Het Diakonessenhuis heeft voor een aantal specialismen een opleidingsbevoegdheid. Jaarlijks volgen 45 tot 50 arts-assistenten een opleidingsperiode in het Diakonessenhuis in verband met hun opleiding tot medisch specialist. Kijk voor de mogelijkheden op onze website.
De stages/ opleidingen Obstetrie en Gynaecologie vallen onder OOR Noordwest Nederland.
Keuzestage Kinderallergologie
Gecombineerde academische en perifere stage Kinderallergologie
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis UMCU-Utrecht en het Diakonessenhuis Utrecht/Zeist bieden samen een gecombineerde stage academische en perifere kinderallergologie aan. De stage heeft een duur van 6 weken tot 6 maanden, in overleg.
Diakonessenhuis
De AIOS werkt voor het merendeel van de week in het Diakonessenhuis. Het doel van deze stage is om allround kinderallergologie te bedrijven. Ziektebeelden zoals multipele inhalatieallergieën met en zonder astma, voedselallergie, wespen- en bijengif-allergie, anafylaxie en urticaria en angio-oedeem worden op de polikliniek gezien. Behandelingen zoals provocaties en immunotherapieën vinden plaats op de kinderdagbehandeling.
Er is een intensieve samenwerking en er zijn korte lijnen met de allergologen, kinderartsen en dermatologen. Zo wordt het uitgebreid atopische kind op korte termijn multidisciplinair behandeld. Daarnaast is er aandacht voor preventie. Nu we weten dat voedselallergieën secundair aan eczeem ontstaan, is het belangrijk ouders van juiste informatie te voorzien. Educatie aan het systeem rond het kind, adequaat behandelen van eczeem en het kind vroegtijdig aan allergenen blootstellen is cruciaal en begeleiding van ouders is hierin onmisbaar. Daarnaast worden nog wel eens kinderen met vermeende allergieën verwezen. Hoe kom je erachter wat een kind heeft? Welke diagnostische “tools “heb je om te differentiëren tussen voedselallergie en andere klachten op voeding? En hoe bespreek je dit met ouders? Hiervoor is uitgebreid aandacht tijdens deze stage.
Wilhelmina Kinderziekenhuis - UMCU
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis vindt de academische allergologie plaats (anderhalve dag per week). De zorg omvat hier (verdenking op) geneesmiddelenreacties, hoog risico provocaties bij pinda- en notenallergie bij tieners en onbegrepen anafylaxie door inspanning of eci. Kinderen met Food protein induced enterocolitis (FPIES) komen steeds meer voor en worden poliklinisch geprovoceerd. Ook gebeuren hier de testen op de kinderdagbehandeling; d.m.v. opnieuw geven van medicatie, biologicals, provocaties etc.