De stages/ opleidingen Obstetrie en Gynaecologie vallen onder OOR Noordwest Nederland.
Een verdiepingsstage neuropathologie voor AIOS kan in twee onderdelen worden gedaan:
- de neurotumoren
- de neurodegeneratieve afwijkingen.
De neuropathologie van het Amsterdam UMC doet diagnostiek op een breed palet aan hersentumoren. Op locatie Boelelaan vinden alle operaties en biopten van parenchymateuze tumoren plaats terwijl de hypofyse tumoren op locatie Meibergdreef worden geopereerd. Prof. Pieter Wesseling, mede auteur van de nieuwe WHO uitgave hersentumoren, is de expert in Nederland op het gebied van hersentumoren en verricht ook vaak consulten waardoor ook de meer zeldzame tumoren aan bod komen. Het vakgebied is onderhevig aan veel veranderingen waarbij de moleculaire neuropathologie een zeer grote rol speelt. Dus naast morfologie en immuno-histochemische profielen leer je ook de karakteristieke mutaties bij de diverse tumoren herkennen. Er is voor moleculaire diagnostiek een samenwerking met het UMCUtrecht, waar methylerings-profielen via de database in Heidelberg worden geanalyseerd. Verder speelt next generation sequencing een grote rol als het methyleringsprofiel onvoldoende informatief is. Deze aanpak geeft veel nieuwe inzichten in subclassificaties van tumoren en kan belangrijk zijn voor nieuwe moleculaire targets bij de therapie. Er zijn 2 MDO’s per week. Er is samen met het hersentumorcentrum Amsterdam ook veel onderzoek gaande op het gebied van imaging. Het ruime aanbod, de enorme ervaring van prof. Wesseling en de moleculaire insteek voor research maakt deze stage ook geliefd bij buitenlandse studenten.
Neurodegeneratieve ziekten nemen steeds verder toe bij de dubbele vergrijzing die gaande is. Dankzij de Nederlandse hersenbank (NHB) kunnen we state-of-the-art, de klinische veranderingen koppelen aan het neuropathologisch substraat en de steeds verder uitbreidende subklassificaties van neurodegeneratieve ziekten met de nieuwste inzichten toepassen, onder leiding van prof. Annemieke Rozemuller en in samenwerking met dr. Marianna Bugiani (wittestofziekten) en prof. Paul van der Valk (multiple sclerose). Er zijn ongeveer 230 volwassen hersenobducties per jaar op locatie De Boelelaan waarvan 150 voor de NHB. De NHB is 40 jaar geleden ontstaan door een samenwerking tussen de afdeling neuropathologie van locatie De Boellelaan en het Nederlands Instituut voor Neurosciences. Naast veel dementiën worden ook 100+-ers, gezonde ouderen en mensen met beginnende veroudering bestudeerd, zodat we inzicht krijgen in alle stadia in de diverse aandoeningen. We zijn uniek in de wereld door de uitgebreide beschikbaarheid van de klinische gegevens, de samenwerking met obductie-aanvragende neurologen en het grote aanbod van de verschillende typen dementiën. Er is veel research gaande in samenwerkingen met de Neurologie (Alzheimer centrum met de Alzheimer- en de Frontotemporale dementie research groepen, de 100+ research groep en de Traumatic Brain Injury research groep) en met de Parkinson research groep van ANW, alle op locatie De Boellelaan. Er is morfologisch onderzoek, genetisch onderzoek, liquor onderzoek en proteoom research. Ook de relatie met de imaging wordt bestudeerd door de postmortale (in situ) imaging te koppelen aan de macroscopie en microscopie.
Deze stage houdt in: het leren van de macroscopie, het uitsnijden en het meekijken met veel microscopie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van standaard uitsnijprotocollen en protocollen voor de microscopie. Er is bijna maandelijks een neurologie patiënten bespreking en 2 maandelijks een neurodegeneratie PA bespreking met het Alzheimer centrum van de eigen patiënten die zijn geobduceerd. Een stage van 3 maanden geeft al een breed overzicht van de meest voorkomende vormen van dementie en een goed beeld van de macroscopie en microscopie van gezonde hersenen.