Het CWZ biedt onderdak aan veel jonge mensen in opleiding. Zij studeren voor arts (zie medische opleidingen), verpleegkundige of een ander beroep in de zorg (zie beroepsopleidingen). Ook doen veel studenten werkervaring op in andere beroepen. Zoals op facilitair of administratief gebied (zie stages).
Differentiatiestage Oncologie
Gynaecologische oncologie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
Het CWZ is een regionaal centrumziekenhuis voor diagnostiek en behandeling van laag stadium ovarium- en endometriumcarcinoom. Onder begeleiding van de gynaecologen met oncologie als aandachtsgebied (GOA’s) kun je je verdiepen in vaststellen en behandelen van deze ziektebeelden. Daarnaast is er mogelijkheid om zelfstandig kolposcopieën, IOTA-echo’s en vulva-spreekuren te doen.
De AIOS kan in 12 maanden groeien naar een gynaecoloog met oncologie als aandachtsgebied kwalificatie (zie NVOG/WOG-site voor de criteria).
Unieke elementen
De vakgroep gynaecologie van het CWZ bestaat uit 10 gynaecologen. Voor de opleiding van aios en co-assistenten zijn wij verbonden aan het Radboudumc in Nijmegen.
We werken met 3 CWZ GOA’s en 2 oncologie verpleegkundigen. Er zijn 2 gynaecoloog-oncologen uit het Radboudumc werkzaam in het CWZ voor de stadiëringsoperaties.
Er vindt actieve participatie plaats in diverse wetenschappelijke projecten.
De sfeer in het CWZ kenmerkt zich door openheid, veiligheid, laagdrempeligheid en gezelligheid.
Je werkt in nauwe samenwerking met de 3 aanwezige CWZ-GOA’s (Inge Ebisch, Marc Snijders en Willem Jan van Weelden) en de 2 Radboud GO’s (Maaike van Ham & Hanny Pijnenborg).
Je activiteiten kunnen afgestemd worden op je persoonlijke leerplan en kunnen omvatten:
- oncogyn-poli inclusief gezamenlijk spreekuur met de GOA
- kolposcopie en vulvoscopie waarin je naar zelfstandigheid en eventueel supervisie toegroeit.
- IOTA echo’s bij adnexafwijkingen
- Verrichtingen op de poliklinische operatiekamer
- Oncologische chirurgie: bijvoorbeeld laparotomie met vriescoupe, laparoscopische en laparotomische uterusextirpaties
- bespreken relevante patiënten op regionale tumorwerkgroep gynaecologische oncologie
- grote visite gynaecologische OK’s.
- meelopen met medische oncologie en palliatief team indien mogelijk.
Tweewekelijks is er lokale onderwijsmiddag, minimaal 3 x per jaar regionale tumorwerkgroep/ketenoverleg, 2x per jaar verplichte WOG vergadering, diverse researchbijeenkomsten en eenmaal per jaar internationaal congres ESGO/IGCS (kosten worden vergoed).
Als differentiant neem je ook deel aan de avond-nacht en weekenddiensten ter consolidatie van de obstetrische vaardigheden met een lagere dienstfrequentie dan de reguliere AIOS en ANIOS. Je hebt de mogelijkheid om supervisie te geven op de verlosafdeling en polikliniek.
Beginvereiste
Je bent in het vijfde of zesde jaar van je opleiding. WOG oncologie cursus verplicht.
Te raadplegen alumni
Willem Jan van Weelden (w.vanweelden@cwz.nl)
Malou Schreurs
Myrtille Vallen