terug

Differentiatiestage

Laryngologie en foniatrie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Context

Met deze differentiatie breng je ‒ naast het versterken van de competenties verworven tijdens de eerste vier jaar van de opleiding ‒ een opleidingsaccent aan op het gebied van laryngologie en foniatrie. Je verwerft extra kennis en vaardigheden in de onderwerpen stemstoornissen, slikstoornissen/globus/reflux en luchtweg. Omdat de laryngologie nauw verbonden is met een aantal andere thema’s zullen ook aspecten van het thema oncologie, weke delen chirurgie, acute KNO en zeldzame pediatrische KNO aan de orde komen.

Duur

6 maanden, 1-2 dagdelen per week chirurgie, 2 dagdelen (strobo)laryngogische spreekuren 

Begeleiders

Rico Rinkel en Christine van Gogh

Hoe ga ik leren?

 

Je programma wordt in samenspraak met de supervisor en de roosteraars ingedeeld. Gestreefd wordt naar 4 dagdelen chirurgie per week (POK inbegrepen), waarbij twee dagdelen specifieke laryngologie bevatten. Verder participeer je in laryngologische intakespreekuren en MDO’s stemstoornissen en slikstoornissen. Overige dagdelen worden met algemene KNO-heelkunde gevuld. Het programma is afhankelijk van het aantal mede-vijfdejaars in dezelfde differentiatie en aantal overige arts-assistenten in opleiding.

Laryngologie (stem-, slik- en luchtweg) is een breed vakgebied met vele raakvlakken. Omdat er per kliniek verschillen zijn in de aandachtsgebieden binnen het vakgebied, kunnen verschillende accenten aan de differentiatie aangebracht worden. Zo valt te denken aan het opdoen van ervaringen met pediatrische laryngologie, office-based behandelingstechnieken en wekedelen chirurgie van de hals die nodig is voor een volledige uitoefening van het deelgebied laryngologie (uitwendige benadering zoals in Laryngeal Framework Surgery (LFS), chirurgie van divertikels en laryngoceles alsmede in- en uitwendige benadering van laryngeale/tracheale stenosen).

 

Binnen Amsterdam UMC bestaat de mogelijkheid uitgebreide ervaring op te doen in logopedische en chirurgische aspecten van de behandeling bij patiënten met genderdysfonie

Uitgebreidere informatie vindt u in de bijlage

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling