Brede ervaring opdoen met kinderen, jongeren en hun ouders in een ambulant multidisciplinair team Jeugd 5-20 jaar. De visie van jeugdggz is leidend voor het primair proces. Namelijk:
Bij Jeugd GGZ (onderdeel van Dimence Groep) bieden we ambulante gespecialiseerde ggz voor kinderen en jongeren van -9 maanden tot 18 jaar. Dat doen we als er sprake is van een psychische ontregeling. Onze zorg bestaat uit diagnostiek en behandeling van baby’s, peuters, kleuters, kinderen, pubers en adolescenten, samen met hun gezinnen. We werken in de volle breedte van complexe gespecialiseerde ggz en met vier specifieke aandachtsgebieden: Complex Trauma, Infant & Early Childhood Mental Health (IECMH), Transitiepsychiatrie en Contextueel Behandelen. Onze kracht is samen onderzoeken wat passend is; samen puzzelen. Vanuit de gedachte dat geen mens gelijk is en iedere situatie uniek. De bouwstenen zijn nooit uniform. In de complexiteit van deze puzzel zien wij de kwaliteit van de therapeutische relatie als het meest werkzame bestanddeel van onze behandelingen. We willen echt begrijpen en ontdekken wat nodig is. In dit proces is morele moed een belangrijk thema. Naast het besef dat wij echt allemaal onderdeel zijn van een ecosysteem.
Onze missie is mentale gezondheid en welzijn bevorderen. Hierbij werken wij op basis van de filosofie ‘positieve gezondheid’. Want voor ons gaat gezondheid over meer dan mentaal en fysiek welbevinden. Dit spectrum omvat het hele leven, dus ook zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en iemands dagelijks functioneren. Vanuit dit geheel richten wij ons op de veerkracht van mensen, zodat zij zelf evenwicht in het leven kunnen houden. Deze balans ontstaat dichtbij, in samenhang en vanuit eigen mogelijkheden en regie.
Wat je kan halen:
- Ontwikkelingsgericht onderzoeken en verklaren, ontdekken welke inteferentie in welke ontwikkelingfase welke invloed heeft.
- Klinisch redeneren over de verkregen informatie (kind, gezin en geschiedenis) en integreren tot een verklarend integratief beeld.
- Interdisciplair opleiden.
- De AIOS wordt bekwaam in het contact maken en aansluiten bij kinderen, jongeren en ouders.
- De AIOS leert systemisch kijken, denken en werken en wat een gezinsonderzoek inhoudt.
- De AIOS oefent met het inbrengen van de psychiatrisch kijk in een team wat veelal uit psychologen bestaat.
- De AIOS weet wat een NPO is en hoe hierin de psychiatrie te herkennen.
- De AIOS weet hoe hij een KPO kan doen passend bij wie hij is
- De AIOS doet de beoordelineng van suicidaal gedrag en kan een goede weging maken van het risico op suicide
- De AIOS leert hoe vanuit een beschrijvend beeld dit inzichtelijk te maken voor ouders en kind (psycho-educatief werken)
- De AIOS krijgt kennis van het therapeutisch aanbod bij kind en jeugd
- De AIOS leert inzet van farmacotherapie af te stemmen op beeld en leefstijl van kind en ouders en inzetten en vervolgen bij kinderen en jongeren
Beschrijving stage in relatie tot 3 leerlijnen LOP:
1.Medisch expert:
- De AIOS leert over onderliggende somatische aandoeningen die zich als psychiatrische problematiek kunnen presenteren
- De AIOS overlegt met collega medisch specialisten en kan deelnemen aan maandelijkse poli met Sein (epilepsie)
- De AIOS kan oefenen met in het samenwerken met verschillende disciplines en wat hierin de rol van de psychiater kan zijn (supervisie verpleegkundig specialialist)
- De AIOS kan een psychotherapie starten
2. Sociaal-maatschappelijke betrokkenheid (netwerkgeneeskunde, medisch leiderschap en doelmatige zorg, voorlichting, onderwijs)
- De AIOS kan schoolobservaties en overleg met school doen, deelnemen aan netwerkttriage gesprekken (vooraf aan aanmelding en start intake), deelnemen aan evaluaties met alle betrokken partijen aan tafel
3. Professionaliteit (zelfkennis en zelfreflectie, reflectie in relatie tot anderen, professionele deugden)
- De AIOS heeft vanuit de opleiding veel momenten voor reflectie. In de werkgebeleiding (zoveel als nodig, zoveel samen doen als nodig) is voldoende aandacht voor de leerdoelen van de AIOS. Na drie maanden kan de AIOS een 360 graden feedback in het team ophalen. De AIOS wordt aangemoedigd ook feedback van zijn clienten te vragen. De AIOS leert verslag te leggen zodat het dossier altijd begrijpelijk is voor de client (dossier is ook van de client) Overstijgend en integratief denken en doen is een belangrijk aandachtspunt. Evenals verslaglegging en dossierhouderschap.
Leiderschap
De AIOS kan oefenen met voorzitten MDO’s, met consultatief werken, met spiegelen en mentaliseren van parallelprocessen in het team, met regiebehandelaarschap.
Crisis
De AIOS doet naast de KJP mee in het consulatie rooster kind en jeugd. De AIOS kan op verzoek ook de voorwachten doen van de crisisdienst kind- en jeugd.
KJP stage wanneer je voor de volwassenenpsychiatrie gaat:
In de werkbegeleiding is veel aandacht voor het herkennen van beelden in de jeugd en hoe die zich op de volwassen leeftijd kunnen presenteren. In de onderzoeken is er aandacht voor de psychiatrie bij ouders en vormgeven van ouderschap als er psychiatrische problematiek speelt. De AIOS mag oefenen met regiebehandelaarschap.