties ten aanzien van diagnostiek en behandeling worden uitgebreid naar meer complexe en/of zeldzame problematiek met een toenemend zelfstandige rol van de aios al naar gelang de fase van de opleiding. Uiteraard worden daarbij de somatische diagnostiek en behandeling meegenomen, naast de levensfase gebonden aspecten van psychopathologie en behandeling.. De voortgang van een behandeling evalueren wij via ZAG’s.   

Qua taken gaat het om de bovenbeschreven rol in diagnostiek en behandeling, om triage en beoordeling van verwijzingen, doen van intakes, psychotherapeutische behandeling van individuele patiënten en systemen, deelname CM/ZM zittingen, schriftelijk en mondelinge rapportage, voorbereiding klinische conferenties

De ambulante setting houdt ook de mogelijkheid in tot consultatie en geven van onderwijs in een somatische of psychiatrische verpleeghuis-setting. Gezien het veelvuldig contact met naasten is ook psycho-educatie geven aan familieleden en patiënten een belangrijke taak. 

Als aios werk je in een team bestaande uit: psychiater,  psychologen GZ, psycholoog GZ i.o, verpleegkundig specialisten, verpleegkundig specialist i.o., sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, verpleegkundigen ITB, aios specialist ouderengeneeskunde, Systeemtherapeut. Incidenteel HAIO.

Hoe ga ik leren?

Verwijzers/netwerkpartners:
IHT, huisarts, interne verwijzingen; vrijgevestigd psychiater, buurt zorg T, andere GGZ- instellingen, VVT. 

Leermiddelen:
Supervisie, mentoraat, onderwijs in OOR verband; huisonderwijs (incl. somatisch onderwijs); referaten; CAT’s; klinische presentaties; psychotherapie supervisie en onderwijs. Multidisciplinaire patiëntenbesprekingen; generaal ochtendrapport; (mini)symposia; leertherapie.  

Toetsing:
Stagebeoordeling, KPE, Case Based Discussion, kennistoets, 360- graden feedback, brief- en dossierbeoordeling, beoordeling klinische presentatie, CAT, beoordeling psychotherapie.  

Faciliteiten:
De aios heeft een eigen kamer met computer met toegang tot intranet/internet en de digitaal beschikbare literatuur via de centrale bibliotheek. Aios kan gebruik maken van secretariële ondersteuning bij schrijven van brieven en van Bureau Geneesheer-Directeur voor CM, ZM en toepassingen van verplichte zorg. 

Wetenschap:
We bieden ook veel ruimte voor wetenschappelijk (promotie)onderzoek.

Opleidingsteam:

  • Prof. dr. Derek Strijbos, opleider
  • Dr. Madelien van de Beek, plaatsvervangend opleider
  • Mevr. Denise Dorgelo, opleidingscoördinator
  • Mevr. Ellen Klein, teamleider AIOS
  • Mevr. Irma van der Kolk, opleidingssecretaresse
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling