terug

Keuzestage Ziekenhuispsychiatrie

Stage Ziekenhuispsychiatrie en psychosociale oncologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Vergroot je kennis en ervaring in de diagnostiek en behandeling van de psychiatrische problemen bij oncologische patiënten. 

De stage Ziekenhuispsychiatrie en psychosociale oncologie in het AVL is een stage binnen de volwassenenpsychiatrie.

Wat kun je verwachten?
In het AVL behandelen we alleen oncologische patiënten. Als gevolg van de ziekte en de behandeling van kanker kan er een breed scala aan psychiatrische problemen optreden, variërend van angst en somberheid tot neuropsychiatrische ontregeling door bijvoorbeeld medicatie of hersenmetastasen. Tijdens deze stage ga je aan de slag in een hooggespecialiseerd ziekenhuis met zeer toegewijde en toegankelijke collega’s, waar je als psychiater in opleiding leert om gezamenlijk de best mogelijke zorg voor elke individuele patiënt te leveren. Ook vergroot je je psychotherapeutische vaardigheden bij existentiële angst en andere psycho-oncologische problemen.

In het kort
- Werk 6 maanden lang op het grensvlak tussen psychiatrie en palliatieve zorg, in nauwe samenwerking met oncologische en psychosociale behandelaars.

- Verdiep je in de ziekenhuispsychiatrische diagnostiek en behandeling van complexe patiënten, vaak met ernstige neuropsychiatrische problematiek.

- Krijg de mogelijkheid om door jouw interventies de symptoomlast te verminderen en de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.
- Leer om naast farmacotherapie ook (kleinere en grotere) psychotherapeutische interventies in je (klinische) consulten toe te passen.

- Maak kennis met de rol van de psychiater in besluitvorming rond het levenseinde.

Waarom het AVL?
Het AVL combineert de zorg voor kankerpatiënten met grensverleggend onderzoek. Dit maakt ons hét oncologisch onderwijsinstituut voor zorgprofessionals. We bieden kwalitatieve, praktijkgerichte vervolgstudies en stages met oog op de toekomst. Dit doen we op basis van de laatste bewezen inzichten en met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Hoe ga ik leren?

Wij bieden deze stage aan als onderdeel van het aandachtsgebied volwassenenpsychiatrie in het AUMC, locatie VUmc. In de dagelijkse praktijk word je begeleid door de stage-opleider van het AVL en krijg je supervisie en begeleiding van alle leden van de opleidingsgroep in het AVL.

Vanwege het specialistische karakter van de stage is ervaring in het ziekenhuis gewenst, bijvoorbeeld door een eerdere somatische stage of ervaring in de ziekenhuispsychiatrie. Differentiatie ten opzichte van de algemene ziekenhuispsychiatrie ligt onder meer in de (somatische) complexiteit van de patiënten, de existentiële angst die kanker bij veel patiënten oproept en de rol die de psychiatrie speelt in complexe vragen rondom behandelbeslissingen, palliatieve zorg en levenseinde.  

Aan de slag
Tijdens deze stage ligt de focus op consulten op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. In nauwe samenwerking met het verpleeg- en behandelteam houd je je bezig met geïntegreerde diagnostiek en behandeling van somatisch-psychiatrische comorbiditeit op de afdeling. Je speelt een belangrijke rol in de voorlichting, advisering en coaching van het behandelteam. Je neemt deel aan multidisciplinaire overleggen (MDO Intensive Care Unit, Supportive Care Team, MDO Complexe Patiënten, MDO Psychosociale Oncologie). Daarnaast doe je een dagdeel in de week polikliniek, waarbij er - na het volgen van een specifieke training - ruimte is voor het onder supervisie geven van de CALM therapie, een psychotherapie die ontwikkeld is voor patiënten met een ongeneeslijke ziekte, waar thema’s als doodsangst en verandering in de gehechtheidsrelaties aan bod komen en er onder andere mentaliseren bevorderende interventies toegepast worden. Ook is er in overleg, afhankelijk van je ervaring en je individueel opleidingsplan, ruimte om een beleidstaak te verrichten of te participeren in wetenschappelijk onderzoek.

Show-and-tell

Over de afdeling
Het team bestaat uit 3 psychiaters, een verpleegkundig specialist psychiatrie en een consultatief psychiatrisch verpleegkundige. Om ons werk zo goed mogelijk te doen en patiënten de beste zorg te geven, werken we nauw samen met andere psychosociale disciplines binnen het Centrum voor Kwaliteit van Leven (CKvL). Dit zijn bijvoorbeeld medische psychologie, medisch maatschappelijk werk en geestelijke verzorging. Regelmatig houden we overleggen met de geriaters van het OLVG, en de mogelijkheid bestaat om samen een consult te doen.

Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling